İsmet BEKTAŞ
Köşe Yazarı
İsmet BEKTAŞ
 

40 DERECE SICAKLIKTA BAHÇE ALTI TIRPANLAMAK

Bazıları en basit fındık hasılatı derlermiş! Sen hiç 40° sıcaklıkta bahçe altı temizlemek (tırpanlamak) nedir bilir misin? Değil 8 saat,2 saat-3 saat çalışa bilene aşk olsun. Acaba neyi örnek veriyorlar! Çay toplamayı mı… Pamuk toplamaya mı… Zeytin toplamayı mı… Tütün toplamaya mı… Tabii ki her işin kendine göre bir zorluğu vardır. Bunu kabul etmeyen var mı? Fakat fındık hasılatı bunların hepsinin başında gelir, uğraş bakımından. Her yıl ağustos sıcağına gelir fındık hasılatı. Onun için güçtür Karadenizlinin işi. Bu sıcakta bahçe altını temizledin, ya toplaması! Ya o çuvalların taşınması, Ya o toplananların harmana taşınıp, serilmesi, O mahsulü harmanda kurutup patoza verilmesi kolay mı zannediyorsunuz. Bunun daha çok rizikoları var. Ağustos-eylül ayları Karadeniz bölgesinde çok değişik havalarla geçer. Bakarsın iki gün güneş yakar kavurur, bakarsın yağmur sel olur harmandaki fındıkları tarumar eder. Islanır, kurutursun, kurutursun ıslanırsın bu kadar zordur bu ürünü çuvallayıp depolamak. Onca emek ve uğraştan sonra depoladın orada kalacak mı ? Yoo… Eylül geldi çocukların okul masrafları, gündelikçilerin yevmiyeleri, patozcunun parası, çuvalcıların emeği, arabaların nalgon paraları… O kadar çok ki ödenecek paralar… Evinin masraflarına sıra gelmiyor İşte bunların karşılığı” İYİ BİR FİYAT”bekliyor üretici. Eğer bu yazıyı olsun okuyorsa yetkililer zannetmiyorum düşük bir fiyat belirleyeceklerini. Bu yazıyı yazarken halen fındık fiyatları belirlemesi yapılmamıştı. İnşallah iyi bir fiyat belirlenir de üreticilerinde yüzü güler. TMO verilen fiyat üzerinden eylülün ilk haftasında fındık almaya başlarsa üretici de her yıl olduğu gibi tüccarın eline düşmez. Hiç olmazsa verilen fiyatın altında fındığını satmak mecburiyetinde kalmaz. Fiskobirlik ne yapıyor bilmiyoruz,ondan halen ses gelmedi. Sağlıkla kalın,üreticiyide unutmayın.
Ekleme Tarihi: 08 Ağustos 2023 - Salı
İsmet BEKTAŞ

40 DERECE SICAKLIKTA BAHÇE ALTI TIRPANLAMAK

Bazıları en basit fındık hasılatı derlermiş! Sen hiç 40° sıcaklıkta bahçe altı temizlemek (tırpanlamak) nedir bilir misin? Değil 8 saat,2 saat-3 saat çalışa bilene aşk olsun. Acaba neyi örnek veriyorlar!

Çay toplamayı mı…

Pamuk toplamaya mı…

Zeytin toplamayı mı…

Tütün toplamaya mı…

Tabii ki her işin kendine göre bir zorluğu vardır. Bunu kabul etmeyen var mı?

Fakat fındık hasılatı bunların hepsinin başında gelir, uğraş bakımından. Her yıl ağustos sıcağına gelir fındık hasılatı. Onun için güçtür Karadenizlinin işi. Bu sıcakta bahçe altını temizledin, ya toplaması!

Ya o çuvalların taşınması,

Ya o toplananların harmana taşınıp, serilmesi,

O mahsulü harmanda kurutup patoza verilmesi kolay mı zannediyorsunuz.

Bunun daha çok rizikoları var.

Ağustos-eylül ayları Karadeniz bölgesinde çok değişik havalarla geçer.

Bakarsın iki gün güneş yakar kavurur, bakarsın yağmur sel olur harmandaki fındıkları tarumar eder.

Islanır, kurutursun, kurutursun ıslanırsın bu kadar zordur bu ürünü çuvallayıp depolamak.

Onca emek ve uğraştan sonra depoladın orada kalacak mı ?

Yoo…

Eylül geldi çocukların okul masrafları, gündelikçilerin yevmiyeleri, patozcunun parası, çuvalcıların emeği, arabaların nalgon paraları…

O kadar çok ki ödenecek paralar…

Evinin masraflarına sıra gelmiyor

İşte bunların karşılığı” İYİ BİR FİYAT”bekliyor üretici.

Eğer bu yazıyı olsun okuyorsa yetkililer zannetmiyorum düşük bir fiyat belirleyeceklerini.

Bu yazıyı yazarken halen fındık fiyatları belirlemesi yapılmamıştı.

İnşallah iyi bir fiyat belirlenir de üreticilerinde yüzü güler.

TMO verilen fiyat üzerinden eylülün ilk haftasında fındık almaya başlarsa üretici de her yıl olduğu gibi tüccarın eline düşmez.

Hiç olmazsa verilen fiyatın altında fındığını satmak mecburiyetinde kalmaz.

Fiskobirlik ne yapıyor bilmiyoruz,ondan halen ses gelmedi.

Sağlıkla kalın,üreticiyide unutmayın.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.