Yiğitefe Şahin
Köşe Yazarı
Yiğitefe Şahin
 

Keşkeler keşmekeşi

Hemen her insan, “keşke” dediği bir durumda kalmıştır. Şimdi ben bu yazımda sitemkar yazmayı planlıyorum fakat yazının akışına göre konsept değişebilir. Benim, kendi hayatımda, “keşke” dediğim bir sürü ânım oldu. Takdir edersiniz ki, bu tarz şeyler tecrübe ile ilerler. Yanlış yapa yapa doğruyu öğrenirsiniz (Doğruyu öğrenmek için kasten yanlış yapmayın da) Çok tanık oluyorum bu kelimelere. “Keşke yapsaydım, keşke etseydim, keşke söyleseydim, ne kaybederdim?” Hiçbir şey kaybetmezdi elbette. Çok güzel bir cümle görmüştüm geçen gün. Yaptığınızda size 30 saniyelik bir gerginlik yaşatacak şeyleri yapmayıp, hayatınızın geri kalanı boyunca, “yapsaydım ne olacaktı acaba” pişmanlığı ve merakı içerisinde kendi kendinizi yersiniz. Örneğin bir toplantıda söz almak; soru cevap bölümü geldiğinde, sormak istediğiniz soruyu, “eleştiri alır, dalga geçerler” diye düşünüp sormazsanız, “sorsaydım ne olacaktı” diye günlerce düşünmekten kendiniz alıkoyamayacaksınız. Fakat sordunuz diyelim. İlk olarak kimse öyle bir atmosferde sizinle dalga geçmez. Size gülmez. Belki eleştiri yapabilirler. Yapsınlar ne var? Bir buçuk dakika eleştiri alın. Ertesi gün olayı unutursunuz gider. Hayatı keşkelerle yaşamaktan kötü bir şey yoktur. Elinizden gelebilecek iyi bir şeyi, o an yapmayıp da sonrasında onun pişmanlığını duyacaksanız, o şeyi kesinlikle yapın. Özgüven bu noktada çok önemli… Özgüven, laubalilik ve ukalalık ile de karıştırılmamalı. Yapılacak şey var, yapılmayacak şey var. Onu siz idrak edebilirsiniz. Benim anlatmak istediğim nokta açıkça belli. Keşkeler keşmekeşine saplanırsanız, başarılı olabileceğiniz faaliyetleri ve işleri elinizin tersi ile itmiş olursunuz. “Ben çekingenim, o kalabalıkta diyemem ben onları, bana gülerler” diyerek kendinizi avutmayı denerseniz, arkanızdan “bekle!” diye bağıran başarıyı umursamazsanız, başarıdan uzaklaşırsınız. Elinizden kaçırdığınız başarıya ihtiyacınız olduğunda, “keşke” der pişmanlık duyarsınız. Az önce belirttiğim gibi, en fazla 1 saat sürecek bir gerginlik için hayatınızın geri kalanı boyunca pişmanlık duyacağınıza, bırakın başarı sahibi olamayacak insanlar size gülsün. Onların o gülüşleri, sizi başarılı olacağınız alanda daha da hırslandırsın. Üzülüp sızlanacağınıza, yapacağınız işleri erteleyeceğinize, sadece okulla ilgileneceğinize, hayata dair farklı başarılara adım atarak, kendinize yeni umut kapıları açın ve yapabileceklerinizin farkına varın. Bugün ne yapıyorsanız, ilerisini düşünerek yapın.
Ekleme Tarihi: 19 Kasım 2021 - Cuma
Yiğitefe Şahin

Keşkeler keşmekeşi

Hemen her insan, “keşke” dediği bir durumda kalmıştır. Şimdi ben bu yazımda sitemkar yazmayı planlıyorum fakat yazının akışına göre konsept değişebilir. Benim, kendi hayatımda, “keşke” dediğim bir sürü ânım oldu. Takdir edersiniz ki, bu tarz şeyler tecrübe ile ilerler. Yanlış yapa yapa doğruyu öğrenirsiniz (Doğruyu öğrenmek için kasten yanlış yapmayın da)

Çok tanık oluyorum bu kelimelere. “Keşke yapsaydım, keşke etseydim, keşke söyleseydim, ne kaybederdim?” Hiçbir şey kaybetmezdi elbette. Çok güzel bir cümle görmüştüm geçen gün. Yaptığınızda size 30 saniyelik bir gerginlik yaşatacak şeyleri yapmayıp, hayatınızın geri kalanı boyunca, “yapsaydım ne olacaktı acaba” pişmanlığı ve merakı içerisinde kendi kendinizi yersiniz. Örneğin bir toplantıda söz almak; soru cevap bölümü geldiğinde, sormak istediğiniz soruyu, “eleştiri alır, dalga geçerler” diye düşünüp sormazsanız, “sorsaydım ne olacaktı” diye günlerce düşünmekten kendiniz alıkoyamayacaksınız. Fakat sordunuz diyelim. İlk olarak kimse öyle bir atmosferde sizinle dalga geçmez. Size gülmez. Belki eleştiri yapabilirler. Yapsınlar ne var? Bir buçuk dakika eleştiri alın. Ertesi gün olayı unutursunuz gider. Hayatı keşkelerle yaşamaktan kötü bir şey yoktur. Elinizden gelebilecek iyi bir şeyi, o an yapmayıp da sonrasında onun pişmanlığını duyacaksanız, o şeyi kesinlikle yapın. Özgüven bu noktada çok önemli… Özgüven, laubalilik ve ukalalık ile de karıştırılmamalı. Yapılacak şey var, yapılmayacak şey var. Onu siz idrak edebilirsiniz.

Benim anlatmak istediğim nokta açıkça belli. Keşkeler keşmekeşine saplanırsanız, başarılı olabileceğiniz faaliyetleri ve işleri elinizin tersi ile itmiş olursunuz. “Ben çekingenim, o kalabalıkta diyemem ben onları, bana gülerler” diyerek kendinizi avutmayı denerseniz, arkanızdan “bekle!” diye bağıran başarıyı umursamazsanız, başarıdan uzaklaşırsınız. Elinizden kaçırdığınız başarıya ihtiyacınız olduğunda, “keşke” der pişmanlık duyarsınız. Az önce belirttiğim gibi, en fazla 1 saat sürecek bir gerginlik için hayatınızın geri kalanı boyunca pişmanlık duyacağınıza, bırakın başarı sahibi olamayacak insanlar size gülsün. Onların o gülüşleri, sizi başarılı olacağınız alanda daha da hırslandırsın. Üzülüp sızlanacağınıza, yapacağınız işleri erteleyeceğinize, sadece okulla ilgileneceğinize, hayata dair farklı başarılara adım atarak, kendinize yeni umut kapıları açın ve yapabileceklerinizin farkına varın. Bugün ne yapıyorsanız, ilerisini düşünerek yapın.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.