Vahit KOÇ
Köşe Yazarı
Vahit KOÇ
 

BÜROKRAT PEYGAMBER; HZ. YUSUF

Peygamberler üstlenmiş oldukları misyonlara göre, Davut ve Süleyman as’da olduğu gibi kral peygamberler, İbrahim as ve diğer bir çok peygamberler gibi tebliğci peygamberler ve Hz Muhammed de olduğu gibi de devrimci, yani toplumun sosyal, siyasal ve kültürel yapısını temelden değiştiren peygamberler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunların dışında üstlenmiş olduğu misyon açısından diğerlerinden farklı olarak Hz. Yusuf da dikkat çekmektedir. Hz Yusuf kendinin şekillendirmediği, kurulu sosyal, siyasal yapı içerisinde bir şekilde görevlendirilmiş bir peygamber olup, sahip olduğu kimlik ve kişilik ile içinde yaşamış olduğu toplumu yukarıdan aşağı şekillendiren aziz bir şahsiyettir. Her ne kadar Kur’an’ın bize sunmuş olduğu Hz Yusuf’un hayatıyla ilgili kıssası üzerinden zihinlerimizde kalıcı olan yönü Züleyha’nın ona olan aşkı olsa da asıl dikkatimizi çekmesi gereken bir başka nokta daha var. O da şudur; Aslında bütün peygamberlerde olduğu gibi Yusuf as’mın da yüreğinin güzelliği… Yürekleri güzelleştiren şey ise, orayı mekan tutan, orada barınan duyguların güzelliğidir. Aslında bütün yürekler ters yüz edilmemiş bir sevgi ile güzelliklerini koruyabilirler. Bütün peygamberler ve onların dışında salih ve seçkin insanlar kendilerini hiçbir zaman yer yüzünün sahibi olarak görmeyip, aksine kendilerini yer yüzünün sahibi olarak görenlerle çetin bir mücadele içinde olmuşlardır. Yine onlar yer yüzünün gerçek sahibinin Allah olduğunu haykırmışlar, O’nun sunmuş olduğu bu nimetlerin bütün insanlar için korunmasının ve adil bir şekilde tüm insanların faydasına sunulmasının mücadelesini vermişlerdir. İşte bu şahsiyetler Allah’a olan sevgilerini dünya sevgilerinin altında ezdirmeyen seçkin insanlardır. Böyle bir  yürektir ki önce Hz Yusuf’u  güzelleştirmiştir. Ardından döneminin en azgın, en isyankar ve suçlu insanlarının barınağı zindana yolu düştüğünde oradaki insanları güzelleştirmiştir. Yetmedi, Yusuf as’ın yüreğinin güzelliği zamanın Firavunlarının siyasi mekanı olan Mısır saraylarını güzelleştirmiştir. Yine Yusuf’un yüreğinin güzelliği saray ile de sınırlı kalmamış dönemin tüm Mısır halkının güzelliğine vesile olmuştur… Evet…! Güzel yürekli bir anne, güzel yürekli bir baba bir aileyi güzelleştirir. Güzel yürekli bir insan etrafındaki insanların güzelliğine vesile olur… Güzel yürekli bir lider halkının güzelliğine hatta belki de bütün dünyanın güzelleşmesine vesile olabilir. Bu olmayacak, imkansız bir şey değil. Nice dünya sevgisini sağlıklı bir yere oturtamamış ideolojiler bile bir iki insanın zihninde şekillenip tüm dünya halklarını etkiliyorsa güzel yürekli insanlar niye etkilemesin ki? Tabi önce yüreklerin güzelleşmesi gerekir ve güzelleşen yüreklerin de etrafındakiler tarafından fark edilebilmesi…
Ekleme Tarihi: 28 Kasım 2023 - Salı
Vahit KOÇ

BÜROKRAT PEYGAMBER; HZ. YUSUF

Peygamberler üstlenmiş oldukları misyonlara göre, Davut ve Süleyman as’da olduğu gibi kral peygamberler, İbrahim as ve diğer bir çok peygamberler gibi tebliğci peygamberler ve Hz Muhammed de olduğu gibi de devrimci, yani toplumun sosyal, siyasal ve kültürel yapısını temelden değiştiren peygamberler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bunların dışında üstlenmiş olduğu misyon açısından diğerlerinden farklı olarak Hz. Yusuf da dikkat çekmektedir.

Hz Yusuf kendinin şekillendirmediği, kurulu sosyal, siyasal yapı içerisinde bir şekilde görevlendirilmiş bir peygamber olup, sahip olduğu kimlik ve kişilik ile içinde yaşamış olduğu toplumu yukarıdan aşağı şekillendiren aziz bir şahsiyettir.

Her ne kadar Kur’an’ın bize sunmuş olduğu Hz Yusuf’un hayatıyla ilgili kıssası üzerinden zihinlerimizde kalıcı olan yönü Züleyha’nın ona olan aşkı olsa da asıl dikkatimizi çekmesi gereken bir başka nokta daha var.

O da şudur;

Aslında bütün peygamberlerde olduğu gibi Yusuf as’mın da yüreğinin güzelliği… Yürekleri güzelleştiren şey ise, orayı mekan tutan, orada barınan duyguların güzelliğidir.

Aslında bütün yürekler ters yüz edilmemiş bir sevgi ile güzelliklerini koruyabilirler.

Bütün peygamberler ve onların dışında salih ve seçkin insanlar kendilerini hiçbir zaman yer yüzünün sahibi olarak görmeyip, aksine kendilerini yer yüzünün sahibi olarak görenlerle çetin bir mücadele içinde olmuşlardır.

Yine onlar yer yüzünün gerçek sahibinin Allah olduğunu haykırmışlar, O’nun sunmuş olduğu bu nimetlerin bütün insanlar için korunmasının ve adil bir şekilde tüm insanların faydasına sunulmasının mücadelesini vermişlerdir.

İşte bu şahsiyetler Allah’a olan sevgilerini dünya sevgilerinin altında ezdirmeyen seçkin insanlardır.

Böyle bir  yürektir ki önce Hz Yusuf’u  güzelleştirmiştir. Ardından döneminin en azgın, en isyankar ve suçlu insanlarının barınağı zindana yolu düştüğünde oradaki insanları güzelleştirmiştir. Yetmedi, Yusuf as’ın yüreğinin güzelliği zamanın Firavunlarının siyasi mekanı olan Mısır saraylarını güzelleştirmiştir. Yine Yusuf’un yüreğinin güzelliği saray ile de sınırlı kalmamış dönemin tüm Mısır halkının güzelliğine vesile olmuştur…

Evet…! Güzel yürekli bir anne, güzel yürekli bir baba bir aileyi güzelleştirir.

Güzel yürekli bir insan etrafındaki insanların güzelliğine vesile olur…

Güzel yürekli bir lider halkının güzelliğine hatta belki de bütün dünyanın güzelleşmesine vesile olabilir.

Bu olmayacak, imkansız bir şey değil. Nice dünya sevgisini sağlıklı bir yere oturtamamış ideolojiler bile bir iki insanın zihninde şekillenip tüm dünya halklarını etkiliyorsa güzel yürekli insanlar niye etkilemesin ki?

Tabi önce yüreklerin güzelleşmesi gerekir ve güzelleşen yüreklerin de etrafındakiler tarafından fark edilebilmesi…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (2)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Aydoğdu
(28.11.2023 09:57 - #72411)
Bulancak Vahit koç un değerini bilemedi zamanın da belediyenin başında olsaydı şu an Bulancak daha farklı noktalarda olurdu
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Hayret28
(29.11.2023 15:53 - #72412)
Yureginize sağlık.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.