Zirai Don’a karşı fındık üreticileri bu akşam dikkatli olmalı!

GÜNDEM 30.03.2023 - 11:16, Güncelleme: 30.03.2023 - 11:16 4571+ kez okundu.
 

Zirai Don’a karşı fındık üreticileri bu akşam dikkatli olmalı!

Meteoroloji’nin hava tahminlerine göre Giresun ve Ordu illerinin orta ve yüksek kesimlerinde etkili olan ve devam eden kar yağışının ardından, bu akşam itibariyle zirai don yaşanabileceği bildirildi.
Orta ve yüksek kesimlerde 31 Mart gecesi itibariyle çiftçilerimizin dikkatli olması ve zirai don’a karşı önlem almaları gerektiği belirtildi. Kar yağışının ardından fındık üreticilerinin korkulu rüyası olan zirai don tehlikesi çiftçilerimizi korkutabilir. Zirai Don endişesi yaşayan çiftçilerimiz geleneksel yöntemleri kullanarak önlemler almalıdır. ‘Küresel Isınma’ ve ‘İklim Değişikliği’ fındığın yapısını bozuyor Tüm dünyanın ortak sorunu haline gelen Küresel Isınma’nın etkisiyle; mevsim geçişlerinin kaybolmaya başladığı ülkemizde, fındık üreticileri de bu durumdan nasibini aldılar. Orta ve yüksek kesimlerde çiçek açan fındık dalları kar altında kaldı. Fındık üreticileri mart ayı sonunda yağan karın her zaman risk oluşturduğu bildikleri için geleneksel yöntemlerle önlem alabiliyorlar. Ancak bu durumu telefi etmenin bir yolu daha var. O da üreticinin sigorta yaptırmasıdır. Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı bilgilendirmede; “Fındık üreticilerimiz iklimsel afetlerin neden olduğu ve hemen hemen her yıl ürünlerinde az veya çok kayıplara neden olan, don, dolu, fırtına, hortum, sel, heyelan gibi riskleri yaşamaktadır. Bu nedenle ürünlerindeki oluşan kayıpları ise yalnızca TARSİM (Devlet Destekli Tarım Sigortaları) ile sigorta yaptırarak telafi edebilmektedir. Devletin %67 ye varan prim desteği ile ÇKS başvurusu yapmış her üreticimizin geç kalmadan fındık bahçelerindeki ürünlerini sigorta yaptırmaları halinde ileride ki günlerde yaşanabilecek afetlerden oluşacak kayıplarını karşılama fırsatları olacaktır. 2023 yılı ürünlerinin kg değerinin 39 TL'den 65 TL' ye kadar fiyat seçenekleri ile sigorta yaptırabilir. Üreticimiz bahçesinin bulunduğu rakıma ve indirimlere göre değişmekle birlikte ortalama 1-2 ocaktan alacağı fındık bedeli ile Bir dekar bahçesini sigorta yaptırabilirler” diyerek sigorta yaptırma konusunda çiftçiyi destekliyor. İklim değişikliği ile değişen doğal döngü; önümüzdeki yıllarda fındığın gelişimsel yapısına nasıl etkiler yapacağı bilinmiyor ancak bu konuda çiftçi hem geleneksel yöntemleri kullanarak önlem alabilir hem de mahsulünü sigortalatarak bu zararlardan korunabilirler. Sıcaklıkların artması ya da mevsimsel geçişlerin yok olması Küresel ısınma, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hava sıcaklığının artmasındaki en önemli nedendir. Ara mevsimlerin kaybolmaya başlaması, doğal seleksiyona zarar vererek bitkilerin erken gelişmesine neden oldu. Mevsimsel sıcaklıkların artmasıyla birlikte fındığın erkenden karanfil ve yaprak açması, ani hava değişimleri fındık üzerinde büyük riskler oluşturmasına neden oldu. Çiftçilerimizin bahçelerini sigortalatmayı alışkanlık haline getirmeleri, yaşanacak olumsuzluklardan korunabilmelerinin tek yöntemidir. Zira zamanla iklim değişikliğinin etkileri çok daha fazla gözle görülür ve etki eder hale gelecektir.
Meteoroloji’nin hava tahminlerine göre Giresun ve Ordu illerinin orta ve yüksek kesimlerinde etkili olan ve devam eden kar yağışının ardından, bu akşam itibariyle zirai don yaşanabileceği bildirildi.

