Ayşen ENGİN
Köşe Yazarı
Ayşen ENGİN
 

YAŞAYACAK BİR ‘B’ GEZEGENİ YOK

Küresel Isınma… Bu ifadeyi, belgesellerde, haberlerde pek çok kez duymuşsunuzdur. Peki nedir küresel ısınma? Dünyamıza etkileri nelerdir ve geleceğe etkileri ne olacaktır?                 Bu ifadeyi uzun uzun bilimsel tanımlarla anlatmaya, açıklamaya çalışmayacağım, bu zaten yıllardır yapıldı, yapılmakta. Ben en basit, en hayatımızdan haliyle anlatacağım. Nedir küresel ısınma biliyor musunuz? Küresel ısınma, mevsimlerin artık eski mevsimler olmaması. Kışın Aralık, Ocak, Şubat aylarında beklenen karın artık yağmaması demek. Mart ayının çocukluğumuzdaki gibi kapıdan baktırıp kazma kürek yaktırmaması, meyve ağaçlarının zamansız çiçek açması ve meyvesiz kalması. Yaz mevsiminin kavurucu sıcaklarla geçmesi, bir taraftan fırtınalar, hortumlar, tayfunlar olurken  bir taraftan da adım adım susuzluğa, kuraklığa yaklaşmaktır küresel ısınma. Gelecek nesillerin çoğu nesli tükenmiş canlıyı sadece kitaplarda ve internette görebilmesidir, tabi susuzluk, kuraklık ve açlıkla uğraşırken bu en küçük sorunları da olabilir.  Zannedilenin aksine küresel ısınma sadece kutuplarda yaşayan beyaz pofuduk kutup ayılarının, minik penguenlerin  sorunu değildir, hepimizin sorunudur ve öyle de olmalıdır.                 Gezegenimizi ve içinde yaşayan tüm canlıları gelecekte yaşamsal tehdit altına sokacak olan küresel ısınma ve etkileri konusunda artık bilinçlenmemiz ve bir şeyler yapmamız şart. Bu bilinci çocuklarımızdan başlayarak oluşturmamız gerek, çünkü geleceğin sahibi ve mirasçıları onlar.                 Çocuklarımıza ağacı, doğayı, yeşili sevmeyi öğreterek, enerji ve su tasarrufunu anlatarak başlayabiliriz işe. Temiz enerjinin ne demek olduğunu, geri dönüşümün ne kadar önemli olduğunu , doğanın hakimi ve katili değil, bir parçası olduğumuz duygusunu benimseterek başlayabiliriz. Bu konuda pek çok farkındalık projeleri yapılmakta. Bizler de , ‘No planet B to live’ (Yaşayacak başka bir B gezegeni yok) adlı bir projeyle çocuklarımızda bu bilinci geliştirmeye çalışıyoruz. Türkiye’nin farklı illerinden 10 adet okulun ve İtalya, Ukrayna, Malta gibi ülkelerden okulların da katılımıyla, küresel ısınmanın yaşadığımız gezegen üzerindeki etkileri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Doğa, bir denge ve uyum içinde varlığını sürdürebilmekte. Bu dengeyi bozan biz insanlar isek, en azından tekrar sağlayabilmek için bir şeyler yapmalıyız. Çünkü yaşayacak başka bir gezegen yok, B seçeneğimiz yok.
Ekleme Tarihi: 15 Şubat 2021 - Pazartesi
Ayşen ENGİN

YAŞAYACAK BİR ‘B’ GEZEGENİ YOK

Küresel Isınma… Bu ifadeyi, belgesellerde, haberlerde pek çok kez duymuşsunuzdur. Peki nedir küresel ısınma? Dünyamıza etkileri nelerdir ve geleceğe etkileri ne olacaktır?

                Bu ifadeyi uzun uzun bilimsel tanımlarla anlatmaya, açıklamaya çalışmayacağım, bu zaten yıllardır yapıldı, yapılmakta. Ben en basit, en hayatımızdan haliyle anlatacağım. Nedir küresel ısınma biliyor musunuz? Küresel ısınma, mevsimlerin artık eski mevsimler olmaması. Kışın Aralık, Ocak, Şubat aylarında beklenen karın artık yağmaması demek. Mart ayının çocukluğumuzdaki gibi kapıdan baktırıp kazma kürek yaktırmaması, meyve ağaçlarının zamansız çiçek açması ve meyvesiz kalması. Yaz mevsiminin kavurucu sıcaklarla geçmesi, bir taraftan fırtınalar, hortumlar, tayfunlar olurken  bir taraftan da adım adım susuzluğa, kuraklığa yaklaşmaktır küresel ısınma. Gelecek nesillerin çoğu nesli tükenmiş canlıyı sadece kitaplarda ve internette görebilmesidir, tabi susuzluk, kuraklık ve açlıkla uğraşırken bu en küçük sorunları da olabilir.  Zannedilenin aksine küresel ısınma sadece kutuplarda yaşayan beyaz pofuduk kutup ayılarının, minik penguenlerin  sorunu değildir, hepimizin sorunudur ve öyle de olmalıdır.

                Gezegenimizi ve içinde yaşayan tüm canlıları gelecekte yaşamsal tehdit altına sokacak olan küresel ısınma ve etkileri konusunda artık bilinçlenmemiz ve bir şeyler yapmamız şart. Bu bilinci çocuklarımızdan başlayarak oluşturmamız gerek, çünkü geleceğin sahibi ve mirasçıları onlar.

                Çocuklarımıza ağacı, doğayı, yeşili sevmeyi öğreterek, enerji ve su tasarrufunu anlatarak başlayabiliriz işe. Temiz enerjinin ne demek olduğunu, geri dönüşümün ne kadar önemli olduğunu , doğanın hakimi ve katili değil, bir parçası olduğumuz duygusunu benimseterek başlayabiliriz.

Bu konuda pek çok farkındalık projeleri yapılmakta. Bizler de , ‘No planet B to live’ (Yaşayacak başka bir B gezegeni yok) adlı bir projeyle çocuklarımızda bu bilinci geliştirmeye çalışıyoruz. Türkiye’nin farklı illerinden 10 adet okulun ve İtalya, Ukrayna, Malta gibi ülkelerden okulların da katılımıyla, küresel ısınmanın yaşadığımız gezegen üzerindeki etkileri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz.

Doğa, bir denge ve uyum içinde varlığını sürdürebilmekte. Bu dengeyi bozan biz insanlar isek, en azından tekrar sağlayabilmek için bir şeyler yapmalıyız. Çünkü yaşayacak başka bir gezegen yok, B seçeneğimiz yok.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.