Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

VATANDAŞ SİZİ BEKLİYOR

Hükümetin yaptığı hamle ile frenlenen doların yükselişi şimdilik durdu diyebiliriz. Salı günden itibaren çarşı pazar gezdik ve vatandaşın nabzını tutuk. Nabız düzeldi ancak daha çok tedaviye ihtiyaç olduğu ortada. Dolar arttı diyerek zam kazıklarını hiç çekinmeden fiyatlara çakanlar, kaç gün geçti hala aynı kazıkları çaktıkları yerden çıkartmayı pek düşünmüyorlar. Küçük esnafın azda olsa fiyatları aşağı doğru çektiğini gördük. Ancak bu işin en büyükleri denen firmaların eli hala akrep tutuyor ki gram indirim yapmaya yanaşmıyorlar. Tamam; zor bir dönemeç, bu işin ucu vatandaşa dokunduğu sürece işler istenildiği gibi olmaz. Kaç gündür uğradığım her yerde tek mevzu vardı, o da doların kan kaybı ile epeyce bir düşmesi ile ortaya çıkacak şeyin ne olduğuna dair kaygılarda. Bir ürünü dolar veya altın arttı diye füze gibi zamlayan büyük firmalar, iş tersine dönünce bin bir bahane ile vatandaşın lehine olan bu durumu kulak arkası yaparak işi yokuşa sürmeyi çok iyi biliyor. Serbest piyasa diye hükümet fiyatlara direkt müdahale edemiyor. Ancak caydırıcı olan devletin, maliye, vergi ve ticaret bakanlığı ile sahaya çıkarak tam saha pres ile bu firmaları yola getirebilir. Bunun yarını öbür günü yok. Eğer firmalar bu indirimi yapacak diye ayak sürerlerse daha çok beklersiniz. Bizim ülkemizde bunlar kolay kolay olmaz. Son 30-40 sene de bütün değerleri kan kaybetmiş bir ülke olarak her şeyin tarumar olduğu bir yerde para pul sahiplerinden aman beklemek olacak şey değil. Kapitalizm, hep kazanmak, hep kazanmak anlayışı ile gider. Bunu bilmeyen yoktur. Hangi görüşte olduğu önemli değil. Kapitalizmin balından tadanlar bir daha iflah olmaz. Yani öyle bunları bekleyelim de, insafa gelir ve vatandaşı düşünür derseniz, daha çok beklersiniz. Onların işleri bu olduğu için, daha çok nasıl kazanırım diye hareket eder. Hükümetlerinde işi bu açıdan çok zordur. Hem onları üzmeyecek hem de oy aldığı kesimleri gözetecek. Denklem göründüğü kadar kolay bir şekilde çözülmüyor. Vatandaş, bu işin hızla çözülmesi ve fiyatların büyük bir kesimi rahatlatacak seviye gelmesini dört gözle bekliyor. Görünen şimdilik bunlar. Bakalım birkaç gün sonra ne olacak onu da, buradan aktarırız.         
Ekleme Tarihi: 27 Aralık 2021 - Pazartesi
Erhan GÜNDOĞAR

VATANDAŞ SİZİ BEKLİYOR

Hükümetin yaptığı hamle ile frenlenen doların yükselişi şimdilik durdu diyebiliriz. Salı günden itibaren çarşı pazar gezdik ve vatandaşın nabzını tutuk. Nabız düzeldi ancak daha çok tedaviye ihtiyaç olduğu ortada. Dolar arttı diyerek zam kazıklarını hiç çekinmeden fiyatlara çakanlar, kaç gün geçti hala aynı kazıkları çaktıkları yerden çıkartmayı pek düşünmüyorlar. Küçük esnafın azda olsa fiyatları aşağı doğru çektiğini gördük. Ancak bu işin en büyükleri denen firmaların eli hala akrep tutuyor ki gram indirim yapmaya yanaşmıyorlar. Tamam; zor bir dönemeç, bu işin ucu vatandaşa dokunduğu sürece işler istenildiği gibi olmaz. Kaç gündür uğradığım her yerde tek mevzu vardı, o da doların kan kaybı ile epeyce bir düşmesi ile ortaya çıkacak şeyin ne olduğuna dair kaygılarda. Bir ürünü dolar veya altın arttı diye füze gibi zamlayan büyük firmalar, iş tersine dönünce bin bir bahane ile vatandaşın lehine olan bu durumu kulak arkası yaparak işi yokuşa sürmeyi çok iyi biliyor.

Serbest piyasa diye hükümet fiyatlara direkt müdahale edemiyor. Ancak caydırıcı olan devletin, maliye, vergi ve ticaret bakanlığı ile sahaya çıkarak tam saha pres ile bu firmaları yola getirebilir. Bunun yarını öbür günü yok. Eğer firmalar bu indirimi yapacak diye ayak sürerlerse daha çok beklersiniz. Bizim ülkemizde bunlar kolay kolay olmaz. Son 30-40 sene de bütün değerleri kan kaybetmiş bir ülke olarak her şeyin tarumar olduğu bir yerde para pul sahiplerinden aman beklemek olacak şey değil. Kapitalizm, hep kazanmak, hep kazanmak anlayışı ile gider. Bunu bilmeyen yoktur. Hangi görüşte olduğu önemli değil. Kapitalizmin balından tadanlar bir daha iflah olmaz. Yani öyle bunları bekleyelim de, insafa gelir ve vatandaşı düşünür derseniz, daha çok beklersiniz. Onların işleri bu olduğu için, daha çok nasıl kazanırım diye hareket eder. Hükümetlerinde işi bu açıdan çok zordur. Hem onları üzmeyecek hem de oy aldığı kesimleri gözetecek. Denklem göründüğü kadar kolay bir şekilde çözülmüyor.

Vatandaş, bu işin hızla çözülmesi ve fiyatların büyük bir kesimi rahatlatacak seviye gelmesini dört gözle bekliyor. Görünen şimdilik bunlar. Bakalım birkaç gün sonra ne olacak onu da, buradan aktarırız.         

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.