Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

SOSYAL MEDYA SALLANIYORMUŞ!

Akşam eve geldiğimde yemek öncesi haberleri izleyeyim dedim. Haber kanallarında hep aynı haberler dönüp duruyordu. Son günlerde ülke gündemine oturan köpek saldırıları ile ilgili haberlerin sosyal medya denen alanda(basın yayının yerini tutamaz bana göre, gazete her zaman bir numaradır, birde medya diyerek bir şey olduğu sanılıyor, berbat bir isim bu medya kelimesi aynı zamanda)büyük bir tepki çektiğini ve sosyal ağların sallandığını söyledi. Son senelerde bu şekilde bir tabirde hayatımıza dahil oldu. Tv’lerde ve diğer basın yayın sahasında, yani görüntülü sosyal ağda, face, twiter, ınstagram, haber sitelerinde ve benzeri ağlarda yapılan haber niteliğinde sayılacak haberlerin çoğunun kontrol edilmesi çok zor olduğu içinde ilk anda insanlar hemen hemen her olayda sosyal ağları tepki ile kullanıyor ve sonra işin aslı astarı ortaya çıkınca iş değişiyor. Bir misal verelim, bizde gazete olarak yaptığımız her haberde kılı kırk yarıyoruz. Önce haberin doğruluğu, sonra haber haline gelişi için kaç kişinin haberi takibi ve kontrolü yapılıyor. Buna rağmen gözden kaçan şeylerde oluyor. Yani o kadar kolay değil haberi yapmak. Hele kontrol ortamının ez az seviyede olduğu ve ilk anki halinin gördüğümüz bir olayın, sonraki durumu ortaya çıkınca gelsin sosyal ağlardaki sallantı. Ülkemizde bu yeni durumun ve yapının hukuki yanı bir çerçeveye uymadığı içinde sosyal ağlardaki keskin görüşlerin verdiği zarar sonra telafi edilemiyor. Bu mecralarda elbette çok sayıda haber niteliği olan olay ve vakaların öncesi, gelişimi ve son hali mutlaka bir kontrol süzgecinden geçerek haber haline gelmeli. Bu mecraları kullanan ve haber olduğunu ileri sürdüğü her şeyi ama her şeyi yayınlayanlar için bir sıkıntı çoğu zaman var. Ülkemizde gündem an be an değiştiği içinde yayınlanan çok sayıda şeyde kaybolup gidiyor. Bu işte önce bir sükünet, sakinlik ve doğru bir açıdan bakış lazımdır. Basın yayın içinde olmayanlar böyle bakmayabilir ve o anda gördüğünü hemen sosyal mecradan milyonları izlemesi için yayınlayabilir. Basın yayın içinde olmayanın bu durumda bir tasası, bir sıkıntısı olmaz ise top sonra kendi kalesine doğru gelince işler epeyce bir karışır. Zor bir iş ve durumdur bu mecrada olmak. Acele etmeden, dört koldan kontrol şart ve hukuki zemin içinde hareket etmeli. Sonra bu sosyal medya sizi de sallar haberiniz olsun.   
Ekleme Tarihi: 29 Aralık 2021 - Çarşamba
Erhan GÜNDOĞAR

SOSYAL MEDYA SALLANIYORMUŞ!

Akşam eve geldiğimde yemek öncesi haberleri izleyeyim dedim. Haber kanallarında hep aynı haberler dönüp duruyordu. Son günlerde ülke gündemine oturan köpek saldırıları ile ilgili haberlerin sosyal medya denen alanda(basın yayının yerini tutamaz bana göre, gazete her zaman bir numaradır, birde medya diyerek bir şey olduğu sanılıyor, berbat bir isim bu medya kelimesi aynı zamanda)büyük bir tepki çektiğini ve sosyal ağların sallandığını söyledi. Son senelerde bu şekilde bir tabirde hayatımıza dahil oldu. Tv’lerde ve diğer basın yayın sahasında, yani görüntülü sosyal ağda, face, twiter, ınstagram, haber sitelerinde ve benzeri ağlarda yapılan haber niteliğinde sayılacak haberlerin çoğunun kontrol edilmesi çok zor olduğu içinde ilk anda insanlar hemen hemen her olayda sosyal ağları tepki ile kullanıyor ve sonra işin aslı astarı ortaya çıkınca iş değişiyor. Bir misal verelim, bizde gazete olarak yaptığımız her haberde kılı kırk yarıyoruz. Önce haberin doğruluğu, sonra haber haline gelişi için kaç kişinin haberi takibi ve kontrolü yapılıyor. Buna rağmen gözden kaçan şeylerde oluyor. Yani o kadar kolay değil haberi yapmak. Hele kontrol ortamının ez az seviyede olduğu ve ilk anki halinin gördüğümüz bir olayın, sonraki durumu ortaya çıkınca gelsin sosyal ağlardaki sallantı. Ülkemizde bu yeni durumun ve yapının hukuki yanı bir çerçeveye uymadığı içinde sosyal ağlardaki keskin görüşlerin verdiği zarar sonra telafi edilemiyor.

Bu mecralarda elbette çok sayıda haber niteliği olan olay ve vakaların öncesi, gelişimi ve son hali mutlaka bir kontrol süzgecinden geçerek haber haline gelmeli. Bu mecraları kullanan ve haber olduğunu ileri sürdüğü her şeyi ama her şeyi yayınlayanlar için bir sıkıntı çoğu zaman var. Ülkemizde gündem an be an değiştiği içinde yayınlanan çok sayıda şeyde kaybolup gidiyor. Bu işte önce bir sükünet, sakinlik ve doğru bir açıdan bakış lazımdır. Basın yayın içinde olmayanlar böyle bakmayabilir ve o anda gördüğünü hemen sosyal mecradan milyonları izlemesi için yayınlayabilir. Basın yayın içinde olmayanın bu durumda bir tasası, bir sıkıntısı olmaz ise top sonra kendi kalesine doğru gelince işler epeyce bir karışır. Zor bir iş ve durumdur bu mecrada olmak. Acele etmeden, dört koldan kontrol şart ve hukuki zemin içinde hareket etmeli. Sonra bu sosyal medya sizi de sallar haberiniz olsun.   

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.