Yeni Doğan Buzağı Bakımı Nasıl Olur?

YAŞAM 22.01.2024 - 14:30, Güncelleme: 22.01.2024 - 14:30 5591+ kez okundu.
 

Yeni Doğan Buzağı Bakımı Nasıl Olur?

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yeni doğan buzağı bakımı ile ilgi paylaşımda bulundu.
“Yeni doğan buzağılar, enfeksiyonlara ve diğer sağlık sorunlarına karşı özellikle hassastır. Bu nedenle, buzağıların sağlığını korumak için doğumdan hemen sonra başlayarak dikkatli bir bakım ve yönetim gereklidir. Yeni doğan buzağıların sağlığını korumak için yapılması gerekenler özetle şunlardır: 1-  Doğumdan sonra göbek bakımı:  Göbek kordonunu 7-8 cm yükseklikte kesin ve  tentürdiyot vb. uygun bir antiseptik sürün. Göbek kordonunu çok kısa kesmek, enfeksiyon riskini artırabilir. 2- Doğumdan hemen sonra kolostrum verilmesi: Kolostrum (ağız sütü), anne sütünün ilk 24 saat içinde üretilen ilk sütüdür, buzağıların bağışıklık sistemini geliştirmek için gerekli olan antikorlar açısından zengindir. Doğan buzağıya doğumdan sonraki 2 saat içinde kolostrum verilmelidir.  Doğumdan sonraki ilk 12 saat içerisinde içirilecek kolostrum miktarı buzağının doğum ağırlığının yaklaşık %10'una ulaşmalıdır. 3- Temiz ve hijyenik bir ortamda yetiştirilmesi: Buzağıların bulunduğu ahır ve yataklar düzenli olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Bu, enfeksiyonların yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Buzağılar, özellikle soğuk havalarda soğuktan korunmalı; bulunduğu ahır uygun sıcaklıkta ve kuru olmalıdır. 4- Düzenli aşılanması: Buzağılara doğumdan sonra septisemi serumu uygulanmalıdır. Bölgede görülen bulaşıcı hastalıklara karşı korumak için periyodik  olarak aşılanmalı ve  veteriner hekim tarafından düzenli sağlık kontrolünden geçirilmelidir.”
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yeni doğan buzağı bakımı ile ilgi paylaşımda bulundu.

“Yeni doğan buzağılar, enfeksiyonlara ve diğer sağlık sorunlarına karşı özellikle hassastır. Bu nedenle, buzağıların sağlığını korumak için doğumdan hemen sonra başlayarak dikkatli bir  bakım ve yönetim gereklidir.

Yeni doğan buzağıların sağlığını korumak için yapılması gerekenler özetle şunlardır:

1-  Doğumdan sonra göbek bakımı:  Göbek kordonunu 7-8 cm yükseklikte kesin ve  tentürdiyot vb. uygun bir antiseptik sürün. Göbek kordonunu çok kısa kesmek, enfeksiyon riskini artırabilir.

2- Doğumdan hemen sonra kolostrum verilmesi: Kolostrum (ağız sütü), anne sütünün ilk 24 saat içinde üretilen ilk sütüdür, buzağıların bağışıklık sistemini geliştirmek için gerekli olan antikorlar açısından zengindir. Doğan buzağıya doğumdan sonraki 2 saat içinde kolostrum verilmelidir.  Doğumdan sonraki ilk 12 saat içerisinde içirilecek kolostrum miktarı buzağının doğum ağırlığının yaklaşık %10'una ulaşmalıdır.

3- Temiz ve hijyenik bir ortamda yetiştirilmesi: Buzağıların bulunduğu ahır ve yataklar düzenli olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Bu, enfeksiyonların yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Buzağılar, özellikle soğuk havalarda soğuktan korunmalı; bulunduğu ahır uygun sıcaklıkta ve kuru olmalıdır.

4- Düzenli aşılanması: Buzağılara doğumdan sonra septisemi serumu uygulanmalıdır. Bölgede görülen bulaşıcı hastalıklara karşı korumak için periyodik  olarak aşılanmalı ve  veteriner hekim tarafından düzenli sağlık kontrolünden geçirilmelidir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.