Yiğitefe Şahin
Köşe Yazarı
Yiğitefe Şahin
 

NUMARALI ANONİMLER

Bugün, çağın da beraberinde getirdiği teknoloji imkanlarının artışını ve bu artışla beraber artan pislikleri engellemek için hala yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığından bahsetmek istiyorum. Evet herkesin gözüyle de gördüğü gibi içinde yaşadığımız devirde, telefonlar, bilgisayarlar; sosyal medya platformları, uluslararası ağlar kullanışlı ve çok tercih edilir halde. İletişimi ve bireyin yapacak bir şeyi olmadığında vakit geçirebileceği milyarlarca farklı yazılımı içerisinde barındırıyor. Şimdi teknolojik imkanların artması, bu teknolojiden yararlananların belirli bir sınıfa göre değil de isteğe göre ulaşabilmesine olanak sağladı. Tabii imkân arttı ve her çeşit insan bu platformlara ve ağlara akın ediyor. Gün geçtikçe aktif kullanıcı sayıları artıyor. Dolayısıyla güvenlik konusunda bir sürü açık oluşuyor. “Hack” dedikleri ve daha çok bireyin özel hayatına doğrudan ulaşım sağlamak için kullanılan bu yöntem, belirli bir kesimi tedirginliğe sürüklüyor. İnternet dolandırıcılığı, anonim hesaplarla insanları tehdit etme, insanların özel hayatlarına girme, kredi kartı ve banka kartı bilgilerini çalma gibi birbirinden farklı bir sürü suç türemeye başladı. İnternete erişimi olan aktif kullanıcı sayısı artarken, güvenlik namına bir şey yapılmadığı çok açık. Örneğin sosyal medyada birisi çıkıp size istediği gibi küfür ediyor. Bu durum karşısında, yorumu bildirmezseniz veya dava için peşine düşmezseniz, hiçbir şey olmuyor. Benim bu konudaki fikrim, tıpkı bekçiler gibi sanal dünyada da devriye gezen güvenlik gruplarının oluşturulması. Tabii bunlar sertifikalı olacak. Bu işin başka oluru yok gibi. Sosyal medyada birisi çıkıp, size delicesine küfürler ediyor (ve itiraf edilmeli ki bunlar çok garip küfürler) ama elden bir şey gelmiyor. Açık konuşalım şimdi. Kimsenin; davasıydı, tebligatıydı, dosyasıydı, avukatıydı bunlarla uğraşası yok. Sosyal medya hesapları, belirli platformlarda Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numarası üzerine açılırsa, hem insanların anonim hesap açması engellenmiş olur, hem de hesap üzerinde cezai işlem uygulaması, para cezası hatta derecesine göre hapis cezası işlemesi bile çok daha kolay olur. Hesabı bloke edilen kişiler bu platformlara farklı bir kimlik numarası ile girme girişiminde bulunamayacağı için, bir daha bu uygulamayı da kullanamaz. Anlatırken kolay, uygulaması zor olabilir farkındayım. Ama mevcut kaostan kurtulabileceğimiz başka bir fikir yok gibi. 
Ekleme Tarihi: 09 Aralık 2022 - Cuma
Yiğitefe Şahin

NUMARALI ANONİMLER

Bugün, çağın da beraberinde getirdiği teknoloji imkanlarının artışını ve bu artışla beraber artan pislikleri engellemek için hala yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığından bahsetmek istiyorum. Evet herkesin gözüyle de gördüğü gibi içinde yaşadığımız devirde, telefonlar, bilgisayarlar; sosyal medya platformları, uluslararası ağlar kullanışlı ve çok tercih edilir halde. İletişimi ve bireyin yapacak bir şeyi olmadığında vakit geçirebileceği milyarlarca farklı yazılımı içerisinde barındırıyor.

Şimdi teknolojik imkanların artması, bu teknolojiden yararlananların belirli bir sınıfa göre değil de isteğe göre ulaşabilmesine olanak sağladı. Tabii imkân arttı ve her çeşit insan bu platformlara ve ağlara akın ediyor. Gün geçtikçe aktif kullanıcı sayıları artıyor. Dolayısıyla güvenlik konusunda bir sürü açık oluşuyor. “Hack” dedikleri ve daha çok bireyin özel hayatına doğrudan ulaşım sağlamak için kullanılan bu yöntem, belirli bir kesimi tedirginliğe sürüklüyor.

İnternet dolandırıcılığı, anonim hesaplarla insanları tehdit etme, insanların özel hayatlarına girme, kredi kartı ve banka kartı bilgilerini çalma gibi birbirinden farklı bir sürü suç türemeye başladı. İnternete erişimi olan aktif kullanıcı sayısı artarken, güvenlik namına bir şey yapılmadığı çok açık. Örneğin sosyal medyada birisi çıkıp size istediği gibi küfür ediyor. Bu durum karşısında, yorumu bildirmezseniz veya dava için peşine düşmezseniz, hiçbir şey olmuyor.

Benim bu konudaki fikrim, tıpkı bekçiler gibi sanal dünyada da devriye gezen güvenlik gruplarının oluşturulması. Tabii bunlar sertifikalı olacak. Bu işin başka oluru yok gibi. Sosyal medyada birisi çıkıp, size delicesine küfürler ediyor (ve itiraf edilmeli ki bunlar çok garip küfürler) ama elden bir şey gelmiyor. Açık konuşalım şimdi. Kimsenin; davasıydı, tebligatıydı, dosyasıydı, avukatıydı bunlarla uğraşası yok. Sosyal medya hesapları, belirli platformlarda Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numarası üzerine açılırsa, hem insanların anonim hesap açması engellenmiş olur, hem de hesap üzerinde cezai işlem uygulaması, para cezası hatta derecesine göre hapis cezası işlemesi bile çok daha kolay olur. Hesabı bloke edilen kişiler bu platformlara farklı bir kimlik numarası ile girme girişiminde bulunamayacağı için, bir daha bu uygulamayı da kullanamaz. Anlatırken kolay, uygulaması zor olabilir farkındayım. Ama mevcut kaostan kurtulabileceğimiz başka bir fikir yok gibi. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.