Yiğitefe Şahin
Köşe Yazarı
Yiğitefe Şahin
 

BİTikler

Son günlerde, sosyal medyada sıkça gördüğüm bir konu. Olaya pek hakim değilim. Anladığım kadarıyla "Twitch" adlı platformda, bir süredir kaçak göçek devam eden bir kara para aklama olayı var. Bilerek veya bilmeyerek, onlarca kişi bu "bit" denilen birime sahiplik yaparak, olaya müdahil oldu. Kredi kartı hırsızlığı yapan kimliği belirsiz şahıslar, parayı aklamak için Twitch platformunda yayın yapan kişiler ile anlaşıyormuş. Yazıyı yazmaya karar verdikten sonra olayı daha çok irdeledim. İzlediğim videonun bir tanesinde gördüğüm diyaloğu sizlere aktarayım; bu BİTik sıfatını verdiğim kimliği belirsiz kişiler, yayın yapan insanlara, parayı aklamak için "sana x kadar bağış yapalım, %? kısmını sen al, %? kısmını ben alayım" gibi cümleler kuruyorlar sanırım. Bu olay ülkenin gündemi arasına girdi ve bir an önce de önlemlerin alınması gerekiyor diye düşünüyorum. Geçtiğimiz günlerde birçok yayıncının (kadın erkek fark etmeksizin) TC kimlik numarası, ev adresi, telefon numarası gibi kişisel bilgileri, bu bit kullanan kişilerce ifşa edildi. Bu yasal bir suçtur. Olayla ilgili bir sürü farklı yayıncı soruşturma başlatacağını da ifade etti. Tüm bunların üstüne tehdit edilen yayıncılar da oldu. Açık konuşalım. Bu ne idiğü belirsiz hırsızların, güvendikleri bir şey varsa o da gizlilik düşüncesidir. Beyinleri "Nasıl olsa sanal ortam, ne yapabilirler en fazla?" düşünceleriyle dolmuş olacak ki, hırsızlık yapıp, bunu yayıncıların isteği dışında onlara atıp üstüne üstlük ifşa ve tehdit edebiliyorlar. İstek dışı atılan bağışlar da olmuş sanırım. Tabii gelen bağıştan sonra, yayın yapan kişi harekete geçmezse o da suçlu konumuna düşüyor. Bu büyük soygunun, alt şebekelerine kadar inip cezalandırmaları gerekiyor diye düşünüyorum. Yoksa çoğu çocuk olan çetenin üyeleri şımaracak. Bir insanın aynı anda hem kara para aklama, hem hakaret küfür, hem kişisel ve özel hayatı ihlal etme, hem tehdit etme hem de hırsızlık suçlarını aynı anda yapması, o kişinin şuursuz bir çocuk olabileceğine işarettir. Bu çocuk lafını sadece yaş olarak görmenize gerek yok. Aynı zamanda da çocuk zihniyetine sahiptir onlar. Bir süredir gündemi sarsan bu olay hakkında -en başta da dediğim gibi- çok bir bilgim yok. Olayı daha detaylı bilsem belki daha çok iğnelerdim. Şimdi şöyle düşünün; yayıncılar da insan olduğu için, onların da sevmeyeni var. Dolayısıyla ev adresi, telefon numarası ve kimlik numarası gibi bilgilerinin deşifre olması,  gizlilik ihlalinin yanı sıra büyük de bir tehlikeye yol açıyor. Bu kişiler belki numarasını değiştirmek, belki de taşınmak zorunda kalacak. Aralarında çocuklarında bulunduğu bu çete umarım cezalandırılır ve bu konu ile ilgili bir sonraki yazım -eğer yazarsam- aldıkları ceza ilgili olur. Ceza almamaya devam ederlerse, tehlike de arz edecekler. Birisine zarar gelse hangi BİTik verecek hesabını?
Ekleme Tarihi: 06 Kasım 2021 - Cumartesi
Yiğitefe Şahin

BİTikler

Son günlerde, sosyal medyada sıkça gördüğüm bir konu. Olaya pek hakim değilim. Anladığım kadarıyla "Twitch" adlı platformda, bir süredir kaçak göçek devam eden bir kara para aklama olayı var. Bilerek veya bilmeyerek, onlarca kişi bu "bit" denilen birime sahiplik yaparak, olaya müdahil oldu. Kredi kartı hırsızlığı yapan kimliği belirsiz şahıslar, parayı aklamak için Twitch platformunda yayın yapan kişiler ile anlaşıyormuş. Yazıyı yazmaya karar verdikten sonra olayı daha çok irdeledim. İzlediğim videonun bir tanesinde gördüğüm diyaloğu sizlere aktarayım; bu BİTik sıfatını verdiğim kimliği belirsiz kişiler, yayın yapan insanlara, parayı aklamak için "sana x kadar bağış yapalım, %? kısmını sen al, %? kısmını ben alayım" gibi cümleler kuruyorlar sanırım. Bu olay ülkenin gündemi arasına girdi ve bir an önce de önlemlerin alınması gerekiyor diye düşünüyorum. Geçtiğimiz günlerde birçok yayıncının (kadın erkek fark etmeksizin) TC kimlik numarası, ev adresi, telefon numarası gibi kişisel bilgileri, bu bit kullanan kişilerce ifşa edildi. Bu yasal bir suçtur. Olayla ilgili bir sürü farklı yayıncı soruşturma başlatacağını da ifade etti. Tüm bunların üstüne tehdit edilen yayıncılar da oldu. Açık konuşalım. Bu ne idiğü belirsiz hırsızların, güvendikleri bir şey varsa o da gizlilik düşüncesidir. Beyinleri "Nasıl olsa sanal ortam, ne yapabilirler en fazla?" düşünceleriyle dolmuş olacak ki, hırsızlık yapıp, bunu yayıncıların isteği dışında onlara atıp üstüne üstlük ifşa ve tehdit edebiliyorlar. İstek dışı atılan bağışlar da olmuş sanırım. Tabii gelen bağıştan sonra, yayın yapan kişi harekete geçmezse o da suçlu konumuna düşüyor. Bu büyük soygunun, alt şebekelerine kadar inip cezalandırmaları gerekiyor diye düşünüyorum. Yoksa çoğu çocuk olan çetenin üyeleri şımaracak. Bir insanın aynı anda hem kara para aklama, hem hakaret küfür, hem kişisel ve özel hayatı ihlal etme, hem tehdit etme hem de hırsızlık suçlarını aynı anda yapması, o kişinin şuursuz bir çocuk olabileceğine işarettir. Bu çocuk lafını sadece yaş olarak görmenize gerek yok. Aynı zamanda da çocuk zihniyetine sahiptir onlar. Bir süredir gündemi sarsan bu olay hakkında -en başta da dediğim gibi- çok bir bilgim yok. Olayı daha detaylı bilsem belki daha çok iğnelerdim.

Şimdi şöyle düşünün; yayıncılar da insan olduğu için, onların da sevmeyeni var. Dolayısıyla ev adresi, telefon numarası ve kimlik numarası gibi bilgilerinin deşifre olması,  gizlilik ihlalinin yanı sıra büyük de bir tehlikeye yol açıyor. Bu kişiler belki numarasını değiştirmek, belki de taşınmak zorunda kalacak. Aralarında çocuklarında bulunduğu bu çete umarım cezalandırılır ve bu konu ile ilgili bir sonraki yazım -eğer yazarsam- aldıkları ceza ilgili olur. Ceza almamaya devam ederlerse, tehlike de arz edecekler. Birisine zarar gelse hangi BİTik verecek hesabını?

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.