İsmet BEKTAŞ
Köşe Yazarı
İsmet BEKTAŞ
 

ÖĞRETMENİNDE, OKULUNDA İYİSİ KÖTÜSÜ OLMAZ

Okullar açıldı. Günlerdir süren telaş ağır ağır sona ermeye başladı. Öncelikle: İyi okul aradık… Okulu bulduk. İyi öğretmen aradık… Onu da bulduk, esası iyi sınıf aramak… Onu da bulduk. Bir oofff çektik değil mi? Ya bunları bulamayan velilere ne demeli? Burada ben bir açıklamayı yılların verdiği tecrübemle yapmak istiyorum. Öncelikle iyi veya kötü öğretmen diye bir şey kabul etmiyorum. Öğretmenin iyisi kötüsü olmaz. Öğretmen sınıfının kapısını açıp o öğrencilerini karşısında görünce her şeyi unutarak o çocuklara gerekli bilgileri vermek için çaba harcar… Bu her öğretmen için geçerlidir. Okula gelince: Birisi çıkmış filan okulda eğitim, öğretim daha iyi der. Herkes anlamadan, dinlemeden o okula yönelir. Neden? Nedeni belli değil. Peki, iyi okullardan mı mezun olanlar hep tekrar iyi okulların yüksek puanlarını alır? Bunu hiç incelediniz mi? O beğenmediğiniz okullardan ne cevherler çıktığını hiç izlediniz mi? Gelelim en iyi sınıfa: Bazı okullarda seçme öğrenci sınıflarının oluşturulduğunu duymaktayım. Sizde duyup çocuğunuzu hemen bu sınıfa vermek için uğraşıyorsunuz değil mi? Bana sorarsanız çok yanlış bir usul. Hem seçme sınıf, hem de seçme sınıfa öğrenci vermek. Çünkü… Her öğrencinin kendine göre bir zekâ üst düzeyi vardır. Üstün zekâlı çocuklar bir sınıfta birleştiğinde; senin çocuğun o sınıflarda alt derecelere düşüp hayal kırıklığına uğramayacağını nasıl garantilersiniz. Hâlbuki normal sınıfta olsa kendini gösterme olasılığı yüzde yüzdür. Öğrenci normal zekâya sahip, azimli ve karalı ise… Veli öğrenci ile ilgilenip okulu ve öğretmeni ile devamlı istişare içinde ise bu öğrenci her okulda, her öğretmen de ve her sınıfta okur ve başarır. Yeter ki siz öğrencinizle ilgilenin… Bu bir öğrenci için başarının temelidir. Tüm Milli Eğitim camiasının yeni öğretim yılını kutlar, sağlıklı ve başarılı bir öğretim yılı geçirmelerini temenni ederim.
Ekleme Tarihi: 17 Eylül 2018 - Pazartesi
İsmet BEKTAŞ

ÖĞRETMENİNDE, OKULUNDA İYİSİ KÖTÜSÜ OLMAZ

Okullar açıldı.

Günlerdir süren telaş ağır ağır sona ermeye başladı.

Öncelikle:

İyi okul aradık…

Okulu bulduk.

İyi öğretmen aradık…

Onu da bulduk, esası iyi sınıf aramak…

Onu da bulduk.

Bir oofff çektik değil mi?

Ya bunları bulamayan velilere ne demeli?

Burada ben bir açıklamayı yılların verdiği tecrübemle yapmak istiyorum.

Öncelikle iyi veya kötü öğretmen diye bir şey kabul etmiyorum.

Öğretmenin iyisi kötüsü olmaz. Öğretmen sınıfının kapısını açıp o öğrencilerini karşısında görünce her şeyi unutarak o çocuklara gerekli bilgileri vermek için çaba harcar…

Bu her öğretmen için geçerlidir.

Okula gelince:

Birisi çıkmış filan okulda eğitim, öğretim daha iyi der.

Herkes anlamadan, dinlemeden o okula yönelir.

Neden?

Nedeni belli değil.

Peki, iyi okullardan mı mezun olanlar hep tekrar iyi okulların yüksek puanlarını alır?

Bunu hiç incelediniz mi?

O beğenmediğiniz okullardan ne cevherler çıktığını hiç izlediniz mi?

Gelelim en iyi sınıfa:

Bazı okullarda seçme öğrenci sınıflarının oluşturulduğunu duymaktayım.

Sizde duyup çocuğunuzu hemen bu sınıfa vermek için uğraşıyorsunuz değil mi?

Bana sorarsanız çok yanlış bir usul.

Hem seçme sınıf, hem de seçme sınıfa öğrenci vermek.

Çünkü…

Her öğrencinin kendine göre bir zekâ üst düzeyi vardır.

Üstün zekâlı çocuklar bir sınıfta birleştiğinde; senin çocuğun o sınıflarda alt derecelere düşüp hayal kırıklığına uğramayacağını nasıl garantilersiniz.

Hâlbuki normal sınıfta olsa kendini gösterme olasılığı yüzde yüzdür.

Öğrenci normal zekâya sahip, azimli ve karalı ise…

Veli öğrenci ile ilgilenip okulu ve öğretmeni ile devamlı istişare içinde ise bu öğrenci her okulda, her öğretmen de ve her sınıfta okur ve başarır.

Yeter ki siz öğrencinizle ilgilenin…

Bu bir öğrenci için başarının temelidir.

Tüm Milli Eğitim camiasının yeni öğretim yılını kutlar, sağlıklı ve başarılı bir öğretim yılı geçirmelerini temenni ederim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.