Orta ve yüksek kesimlerde 31 Mart gecesi itibariyle çiftçilerimizin dikkatli olması ve zirai don’a karşı önlem almaları gerektiği belirtildi. Kar yağışının ardından fındık üreticilerinin korkulu rüyası olan zirai don tehlikesi çiftçilerimizi korkutabilir. Zirai Don endişesi yaşayan çiftçilerimiz geleneksel yöntemleri kullanarak önlemler almalıdır.



‘Küresel Isınma’ ve ‘İklim Değişikliği’ fındığın yapısını bozuyor

Tüm dünyanın ortak sorunu haline gelen Küresel Isınma’nın etkisiyle; mevsim geçişlerinin kaybolmaya başladığı ülkemizde, fındık üreticileri de bu durumdan nasibini aldılar. Orta ve yüksek kesimlerde çiçek açan fındık dalları kar altında kaldı. Fındık üreticileri mart ayı sonunda yağan karın her zaman risk oluşturduğu bildikleri için geleneksel yöntemlerle önlem alabiliyorlar. Ancak bu durumu telefi etmenin bir yolu daha var. O da üreticinin sigorta yaptırmasıdır. Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı bilgilendirmede; “ Fındık üreticilerimiz iklimsel afetlerin neden olduğu ve hemen hemen her yıl ürünlerinde az veya çok kayıplara neden olan, don, dolu, fırtına, hortum, sel, heyelan gibi riskleri yaşamaktadır. Bu nedenle ürünlerindeki oluşan kayıpları ise yalnızca TARSİM (Devlet Destekli Tarım Sigortaları) ile sigorta yaptırarak telafi edebilmektedir. Devletin %67 ye varan prim desteği ile ÇKS başvurusu yapmış her üreticimizin geç kalmadan fındık bahçelerindeki ürünlerini sigorta yaptırmaları halinde ileride ki günlerde yaşanabilecek afetlerden oluşacak kayıplarını karşılama fırsatları olacaktır.

2023 yılı ürünlerinin kg değerinin 39 TL'den 65 TL' ye kadar fiyat seçenekleri ile sigorta yaptırabilir. Üreticimiz bahçesinin bulunduğu rakıma ve indirimlere göre değişmekle birlikte ortalama 1-2 ocaktan alacağı fındık bedeli ile Bir dekar bahçesini sigorta yaptırabilirler” diyerek sigorta yaptırma konusunda çiftçiyi destekliyor.

İklim değişikliği ile değişen doğal döngü; önümüzdeki yıllarda fındığın gelişimsel yapısına nasıl etkiler yapacağı bilinmiyor ancak bu konuda çiftçi hem geleneksel yöntemleri kullanarak önlem alabilir hem de mahsulünü sigortalatarak bu zararlardan korunabilirler.



Sıcaklıkların artması ya da mevsimsel geçişlerin yok olması

Küresel ısınma, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hava sıcaklığının artmasındaki en önemli nedendir. Ara mevsimlerin kaybolmaya başlaması, doğal seleksiyona zarar vererek bitkilerin erken gelişmesine neden oldu. Mevsimsel sıcaklıkların artmasıyla birlikte fındığın erkenden karanfil ve yaprak açması, ani hava değişimleri fındık üzerinde büyük riskler oluşturmasına neden oldu. Çiftçilerimizin bahçelerini sigortalatmayı alışkanlık haline getirmeleri, yaşanacak olumsuzluklardan korunabilmelerinin tek yöntemidir. Zira zamanla iklim değişikliğinin etkileri çok daha fazla gözle görülür ve etki eder hale gelecektir.

Giresun HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.