Ayşen ENGİN
Köşe Yazarı
Ayşen ENGİN
 

SOKAK ÇOCUKLARI

Psikolojide ‘yansıtma’ dedikleri bir kavram var. Hani kendimize yakıştıramadığımız dürtü, duygu ve yaşantıları başka birine ya da bir şeye yansıtmak. Bir nevi, bu rahatsızlık hissinden sorumluluğu başka bir şeye yükleyerek kurtulmaya çalışmak. Çocuğunda sevmediği bir özellik gören annenin, ‘tıpkı babası’ serzenişleri bunun en masum olanı mesela. Kızdığı gelinine, damadına ‘elin kızı,elin oğlu’ demek, annesi babası olmayan kimsesiz çocuklara ‘sokak çocuğu ‘ demek gibi. Hepsi yansıtmanın, bizi rahatsız eden şeyleri bizim dışımızdakilere yüklemenin sonucu.        Neden ‘sokak çocuğu’ deriz mesela? Bu ismi, ilk kim koymuş bu kimsesiz çocuklara ve nasıl kabul görmüş? Belli ki toplum yapmış bu yansıtmayı. Onlar için bir şeyler yapmak, onları sarıp sarmalamak, kucak açmak yerine, onları cansız bir varlığın evlatları olarak lanse etmek kolayımıza gelmiş belli ki. Ben de ‘kişileştirme’ sanatını kullanarak, o çocukların anası sayılan sokağı dile getirdim. Bakalım sokağın dili olsa, biz insanoğluna ne derdi oma emanet ettiğimiz çocuklarımız için? BİR SOKAĞIN SİTEMİ Sayısız çocuğum var, ne üçü de ne beşi Şu sokak köpekleri, yoldaşı ve kardeşi. Örtersem karanlığı, terk edersiniz beni Onlar kaldı tek bana, bir vefalı yar gibi.   Doğru dersiniz siz, onlar sokak çocukları ‘Benim’ taştan kalbimle, onların anaları Duvarlarımı titretir, ağıt ve ahları Neden taşırsınız o duymayan kulakları?   Bir küçük sokağım ben, bakımsızdır yollarım Siz gidin üzülmeden, ben onlara ağlarım. Onlar benim çocuklarım, hiç bıkmadan bakarım, Durmaksızın geçin siz, ben onları kollarım.   Ellerim yok ki benim, okşayayım saçları Kabartırım kaldırımları acımasın başları Merak etmeyin siz, kuruturum gözyaşları Neden var sanırsınız şu yağmur mazgalları?
Ekleme Tarihi: 14 Aralık 2020 - Pazartesi
Ayşen ENGİN

SOKAK ÇOCUKLARI

Psikolojide ‘yansıtma’ dedikleri bir kavram var. Hani kendimize yakıştıramadığımız dürtü, duygu ve yaşantıları başka birine ya da bir şeye yansıtmak. Bir nevi, bu rahatsızlık hissinden sorumluluğu başka bir şeye yükleyerek kurtulmaya çalışmak.

Çocuğunda sevmediği bir özellik gören annenin, ‘tıpkı babası’ serzenişleri bunun en masum olanı mesela. Kızdığı gelinine, damadına ‘elin kızı,elin oğlu’ demek, annesi babası olmayan kimsesiz çocuklara ‘sokak çocuğu ‘ demek gibi. Hepsi yansıtmanın, bizi rahatsız eden şeyleri bizim dışımızdakilere yüklemenin sonucu.        Neden ‘sokak çocuğu’ deriz mesela? Bu ismi, ilk kim koymuş bu kimsesiz çocuklara ve nasıl kabul görmüş? Belli ki toplum yapmış bu yansıtmayı. Onlar için bir şeyler yapmak, onları sarıp sarmalamak, kucak açmak yerine, onları cansız bir varlığın evlatları olarak lanse etmek kolayımıza gelmiş belli ki. Ben de ‘kişileştirme’ sanatını kullanarak, o çocukların anası sayılan sokağı dile getirdim. Bakalım sokağın dili olsa, biz insanoğluna ne derdi oma emanet ettiğimiz çocuklarımız için?

BİR SOKAĞIN SİTEMİ

Sayısız çocuğum var, ne üçü de ne beşi

Şu sokak köpekleri, yoldaşı ve kardeşi.

Örtersem karanlığı, terk edersiniz beni

Onlar kaldı tek bana, bir vefalı yar gibi.

 

Doğru dersiniz siz, onlar sokak çocukları

‘Benim’ taştan kalbimle, onların anaları

Duvarlarımı titretir, ağıt ve ahları

Neden taşırsınız o duymayan kulakları?

 

Bir küçük sokağım ben, bakımsızdır yollarım

Siz gidin üzülmeden, ben onlara ağlarım.

Onlar benim çocuklarım, hiç bıkmadan bakarım,

Durmaksızın geçin siz, ben onları kollarım.

 

Ellerim yok ki benim, okşayayım saçları

Kabartırım kaldırımları acımasın başları

Merak etmeyin siz, kuruturum gözyaşları

Neden var sanırsınız şu yağmur mazgalları?

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.