Ayşen ENGİN
Köşe Yazarı
Ayşen ENGİN
 

ÇEKİRDEKTEN AĞACA

Gün içerisinde tükettiğiniz yiyecekleri düşünün lütfen. Yediğiniz elma,portakal, çorbanıza sıktığınız limon, salatanıza doğradığınız biber…Ve daha neler neler. Peki hiç onların çekirdeklerini toprakla buluşturdunuz mu?          Aslında her çekirdek bir tohum. Çöpe atmak yerine tek yapmanız gereken onları çimlendirmek ya da doğrudan toprakla buluşturmak. Aman kim uğraşacak demeyin. Emin olun çok zamanınızı almayacaktır. En azından atmayın biriktirin. Ne zaman fırsatını bulursanız o zaman vesile olursunuz bu mucize buluşmaya.          Toprak öyle bir şey ki, aldığı her şeyi bir şekilde size geri sunuyor. Daha yaşanılır bir dünya için yapacağınız çok basit işlemler var aslında. Bir hafta deneyin bunu lütfen. Ailenizle gün içinde tükettiğiniz meyve ve sebzelerin çekirdeklerini bir hafta biriktirin. Oluşan birikime inanamayacaksınız. Yalnız zeytin istisna, çünkü zeytin çekirdeğinden sonuç alamayabilirsiniz çünkü işlenmiş.          Limon, mandalina ve portakal  gibi meyvelerin çekirdeğini çimlendirmek için çekirdeğin dış kabuğunu soyup iç çekirdeği kağıt havlu arasına koyup nemlendirin. Ve hava almayacak şekilde bir kilit poşete koyun. 10 gün sonra köklenmeye başladığını göreceksiniz. Bu yolla pek çok limon ve portakal fidesi oluşturmuş biri olarak kesinlikle işe yaradığını söyleyebilirim. Tüm bu aşamalar çekirdeğin hızla çimlenmesi için. Yoksa direkt toprakla buluşmuş çekirdeklerden de biraz geç de olsa sonuç alırsınız. Ağaç olduğunda ise aşılayıp meyve almak, işin en kolay kısmı olacaktır. Bahçenizde, bahçeniz yoksa balkonunuzda büyük bir saksıda limon ağacınız olsun istemez misiniz? Emin olun mis kokan çiçekleri var. Hurma çekirdeklerini, biber çekirdeklerini, domates çekirdeklerini, yediğiniz tüm meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın. Toprakla buluşturun. Yapmanız gereken bu kadar basit.          Toprak ana o kadar cömert ki, patatesin, cevizin kabuğunu bile gömseniz size patates, ceviz olarak geri veriyor. Sizin tek yapmanız gereken onları çöpe atmamak.          Balkonunuzda yeriniz mi yok, kendinize ait bir bahçeniz mi yok? O zaman biriktirin çekirdekleri ve bulduğunuz boş bir araziye savurun ama yeter ki toprakla buluşturun. Çünkü gün gelecek o tohumlar belki de altından daha değerli olacak. Ve siz de, şu dünyada dikili bir ağacım yok dememiş olacaksınız.
Ekleme Tarihi: 17 Mart 2021 - Çarşamba
Ayşen ENGİN

ÇEKİRDEKTEN AĞACA

Gün içerisinde tükettiğiniz yiyecekleri düşünün lütfen. Yediğiniz elma,portakal, çorbanıza sıktığınız limon, salatanıza doğradığınız biber…Ve daha neler neler. Peki hiç onların çekirdeklerini toprakla buluşturdunuz mu?

         Aslında her çekirdek bir tohum. Çöpe atmak yerine tek yapmanız gereken onları çimlendirmek ya da doğrudan toprakla buluşturmak. Aman kim uğraşacak demeyin. Emin olun çok zamanınızı almayacaktır. En azından atmayın biriktirin. Ne zaman fırsatını bulursanız o zaman vesile olursunuz bu mucize buluşmaya.

         Toprak öyle bir şey ki, aldığı her şeyi bir şekilde size geri sunuyor. Daha yaşanılır bir dünya için yapacağınız çok basit işlemler var aslında. Bir hafta deneyin bunu lütfen. Ailenizle gün içinde tükettiğiniz meyve ve sebzelerin çekirdeklerini bir hafta biriktirin. Oluşan birikime inanamayacaksınız. Yalnız zeytin istisna, çünkü zeytin çekirdeğinden sonuç alamayabilirsiniz çünkü işlenmiş.

         Limon, mandalina ve portakal  gibi meyvelerin çekirdeğini çimlendirmek için çekirdeğin dış kabuğunu soyup iç çekirdeği kağıt havlu arasına koyup nemlendirin. Ve hava almayacak şekilde bir kilit poşete koyun. 10 gün sonra köklenmeye başladığını göreceksiniz. Bu yolla pek çok limon ve portakal fidesi oluşturmuş biri olarak kesinlikle işe yaradığını söyleyebilirim. Tüm bu aşamalar çekirdeğin hızla çimlenmesi için. Yoksa direkt toprakla buluşmuş çekirdeklerden de biraz geç de olsa sonuç alırsınız. Ağaç olduğunda ise aşılayıp meyve almak, işin en kolay kısmı olacaktır. Bahçenizde, bahçeniz yoksa balkonunuzda büyük bir saksıda limon ağacınız olsun istemez misiniz? Emin olun mis kokan çiçekleri var.

Hurma çekirdeklerini, biber çekirdeklerini, domates çekirdeklerini, yediğiniz tüm meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın. Toprakla buluşturun. Yapmanız gereken bu kadar basit.

         Toprak ana o kadar cömert ki, patatesin, cevizin kabuğunu bile gömseniz size patates, ceviz olarak geri veriyor. Sizin tek yapmanız gereken onları çöpe atmamak.

         Balkonunuzda yeriniz mi yok, kendinize ait bir bahçeniz mi yok? O zaman biriktirin çekirdekleri ve bulduğunuz boş bir araziye savurun ama yeter ki toprakla buluşturun. Çünkü gün gelecek o tohumlar belki de altından daha değerli olacak. Ve siz de, şu dünyada dikili bir ağacım yok dememiş olacaksınız.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.