Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

SORUYA CEVAP VERİLİR

Birisi sorulan soruya yanıt vermiş, yanıtlamış, şu yanıt vermiş, bu yanıtlamak üzere imiş. Gazetelerde, tv’lerde haberde, alt yazılarda, sunucular, haber sunanlar, soruya yanıt verdi, diyerek söylüyor, yazıyor ve yanıtladı, dedi diyerek konuşuyor. Okulda okuduğum dil bilgisi, cümle, kelime ve imla bilgisi bir soru sorulduğunda onu karşılığının cevap verilmesi olduğunu bildirirdi. Bunu bilen çok sayıda siyasi, bilim adamı, sanatçı, bazı yazarlar, gazeteciler, haberciler son birkaç senedir bu garip kelimeyi sorunun karşılığı olarak ha bire kullanıyor. Her duyduğumda, okuduğumda asabım biraz tavan yapıyor. Kim çıkardı, nereden buldu, neye göre bu kelimeyi Türkçenin içine yerleştirdi, bilmiyoruz. Berbat bir kelime, kök, yapı, kullanış manası ile hiçbir güzel yanı yok bana göre. Koskoca adamlar, anlı şanlı kişiler, siyasilerin büyük bir kısmı, yanıttan başka bir şey bilmez olmuş.  Hatta dil bilgisini çok iyi bildiğini ifade edenler bu berbat kelimeyi kullanıyorlar ki; bunların ağzına fırın küreği ile bir daha yapmamaları için birkaç defa kuvvetlice vurmak lazım. İyice illet oldum bu kelimeye yahu! Evde gazete okuyorum, dergi okuyorum, kitap okuyorum, tv’de haber dinliyorum, filme bakıyorum, belgesel takip ediyorum, spora takılıyorum, bu kelime olur olmaz bir şekilde kulağıma çalınıyor, gözüme batıyor, işte o anda bu kelimeyi yazanı, söyleyeni yakalayıp, “al işte Türkçe halis mis gibi yazılmış şeyler oku da bunu doğru söyle” diyerek birkaç sene bizden uzak bir yere gönderip adam olana kadar uzaklarda kalsın. Allah aşkına bu işe bir dur demek lazımdır. Kültürel değişim, dönüşüm denilen bir hikayenin içinde debelenip duran bir millet olarak, “hop hemşehrim orada dur biraz, kendine gel, sana bunu kullan diyenlerin ne istediğini iyi bil, bak sonra toparlaması çok zor olur” diyerek ikaz etmek görevimizdir. Birileri yemeğin içine zehri katmış ve büyük bir kesim bundan etkilenmiş gibi yanıtta yanıt, diyor. Mesela bir kelime daha var bunun gibi kullanılan; tane kelimesi, insanlar için kullanılmaz bunu ilkokulda okuyan herkes öğrenir. Kaç kişi, kaç çocuk, kaç insan vardı, kaç arkadaş, kaç öğrenci, sporcu, diye sorulduğunda, cevabı, tane olarak söyleyenler, uzayda kendilerine bir yer baksın derim. En çok, kaç çocuğunuz var, diye sorulduğunda, 2 tane, 3 tane, 5 tane, diye cevap verenler, kaç kişisiniz, diye sorulduğunda, 3 tane kişi, 5 tane kişi diyenler, mümkün olduğu kadar güneş sisteminin dışına çıksınlar da rahat edelim.
Ekleme Tarihi: 02 Eylül 2022 - Cuma
Erhan GÜNDOĞAR

SORUYA CEVAP VERİLİR

Birisi sorulan soruya yanıt vermiş, yanıtlamış, şu yanıt vermiş, bu yanıtlamak üzere imiş.

Gazetelerde, tv’lerde haberde, alt yazılarda, sunucular, haber sunanlar, soruya yanıt verdi, diyerek söylüyor, yazıyor ve yanıtladı, dedi diyerek konuşuyor.

Okulda okuduğum dil bilgisi, cümle, kelime ve imla bilgisi bir soru sorulduğunda onu karşılığının cevap verilmesi olduğunu bildirirdi.

Bunu bilen çok sayıda siyasi, bilim adamı, sanatçı, bazı yazarlar, gazeteciler, haberciler son birkaç senedir bu garip kelimeyi sorunun karşılığı olarak ha bire kullanıyor.

Her duyduğumda, okuduğumda asabım biraz tavan yapıyor.

Kim çıkardı, nereden buldu, neye göre bu kelimeyi Türkçenin içine yerleştirdi, bilmiyoruz.

Berbat bir kelime, kök, yapı, kullanış manası ile hiçbir güzel yanı yok bana göre.

Koskoca adamlar, anlı şanlı kişiler, siyasilerin büyük bir kısmı, yanıttan başka bir şey bilmez olmuş.  Hatta dil bilgisini çok iyi bildiğini ifade edenler bu berbat kelimeyi kullanıyorlar ki; bunların ağzına fırın küreği ile bir daha yapmamaları için birkaç defa kuvvetlice vurmak lazım. İyice illet oldum bu kelimeye yahu!

Evde gazete okuyorum, dergi okuyorum, kitap okuyorum, tv’de haber dinliyorum, filme bakıyorum, belgesel takip ediyorum, spora takılıyorum, bu kelime olur olmaz bir şekilde kulağıma çalınıyor, gözüme batıyor, işte o anda bu kelimeyi yazanı, söyleyeni yakalayıp, “al işte Türkçe halis mis gibi yazılmış şeyler oku da bunu doğru söyle” diyerek birkaç sene bizden uzak bir yere gönderip adam olana kadar uzaklarda kalsın.

Allah aşkına bu işe bir dur demek lazımdır.

Kültürel değişim, dönüşüm denilen bir hikayenin içinde debelenip duran bir millet olarak, “hop hemşehrim orada dur biraz, kendine gel, sana bunu kullan diyenlerin ne istediğini iyi bil, bak sonra toparlaması çok zor olur” diyerek ikaz etmek görevimizdir.

Birileri yemeğin içine zehri katmış ve büyük bir kesim bundan etkilenmiş gibi yanıtta yanıt, diyor. Mesela bir kelime daha var bunun gibi kullanılan; tane kelimesi, insanlar için kullanılmaz bunu ilkokulda okuyan herkes öğrenir.

Kaç kişi, kaç çocuk, kaç insan vardı, kaç arkadaş, kaç öğrenci, sporcu, diye sorulduğunda, cevabı, tane olarak söyleyenler, uzayda kendilerine bir yer baksın derim.

En çok, kaç çocuğunuz var, diye sorulduğunda, 2 tane, 3 tane, 5 tane, diye cevap verenler, kaç kişisiniz, diye sorulduğunda, 3 tane kişi, 5 tane kişi diyenler, mümkün olduğu kadar güneş sisteminin dışına çıksınlar da rahat edelim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.