Yiğitefe Şahin
Köşe Yazarı
Yiğitefe Şahin
 

Özgüvensiz savunucular

Dün boş vaktimde kısa bir süre de olsa sosyal medyada gezineyim dedim. Karşıma bir gönderi çıktı. Gönderide, Mike Tyson’un (Boksör) bir gorille dövüşmek için hayvanat bahçesi görevlilerine para teklif ettiği yazıyordu. Takdir edersiniz ki goril karşısındaki insan kim olursa olsun kafasını kibrit çöpü gibi kırar. Hayvan bu… Öldürme ve saldırma içgüdüsü olan bir hayvana karşı teknik kullanma şansınız da yok gibi. Bodoslama size doğru koştuğunda, öldürmek için her şeyi yapacağından, sizin tekniğiniz onu çok etkilemeyecektir. Her neyse… Yorumlara bir gireyim dedim. En üstteki yorumlar hep alaycı ve Mike Tyson’un alamayacağını söyler şekildeydi. Altlara doğru biraz ineyim dedim ve orada ciddi bir şekilde Mike Tyson’un kazanabileceğini savunan birini gördüm. Kendisine olayı izah etmeyi denedim. Fakat anlamadı. Hatırlar mısınız? Bir köşe yazısı yazmıştım. Konusu, en çok kendi bildiğini savunanlardı. Kendi bildiğini doğru savunan cahillerdi. Bu da onlardan biriydi sanki. Hiç kendisinin bilmeyişiyle alay etmedim, anlatmak istedim. Aksine kendisi benimle alay etti. Mike Tyson’un sağa sola kaçabileceğinden, boksör tekniğine sahip olduğundan falan bahsetti. Bunları yapabileceği zaten aşikâr... Ama bunu gorile yapamazsın, seni öldürmeye koşarak gelecek hayvandan, öyle yok sağa kaçayım, yok sola kaçayım, kaçmanız mümkün değil. Araştırmalara göre; Gümüş Sırtlı Goril, 20 erkek gücünde ve 2,5 tonluk bir halteri kaldırabilecek güçte imiş. Bu da demek oluyor ki, Mike Tyson’u öldürmesi saniyeler sürer. Daha önceden bir gorilin, tek parmağının tek eklemi ile hayvanat bahçesinden kaçtığı kayıtlara geçmiş. Tek eklemi ile kendi vücut ağırlığını kaldırması, inanılmaz güçlü olduğunu gösteriyor. Bu Mike Tyson’u yedirmeyen arkadaşımız, umarım araştırır ve görür. Yanlış bilgiyi, doğru olarak savunmak büyük sıkıntı… Tamam, bu çok ciddi bir konu değil ama başka konularda da yanlışı, doğrulamaya çalışmak, onu küçük duruma düşürebilir.  “İlla benim bildiğim doğrudur” diyen insanlar özgüvensizdir bana göre. Ya arkadaşım bir sorgula, “acaba yanlış mı biliyorum, bu kişi neden bu kadar ısrarla bunu söylüyor” demiyorlar da, sen yanlışsın diye kesin konuşuyorlar. Bu benim için de geçerli bu arada. Benim de yanlış bildiğim bilgiler oluyor. İnsanız sonuçta. Herkes, her şeyi biliyor diye bir şey yok değil mi? Her şeyi bildiğini sanmak da aynı şekilde özgüvensizliktir. Yazıda anlattığım tartışmada, sizlere aslında olaydan ziyade; yanlışı, doğru gibi savunduğunuzda dışarıdan nasıl göründüğünüzü göstermek istedim. Bilmeden hakaret etmek de bambaşka bir zayıflık. Hakaretlere maruz kaldım, doğruyu söylüyorum diye. Altı üstü gorilin, Mike Tyson’u benzeteceği gerçeğini söyledim. Mike Tyson hayranlığı bu olsa gerek. Yanlışı, doğru gibi savunmanın hayranlığı mı demeliyiz yoksa?
Ekleme Tarihi: 03 Şubat 2022 - Perşembe
Yiğitefe Şahin

