İsmet BEKTAŞ
Köşe Yazarı
İsmet BEKTAŞ
 

İLAÇLARA YAPILAN HARCAMALAR

Evet… İlaçlara yapılan harcamalar halkın sağlığı için harcansa hem insanlar daha sağlıklı yaşar, hem paramız heba olmaz. Öncelikle halkın bilinçlendirilmesi lazım… Kanseri ele alalım… Eskiden bu kadar kanser vakaları var mı idi? Tabii ki yoktu. Peki, bu kanser vakaları neden çoğaldı? Bilinçsiz beslenmelerden… Bilinçsiz para kazanma yollarını seçmelerden… Bilinçsiz yaşam şartlarını benimsemekten… Çok kazanmak için aç gözlülükten… İşte bunu gibi saymakla bitiremeyeceğimiz nedenlerden hastalıklara milyarca dolar harcamaktayız. Bizler birçok şeyimizi Avrupa’yı örnek alarak yapıyoruz. Örneğin: Onlarda meyve ve sebzeleri ilaçlıyorlar… Fakat bizim gibi değil, ilacın ne kadar kullanılacağını fazla ilacın zararlı olduğunu bilerek kullanıyorlar. Toprağını analiz ettirip ona göre ilaçlıyorlar.(Öyle olduğu halde onlar da bu hastalığa yakalanıyorlar fakat bizim kadar değil.) Bizde mi? Bizde, biraz daha fazla kazanlım diye halkın sağlığını düşünmüyorlar. Çok kazanalım derken kendi sağlıklarının da gittiği bilincine sahip değiller. İşte bu nedenlerle halk daima bilinçlendirilmeli, muhtarlar eğitilerek halkına örnek olmalı. Her köyün örnek ziraat alanı olmalı… Okullara ilaçlarla ilgili programlar geliştirilerek, çocukların küçük yaşlardan itibaren nelerin faydalı, nelerin zararlı olduğu kavramını zihinlerine benimsetmeli… Her şey sözlerle değil icraatlarla yapılmalı. Hiçbir şeyin yasaklarla önlenemeyeceği bilincine sahip olmalı… Her şeyin başında eğitimin geldiğini unutmamalı. Halka ilaçlarla değil, ilaçsız yaşam şartlarını öğretmeli… Bunu için bilinçli doktorlarımıza, bilinçli öğretmenlerimize, bilinçli araştırmacılarımıza, profesörlerimize, bürokratlarımıza, fakültelerimize ihtiyaç var. Hem de çok ihtiyaç var. Avrupa da okul çocuğuna sorduğumda; aldığım cevap: Soru: Sigara içiyor musun? Cevap: Ben deli miyim, şu kadar dakika ömrümü kısaltamaya der.  İşte bu çocuğun okulda görerek, deneylerle bilinçli olarak zihnine yerleşmesinden küçük bir örnek… İşte ziraatçıya da bu dedirtilmeli… “Ben deli miyim meyve mi, sebze mi, HAVA mı, zehirleyerek kendimin ve halkımın yaşamına zararlı iş yapmaya…” Sağlıklı kalın, kendi sağlığınıza kendiniz dikkat edin.  
Ekleme Tarihi: 09 Aralık 2019 - Pazartesi
İsmet BEKTAŞ

İLAÇLARA YAPILAN HARCAMALAR

Evet…

İlaçlara yapılan harcamalar halkın sağlığı için harcansa hem insanlar daha sağlıklı yaşar, hem paramız heba olmaz.

Öncelikle halkın bilinçlendirilmesi lazım…

Kanseri ele alalım…

Eskiden bu kadar kanser vakaları var mı idi?

Tabii ki yoktu.

Peki, bu kanser vakaları neden çoğaldı?

Bilinçsiz beslenmelerden…

Bilinçsiz para kazanma yollarını seçmelerden…

Bilinçsiz yaşam şartlarını benimsemekten…

Çok kazanmak için aç gözlülükten…

İşte bunu gibi saymakla bitiremeyeceğimiz nedenlerden hastalıklara milyarca dolar harcamaktayız.

Bizler birçok şeyimizi Avrupa’yı örnek alarak yapıyoruz.

Örneğin:

Onlarda meyve ve sebzeleri ilaçlıyorlar…

Fakat bizim gibi değil, ilacın ne kadar kullanılacağını fazla ilacın zararlı olduğunu bilerek kullanıyorlar.

Toprağını analiz ettirip ona göre ilaçlıyorlar.(Öyle olduğu halde onlar da bu hastalığa yakalanıyorlar fakat bizim kadar değil.)

Bizde mi?

Bizde, biraz daha fazla kazanlım diye halkın sağlığını düşünmüyorlar. Çok kazanalım derken kendi sağlıklarının da gittiği bilincine sahip değiller.

İşte bu nedenlerle halk daima bilinçlendirilmeli, muhtarlar eğitilerek halkına örnek olmalı.

Her köyün örnek ziraat alanı olmalı…

Okullara ilaçlarla ilgili programlar geliştirilerek, çocukların küçük yaşlardan itibaren nelerin faydalı, nelerin zararlı olduğu kavramını zihinlerine benimsetmeli…

Her şey sözlerle değil icraatlarla yapılmalı.

Hiçbir şeyin yasaklarla önlenemeyeceği bilincine sahip olmalı…

Her şeyin başında eğitimin geldiğini unutmamalı.

Halka ilaçlarla değil, ilaçsız yaşam şartlarını öğretmeli…

Bunu için bilinçli doktorlarımıza, bilinçli öğretmenlerimize, bilinçli araştırmacılarımıza, profesörlerimize, bürokratlarımıza, fakültelerimize ihtiyaç var. Hem de çok ihtiyaç var.

Avrupa da okul çocuğuna sorduğumda; aldığım cevap:

Soru: Sigara içiyor musun?

Cevap: Ben deli miyim, şu kadar dakika ömrümü kısaltamaya der.

 İşte bu çocuğun okulda görerek, deneylerle bilinçli olarak zihnine yerleşmesinden küçük bir örnek…

İşte ziraatçıya da bu dedirtilmeli…

“Ben deli miyim meyve mi, sebze mi, HAVA mı, zehirleyerek kendimin ve halkımın yaşamına zararlı iş yapmaya…”

Sağlıklı kalın, kendi sağlığınıza kendiniz dikkat edin.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.