İsmet BEKTAŞ
Köşe Yazarı
İsmet BEKTAŞ
 

DOKTORLARA SALDIRIYI 14 YIL İYİ DÜŞÜN!

Daha geçenlerde yeni bir olay… 82 yaşındaki yaşlı adam, hasta hanımın ilacını yazdırmaya geliyor aile hekimliğine, Tabi ki doktor mevzuatlara uygun olmadığını belirtip ilacı yazmak istemiyor. Yaşlı adam kızıp bastonunu masaya vurunca doktor Beyaz Kod alarmını vermek mecburiyetinde kalıyor. Peki sonuç... Gelen polislerin yaşlı adama uyguladığı fiiliyat tasvip edilir durum arz etmediği gibi sonunda yaşlı adam müdahale sonrası hayatını kaybediyor. İşte bu gibi olayların olmasını kim tasvip eder ki ? Hafta geçmiyor ki bir doktora, bir sağlıkçıya darp haberi yer almasın basında. Bizler de hep: ‘Doktora vuran eller kırılsın…’ Sağlığımızla uğraş veren sağlıkçılarımıza yapılan hakaretlere, darplara artık bir son verilsin der dururuz. Bu gibi olaylara dur demenin zamanı geldi de geçiyor bile… Artık cezalar artırılmalı, caydırıcılık kazanmalı… Bu gün doktorlara, sağlıkçılara bu gibi olayları reva görenler; yarın ortamı gevşek bulurlarsa hakimlerimize, savcılarımıza veya bürokratlarımıza da saldırmaya kalkarlar. Ziya Paşa’nın bir sözü vardır: “Nush (nasihat)ile uslanmayın ı etmeli tekdir(azarlama),tekdir ile de uslanmayanın hakkı kötekti”. Yani şimdiki manasıyla bunlara ağır cezalar verilmelidir. Ulusal basınımız da çıkan bir habere göre Avustralya Queenland’de sağlık bakanı bir bakmış yüzlerce sağlık çalışanı her yıl darp ediliyor. Bu durum her yıl daha da artmakta… Bundan sonra bu saldırılara tolerans gösterilmeyeceğiz diyerek bir kanun çıkartmış. Hemşire, doktor ve sağlık çalışanlarına herhangi bir saldırı da 14 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaklardır. Birde pankart yaptırıp sağlık kuruluşlarının görünen yerlerine astırtmış. Pankartta parmaklıklar arkasında yatan bir adam havaya doğru bakıp düşünüyor. “Hemşire, doktora veya sağlık görevlilerine saldırmanın normal olduğunu düşünür yorsanız size bunu bir daha düşünmeniz için 14 yıl veriyoruz”. Bu pankarttaki yazıyı okuyan her halde yapacağını bir daha düşünür. Düşünür düşünmesine de doktorlarımızın, hemşirelerimizin ve sağlık personellerimiz inde halkla ilişkiler ve iletişim konusunda sağlık bakanlığımız tarafından zaman zaman seminerlere alınmasında büyük yararı olacağı kanatın deyim. Yukarıdaki hapis cezası bizde uygulanır mı bilmem. Sağlık Bakanlığımızda şu an” Beyaz Kod” uygulaması var. Kalın sağlıcakla.
Ekleme Tarihi: 17 Ağustos 2018 - Cuma
İsmet BEKTAŞ

DOKTORLARA SALDIRIYI 14 YIL İYİ DÜŞÜN!

Daha geçenlerde yeni bir olay…
82 yaşındaki yaşlı adam, hasta hanımın ilacını yazdırmaya geliyor aile hekimliğine,
Tabi ki doktor mevzuatlara uygun olmadığını belirtip ilacı yazmak istemiyor.
Yaşlı adam kızıp bastonunu masaya vurunca doktor Beyaz Kod alarmını vermek mecburiyetinde kalıyor.
Peki sonuç...
Gelen polislerin yaşlı adama uyguladığı fiiliyat tasvip edilir durum arz etmediği gibi sonunda yaşlı adam müdahale sonrası hayatını kaybediyor.
İşte bu gibi olayların olmasını kim tasvip eder ki ?
Hafta geçmiyor ki bir doktora, bir sağlıkçıya darp haberi yer almasın basında.
Bizler de hep: ‘Doktora vuran eller kırılsın…’
Sağlığımızla uğraş veren sağlıkçılarımıza yapılan hakaretlere, darplara artık bir son verilsin der dururuz.
Bu gibi olaylara dur demenin zamanı geldi de geçiyor bile…
Artık cezalar artırılmalı, caydırıcılık kazanmalı…
Bu gün doktorlara, sağlıkçılara bu gibi olayları reva görenler; yarın ortamı gevşek bulurlarsa hakimlerimize, savcılarımıza veya bürokratlarımıza da saldırmaya kalkarlar.
Ziya Paşa’nın bir sözü vardır:
“Nush (nasihat)ile uslanmayın ı etmeli tekdir(azarlama),tekdir ile de uslanmayanın hakkı kötekti”.
Yani şimdiki manasıyla bunlara ağır cezalar verilmelidir.
Ulusal basınımız da çıkan bir habere göre Avustralya Queenland’de sağlık bakanı bir bakmış yüzlerce sağlık çalışanı her yıl darp ediliyor.
Bu durum her yıl daha da artmakta…
Bundan sonra bu saldırılara tolerans gösterilmeyeceğiz diyerek bir kanun çıkartmış.
Hemşire, doktor ve sağlık çalışanlarına herhangi bir saldırı da 14 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaklardır.
Birde pankart yaptırıp sağlık kuruluşlarının görünen yerlerine astırtmış.
Pankartta parmaklıklar arkasında yatan bir adam havaya doğru bakıp düşünüyor.
“Hemşire, doktora veya sağlık görevlilerine saldırmanın normal olduğunu düşünür yorsanız size bunu bir daha düşünmeniz için 14 yıl veriyoruz”.
Bu pankarttaki yazıyı okuyan her halde yapacağını bir daha düşünür.
Düşünür düşünmesine de doktorlarımızın, hemşirelerimizin ve sağlık personellerimiz inde halkla ilişkiler ve iletişim konusunda sağlık bakanlığımız tarafından zaman zaman seminerlere alınmasında büyük yararı olacağı kanatın deyim.
Yukarıdaki hapis cezası bizde uygulanır mı bilmem.
Sağlık Bakanlığımızda şu an” Beyaz Kod” uygulaması var.
Kalın sağlıcakla.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.