İsmet BEKTAŞ
Köşe Yazarı
İsmet BEKTAŞ
 

NİSAN BİR

İyisi ile kötüsü ile Mart ayını bitirdik. Mart ayı için eskiler çok şeyler söylerdi. Mart kapıdan baktırır(Kış çok olur). Mart ayı dert ayı(Mart’ta hastalıklar çoğalır). Mart ayı toplama ayı(Ölüm vakaları çoğalır). Mart ayı baharın başlangıcı,dertlerin derman arandığı ay gibi… Bu nedenle bizde iyisiyle,kötüsü ile bu ayı bitirdik. Geldi Nisan ayı… Nisan ayının ilk günü… Nisan ayı ilk şakasını yaptı. Günlük,güneşli bir hava ile başladı.Bir nisan şakası mı yaptı yoksa iyiliklerle bir ay mı geçireceğiz.(Bekle gör) Peki… Bu bir nisan şakası. Nedir,ne zaman ve nasıl başlamış ? Fransa kralı 9.Charles 1564 yılında yılbaşını 1 nisandan 1 Ocak a almış.(Önceden bir Nisan yılbaşı yortusu olarak kutlanırmış) Bazıları bir nisan ı halen yılbaşı olarak kutlamaya devam ettirmişler. İşte bunlarla dalga geçmek için yapılan şakalar daha sonra gelenek haline gelmiş. Haçlı seferlerinde Haçlılar bir müslüman kalesini kuşatır ve uzun zaman kuşatma devam eder.Haçlı ordu kumandanı 31 Mart günü bir elinde Kuran bir elinde İncil kalenin önüne gelerek müslümanlara der ki: Biliyoruz yiyeceğiniz bitti,suyunuz azaldı.Size şu elindeki Kuran ve  İncile el basarak yemin ediyorum,eğer teslim olursanız hepinizin canını, malını bugün ve bu akşam bağışlayacağım demiş. Onlarda buna inanarak o gün teslim olmuşlar. Ertesi gün(1 Nisan günü) sabahleyin kumandan hepsini öldürün emrini vermiş. İleri gelenler gelip kumandana : -Hani İncil ve Kuran a yemin etmiştiniz. -Kumandan o dün ve dün akşam içindi deyip 1 Nisan günü hepsini katletmiş. İşte bir nisanın acı bir günü Dünya bugünü şaka günü olarak kabul etmiş. İster şaka yap ,ister hüzünlen,zaten geçti o gün… Sağlıkla kalın,mutlu yaşamaya bakın.  
Ekleme Tarihi: 04 Nisan 2023 - Salı
İsmet BEKTAŞ

NİSAN BİR

İyisi ile kötüsü ile Mart ayını bitirdik.

Mart ayı için eskiler çok şeyler söylerdi.

Mart kapıdan baktırır(Kış çok olur).

Mart ayı dert ayı(Mart’ta hastalıklar çoğalır).

Mart ayı toplama ayı(Ölüm vakaları çoğalır).

Mart ayı baharın başlangıcı,dertlerin derman arandığı

ay gibi…

Bu nedenle bizde iyisiyle,kötüsü ile bu ayı bitirdik.

Geldi Nisan ayı…

Nisan ayının ilk günü…

Nisan ayı ilk şakasını yaptı.

Günlük,güneşli bir hava ile başladı.Bir nisan şakası mı yaptı yoksa iyiliklerle bir ay mı geçireceğiz.(Bekle gör)

Peki…

Bu bir nisan şakası.

Nedir,ne zaman ve nasıl başlamış ?

Fransa kralı 9.Charles 1564 yılında yılbaşını 1 nisandan 1 Ocak a almış.(Önceden bir Nisan yılbaşı yortusu olarak kutlanırmış)

Bazıları bir nisan ı halen yılbaşı olarak kutlamaya devam ettirmişler.

İşte bunlarla dalga geçmek için yapılan şakalar daha sonra gelenek haline gelmiş.

Haçlı seferlerinde Haçlılar bir müslüman kalesini kuşatır ve uzun zaman kuşatma devam eder.Haçlı ordu kumandanı 31 Mart günü bir elinde Kuran bir elinde İncil kalenin önüne gelerek müslümanlara der ki:

Biliyoruz yiyeceğiniz bitti,suyunuz azaldı.Size şu elindeki Kuran ve  İncile el basarak yemin ediyorum,eğer teslim olursanız hepinizin canını, malını bugün ve bu akşam bağışlayacağım demiş.

Onlarda buna inanarak o gün teslim olmuşlar.

Ertesi gün(1 Nisan günü) sabahleyin kumandan hepsini öldürün emrini vermiş.

İleri gelenler gelip kumandana :

-Hani İncil ve Kuran a yemin etmiştiniz.

-Kumandan o dün ve dün akşam içindi deyip 1 Nisan günü hepsini katletmiş.

İşte bir nisanın acı bir günü

Dünya bugünü şaka günü olarak kabul etmiş.

İster şaka yap ,ister hüzünlen,zaten geçti o gün…

Sağlıkla kalın,mutlu yaşamaya bakın.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.