Özgüvensiz savunucular

Dün boş vaktimde kısa bir süre de olsa sosyal medyada gezineyim dedim. Karşıma bir gönderi çıktı. Gönderide, Mike Tyson’un (Boksör) bir gorille dövüşmek için hayvanat bahçesi görevlilerine para teklif ettiği yazıyordu. Takdir edersiniz ki goril karşısındaki insan kim olursa olsun kafasını kibrit çöpü gibi kırar. Hayvan bu… Öldürme ve saldırma içgüdüsü olan bir hayvana karşı teknik kullanma şansınız da yok gibi. Bodoslama size doğru koştuğunda, öldürmek için her şeyi yapacağından, sizin tekniğiniz onu çok etkilemeyecektir. Her neyse… Yorumlara bir gireyim dedim. En üstteki yorumlar hep alaycı ve Mike Tyson’un alamayacağını söyler şekildeydi. Altlara doğru biraz ineyim dedim ve orada ciddi bir şekilde Mike Tyson’un kazanabileceğini savunan birini gördüm. Kendisine olayı izah etmeyi denedim. Fakat anlamadı. Hatırlar mısınız? Bir köşe yazısı yazmıştım. Konusu, en çok kendi bildiğini savunanlardı. Kendi bildiğini doğru savunan cahillerdi. Bu da onlardan biriydi sanki. Hiç kendisinin bilmeyişiyle alay etmedim, anlatmak istedim. Aksine kendisi benimle alay etti. Mike Tyson’un sağa sola kaçabileceğinden, boksör tekniğine sahip olduğundan falan bahsetti. Bunları yapabileceği zaten aşikâr... Ama bunu gorile yapamazsın, seni öldürmeye koşarak gelecek hayvandan, öyle yok sağa kaçayım, yok sola kaçayım, kaçmanız mümkün değil.

Araştırmalara göre; Gümüş Sırtlı Goril, 20 erkek gücünde ve 2,5 tonluk bir halteri kaldırabilecek güçte imiş. Bu da demek oluyor ki, Mike Tyson’u öldürmesi saniyeler sürer. Daha önceden bir gorilin, tek parmağının tek eklemi ile hayvanat bahçesinden kaçtığı kayıtlara geçmiş. Tek eklemi ile kendi vücut ağırlığını kaldırması, inanılmaz güçlü olduğunu gösteriyor.

Bu Mike Tyson’u yedirmeyen arkadaşımız, umarım araştırır ve görür. Yanlış bilgiyi, doğru olarak savunmak büyük sıkıntı… Tamam, bu çok ciddi bir konu değil ama başka konularda da yanlışı, doğrulamaya çalışmak, onu küçük duruma düşürebilir.

 “İlla benim bildiğim doğrudur” diyen insanlar özgüvensizdir bana göre. Ya arkadaşım bir sorgula, “acaba yanlış mı biliyorum, bu kişi neden bu kadar ısrarla bunu söylüyor” demiyorlar da, sen yanlışsın diye kesin konuşuyorlar. Bu benim için de geçerli bu arada. Benim de yanlış bildiğim bilgiler oluyor. İnsanız sonuçta. Herkes, her şeyi biliyor diye bir şey yok değil mi? Her şeyi bildiğini sanmak da aynı şekilde özgüvensizliktir.

Yazıda anlattığım tartışmada, sizlere aslında olaydan ziyade; yanlışı, doğru gibi savunduğunuzda dışarıdan nasıl göründüğünüzü göstermek istedim. Bilmeden hakaret etmek de bambaşka bir zayıflık. Hakaretlere maruz kaldım, doğruyu söylüyorum diye. Altı üstü gorilin, Mike Tyson’u benzeteceği gerçeğini söyledim. Mike Tyson hayranlığı bu olsa gerek. Yanlışı, doğru gibi savunmanın hayranlığı mı demeliyiz yoksa?

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.