Ayşen ENGİN
Köşe Yazarı
Ayşen ENGİN
 

19 Mayıslarımız

          Milli Mücadelenin ilk adımının atıldığı şehirden, bir Samsun’lu olarak 19 Mayıs Atatürk’ü Anma  Gençlik ve Spor Bayramımız hakkında bir şeyler yazmasam kendimi kötü hissederdim inanın.          Bu bayram, bu gün birden fazla şey ifade ediyor bizler için. Hem bağımsızlık mücadelemizin ilk kıvılcımının düştüğü, ilk adımının atıldığı gün ki bu yüzden Samsun’da ‘İlkadım’ isimli bir ilçemiz var, hem gençliğe armağan edilmiş özel bir gün, hem de Atamızın doğum günü olarak kabul edilen gün.          Atamız öyle bir liderdi ki, böyle günleri milletinin çocuklarına, gençlerine armağan etmiş. Bunun benzerini hiçbir milletin tarihinde göremezsiniz. Bir milleti millet yapan unsurlar arasında yaşanılan toprak, konuşulan dil, ortak değer ve kültürün yanı sıra  bayramlar, özel günler ve dayandıkları ortak tarih de sayılabilir.  Pek çok ülkenin kültürüne baktığımızda, takvimlerine yeni yeni özel günler eklendiğini görürüz. Spagetti yeme gününden tutun da, postacıya merhaba deme gününe kadar sayısız ilginç ve tuhaf gün uydurulduğunu görürsünüz. Peki neden? İnsanlar ortak bir paydada buluşmak ve birlik olmak için böyle bayram, festival ve özel günlere ihtiyaç duyarlar. Bizler ise milletimizin tarihinde yaşanmış zaferlere ve bayrama dönüşmüş özel günlere sahibiz. Her birinin manevi değeri, anlamı ve birleştirici bir tarihi var.          Çocukluğumdan bu güne kadar geçen  19 Mayısları hatırlıyorum da. Gökyüzünü kırmızı beyaza boyayan gösteri uçakları, Solo Türk gösterileri, geçit törenleri, Çiftlik Caddesi ve Mecidiye Caddesini inleten bando ve canlı müzik konserleri. 19 Mayısların en coşkulu kutlandığı şehirde doğmuş olmaktan çok mutluyum. Hayata ilk adımımı, Atamın ilk adımını attığı şehirde atmış olmaktan, şehirden de öte Türkiye sınırlarında bir Türk olarak dünyaya gelmiş olmaktan gururlu ve mutluyum. Bayramlarımızı coşku ve heyecanla kutlamama neden olan da bu haklı gururdur. 
Ekleme Tarihi: 19 Mayıs 2021 - Çarşamba
Ayşen ENGİN

19 Mayıslarımız

          Milli Mücadelenin ilk adımının atıldığı şehirden, bir Samsun’lu olarak 19 Mayıs Atatürk’ü Anma  Gençlik ve Spor Bayramımız hakkında bir şeyler yazmasam kendimi kötü hissederdim inanın.

         Bu bayram, bu gün birden fazla şey ifade ediyor bizler için. Hem bağımsızlık mücadelemizin ilk kıvılcımının düştüğü, ilk adımının atıldığı gün ki bu yüzden Samsun’da ‘İlkadım’ isimli bir ilçemiz var, hem gençliğe armağan edilmiş özel bir gün, hem de Atamızın doğum günü olarak kabul edilen gün.

         Atamız öyle bir liderdi ki, böyle günleri milletinin çocuklarına, gençlerine armağan etmiş. Bunun benzerini hiçbir milletin tarihinde göremezsiniz. Bir milleti millet yapan unsurlar arasında yaşanılan toprak, konuşulan dil, ortak değer ve kültürün yanı sıra  bayramlar, özel günler ve dayandıkları ortak tarih de sayılabilir.  Pek çok ülkenin kültürüne baktığımızda, takvimlerine yeni yeni özel günler eklendiğini görürüz. Spagetti yeme gününden tutun da, postacıya merhaba deme gününe kadar sayısız ilginç ve tuhaf gün uydurulduğunu görürsünüz. Peki neden? İnsanlar ortak bir paydada buluşmak ve birlik olmak için böyle bayram, festival ve özel günlere ihtiyaç duyarlar. Bizler ise milletimizin tarihinde yaşanmış zaferlere ve bayrama dönüşmüş özel günlere sahibiz. Her birinin manevi değeri, anlamı ve birleştirici bir tarihi var.

         Çocukluğumdan bu güne kadar geçen  19 Mayısları hatırlıyorum da. Gökyüzünü kırmızı beyaza boyayan gösteri uçakları, Solo Türk gösterileri, geçit törenleri, Çiftlik Caddesi ve Mecidiye Caddesini inleten bando ve canlı müzik konserleri. 19 Mayısların en coşkulu kutlandığı şehirde doğmuş olmaktan çok mutluyum. Hayata ilk adımımı, Atamın ilk adımını attığı şehirde atmış olmaktan, şehirden de öte Türkiye sınırlarında bir Türk olarak dünyaya gelmiş olmaktan gururlu ve mutluyum. Bayramlarımızı coşku ve heyecanla kutlamama neden olan da bu haklı gururdur. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.