Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

SENDE DÜKKANIN KEPENGİNİ KAPAT HEMŞEHRİM!

Tabii benim hemşehrim falan değil. Adam tutmuş, bizim maliyetimiz çok, kiramız şu kadar, elektrik falan da eklendin mi, işimiz çok zor, diye hükümete veryansın etmiş. Ticarette bir kural var bildiğim ve çevremde gördüğüm kadarıyla, para kazanamadığın bir işte dükkanının kepengini kapatır evine gidersin. Bunun başka izahı yoktur. Biz böyle gördük, onca sene içinde çok sayıda esnaf ve iş yeri olan ve dükkanı işletmeyen kişi kepenk kapattı ve nasip başka bir işte ise ona göre yol aldı. Anlattığım mevzuyu çok kişi biliyor. Bu ülkenin en büyük zincir marketlerin birinin yöneticisi olan şahıs, fiyat artışlarındaki durumu üzerine alınmış ve kendince hükümete fırça çekmiş. Elbette senelerdir, gazete, tv, radyo ve dergileri yakında takip ettiğim içinde bu şahsın dediği sözlerin hava cıva olduğunu bildiğimden “he hee” dedim. Bazıları da bu şahsın dediklerinin cazibesine kapılıp, “heyt be hükümete ne çaktı” diyerek bir şey olduğunu sandı. Şimdi işin aslı nedir bir bakalım… Bu market zinciri, 2021 senesinde, ülke insanının büyük bir kesimi sıkıntı çeker ve evine kapanırken tam 3 milyara yakın kar elde etmiş. 2021’de maliyetler sanki sıfır olmuşta bu market kar elde etmiş. 2020’ye bakalım, o da 2.600 milyar kar’mış. Ulan nasıl bir maliyet bu ki; hep kar olarak bunlara fayda sağlıyor. Bunlar bu iki senenin onca maliyetine rağmen hep defteri kar ederek kapatmış. Sonra da 2022 ilk altı aylık döneme bir göz atalım. Pardon dokuz aylık kar’ı ise 5 milyara yakın olmuş. Peki ciroları ne olmuş bu marketin derseniz, uçmuş mübarek uçmuş, hem de maliyetler füze olmuş dedikleri dönemde, hemen yazalım; 2021’de cirosu 55 milyar lira olmuş. 2022 dokuz aylık cirosu ise tam tamına 102 milyarı geçmiş. Gördünüz değil mi, maliyetler adamları nasıl perişan etmiş? Hakikaten de hükümeti yaylım ateşine tutmaları çok haklı olmuş. Yine devam edelim bu adamların işinden, hep maliyet, diye ağlayan bu şebekler, 2021’de kaç şube açmış ona bakalım… 1000’de fazla şube(mağaza) açmışlar. 2022’de altı aylık zaman içinde ise 287 şube açmışlar. Hep bu maliyetler adamları perişan etmiş ve onlarda hep büyümüşler. Rakamlar kendi açıklamaları, varın gerisini siz istediğiniz gibi anlayın.               
Ekleme Tarihi: 06 Aralık 2022 - Salı
Erhan GÜNDOĞAR

SENDE DÜKKANIN KEPENGİNİ KAPAT HEMŞEHRİM!

Tabii benim hemşehrim falan değil. Adam tutmuş, bizim maliyetimiz çok, kiramız şu kadar, elektrik falan da eklendin mi, işimiz çok zor, diye hükümete veryansın etmiş. Ticarette bir kural var bildiğim ve çevremde gördüğüm kadarıyla, para kazanamadığın bir işte dükkanının kepengini kapatır evine gidersin. Bunun başka izahı yoktur. Biz böyle gördük, onca sene içinde çok sayıda esnaf ve iş yeri olan ve dükkanı işletmeyen kişi kepenk kapattı ve nasip başka bir işte ise ona göre yol aldı.

Anlattığım mevzuyu çok kişi biliyor. Bu ülkenin en büyük zincir marketlerin birinin yöneticisi olan şahıs, fiyat artışlarındaki durumu üzerine alınmış ve kendince hükümete fırça çekmiş.

Elbette senelerdir, gazete, tv, radyo ve dergileri yakında takip ettiğim içinde bu şahsın dediği sözlerin hava cıva olduğunu bildiğimden “he hee” dedim. Bazıları da bu şahsın dediklerinin cazibesine kapılıp, “heyt be hükümete ne çaktı” diyerek bir şey olduğunu sandı. Şimdi işin aslı nedir bir bakalım…

Bu market zinciri, 2021 senesinde, ülke insanının büyük bir kesimi sıkıntı çeker ve evine kapanırken tam 3 milyara yakın kar elde etmiş. 2021’de maliyetler sanki sıfır olmuşta bu market kar elde etmiş. 2020’ye bakalım, o da 2.600 milyar kar’mış. Ulan nasıl bir maliyet bu ki; hep kar olarak bunlara fayda sağlıyor.

Bunlar bu iki senenin onca maliyetine rağmen hep defteri kar ederek kapatmış. Sonra da 2022 ilk altı aylık döneme bir göz atalım. Pardon dokuz aylık kar’ı ise 5 milyara yakın olmuş. Peki ciroları ne olmuş bu marketin derseniz, uçmuş mübarek uçmuş, hem de maliyetler füze olmuş dedikleri dönemde, hemen yazalım; 2021’de cirosu 55 milyar lira olmuş. 2022 dokuz aylık cirosu ise tam tamına 102 milyarı geçmiş. Gördünüz değil mi, maliyetler adamları nasıl perişan etmiş? Hakikaten de hükümeti yaylım ateşine tutmaları çok haklı olmuş.

Yine devam edelim bu adamların işinden, hep maliyet, diye ağlayan bu şebekler, 2021’de kaç şube açmış ona bakalım… 1000’de fazla şube(mağaza) açmışlar. 2022’de altı aylık zaman içinde ise 287 şube açmışlar. Hep bu maliyetler adamları perişan etmiş ve onlarda hep büyümüşler. Rakamlar kendi açıklamaları, varın gerisini siz istediğiniz gibi anlayın.    

        

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.