Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Virüs ekonomiyi de sarsacak gibi

Dünyayı bir uçtan bir uca sallayan ve hayatı şirazesinden çıkartan koronavirüsü sadece ölümlere sebep olacak değil, ticaret ve ekonomiyi de sarsacak gibi duruyor. Tedbirler alınmadan önce de yavaş yavaş piyasada da kendini gösteren , “bu işin sonu nereye varacak” sorusuna kimsede doğru dürüst bir cevap verememişti. Son iki gün içinde çok sayıda insan ile konuşma fırsatım olunca işin aslında sağlık dışında bir boyutunu daha görmek gerektiğini söylemekte sakınca yok. Sağlık boyutu için sağlık bakanlığı başta olmak üzere alınabilecek bütün tedbirler alınıyor. Ancak bu iki gün içinde konuştuğum ve sohbet ettiğim herkes ekonomik olarak büyük bir sıkıntıya girebileceklerini ifade etti. Ülke genelinde yüzbinlerce iş yeri tedbirler kapsamında kapandı.(Geçicide olsa bu işyerlerinin ekonomik gelirleri de hesap edilmeliydi). Maliye bakanı bazı tedbirler alınacağını söyledi fakat, bunun ekonomik götürüsünün kimse ne kadar olduğunu açıklamış değil. Kapanan bu işyerlerinin zararı, işçi ücreti, diğer giderlerinin ne kadar olduğu belli değil. Birkaç gün herkes dişini sıkar kapalı bekler. Fakat gün sayısı artar ise bu iş yerlerinin kayıpları da daha fazla olur ve bu insanların kayıpları nasıl ve hangi güçle düzeltilecek. Bunu kimse sormadı ve kimse de bilmiyor gibi. Esas sıkıntı bundan sonra ekonomide gelecek gibi. Virüs öyle böyle denetim altına alınır ve ilaçtı aşıydı tedavisi olur. Görünen ekonomik yapıdaki bu hasarın az buz olmayacağı. Dediğim gibi, yüzbinlerce iş yeri bir gece kapandı. Bunun ekonomik zararının nasıl çözüleceği de açıklansaydı daha iyi olurdu. Maliye bakanlığı sadece, büyük iş adamı denilen yapılar ile ilgili bir paketin olduğunu belirtti. Peki, geride kalan milyonlarca işçi, esnaf, bağımsız çalışan insan ne olacak? Dün bir iş yerinde işyeri sahibi olan arkadaşımız “böyle gider ise işi kapatacağım, zarar etmeye başladım, müşterim kalmadı” dedi. Evet, fırtına virüsten sonra gelecek gibi. Ekonomik tedbir alınmaz ise işler kesat gider.        
Ekleme Tarihi: 25 Mart 2020 - Çarşamba
Erhan GÜNDOĞAR

Virüs ekonomiyi de sarsacak gibi

Dünyayı bir uçtan bir uca sallayan ve hayatı şirazesinden çıkartan koronavirüsü sadece ölümlere sebep olacak değil, ticaret ve ekonomiyi de sarsacak gibi duruyor. Tedbirler alınmadan önce de yavaş yavaş piyasada da kendini gösteren , “bu işin sonu nereye varacak” sorusuna kimsede doğru dürüst bir cevap verememişti. Son iki gün içinde çok sayıda insan ile konuşma fırsatım olunca işin aslında sağlık dışında bir boyutunu daha görmek gerektiğini söylemekte sakınca yok. Sağlık boyutu için sağlık bakanlığı başta olmak üzere alınabilecek bütün tedbirler alınıyor.

Ancak bu iki gün içinde konuştuğum ve sohbet ettiğim herkes ekonomik olarak büyük bir sıkıntıya girebileceklerini ifade etti.

Ülke genelinde yüzbinlerce iş yeri tedbirler kapsamında kapandı.(Geçicide olsa bu işyerlerinin ekonomik gelirleri de hesap edilmeliydi). Maliye bakanı bazı tedbirler alınacağını söyledi fakat, bunun ekonomik götürüsünün kimse ne kadar olduğunu açıklamış değil. Kapanan bu işyerlerinin zararı, işçi ücreti, diğer giderlerinin ne kadar olduğu belli değil. Birkaç gün herkes dişini sıkar kapalı bekler. Fakat gün sayısı artar ise bu iş yerlerinin kayıpları da daha fazla olur ve bu insanların kayıpları nasıl ve hangi güçle düzeltilecek. Bunu kimse sormadı ve kimse de bilmiyor gibi. Esas sıkıntı bundan sonra ekonomide gelecek gibi. Virüs öyle böyle denetim altına alınır ve ilaçtı aşıydı tedavisi olur.

Görünen ekonomik yapıdaki bu hasarın az buz olmayacağı. Dediğim gibi, yüzbinlerce iş yeri bir gece kapandı. Bunun ekonomik zararının nasıl çözüleceği de açıklansaydı daha iyi olurdu.

Maliye bakanlığı sadece, büyük iş adamı denilen yapılar ile ilgili bir paketin olduğunu belirtti. Peki, geride kalan milyonlarca işçi, esnaf, bağımsız çalışan insan ne olacak?

Dün bir iş yerinde işyeri sahibi olan arkadaşımız “böyle gider ise işi kapatacağım, zarar etmeye başladım, müşterim kalmadı” dedi. Evet, fırtına virüsten sonra gelecek gibi. Ekonomik tedbir alınmaz ise işler kesat gider.        

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.