Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

NEYLE SINANIYORUZ BİLİYOR MUYUZ?

Bayram öncesi gazetelerin birinde bir haber okumuştum. Ülkemizdeki obezite ile ilgili bir rapor açıklanmış ve bazı uzmanlarda yorum yapmışlardı. Hemen hemen Dünya’da ve Avrupa’da (bunu niye ayrı olarak gösterirler ki, Avrupa sanki başka gezegenden geliyor gibi sunuluyor, araştırmakta fayda var gözüme yazarken çarptı, bakacağım buna da bir ara) bu obezite sıralamasında Avrupa’da birinci (hey maşallah be yakışır bize), Dünya’da ise ilk beşte yer alırmışız. Birde ülkemizde “açız” diyerek onca muhalif laf eder durur. Bunu oran olarak almışlar onu da yazalım. Ülkemizdeki nüfusun yüzde 18’i obezite batağına saplanmış. Yaklaşık 15 milyondan fazla insanımız çok kilolu olarak hayatını idame ettiriyor. Rakam çok korkunç bir gerçeği gösteriyor. Yahu 30-40 sene önce bu ülkenin böyle bir meselesi nerede ise yoktu. Tamam ekonomik ve maddi sıkıntılar milleti zor durumda bırakıyordu. Refah o kadar artmamış ve gelir durumuna göre kilolu insan sayısı azdı. Açlık var denilen bir ülkede; bu çok garip gelişme ve çok ciddi bir şekilde araştırılması gereken bir hal. İşin politik tarafı bunun dışında olarak el atılmalı ve sorgulanmalı. Gün içinde gördüğüm kilolu çocuk, genç, hatun, hanım, erkeklerin önemli bir kısmı obezitenin tuzağına düşmüş gibi duruyor. Hatta birkaç gün önce gazete de oturmuş geleni geçeni takip ederken (masamız ve sandalyemiz dışarı dönük olduğundan böyle oluyor) çok sayıda bahsettiğim tarzda insan gördüm. Bunlardan birisi bir aileydi sanırım. Konuşmalardan öyle anladım. Baba, anne, 2 kız ve bir erkek çocuktu geçenler. Hepsi de obezite dediğimiz haldeydi. Hiçte hoş değildi anlayacağınız. Sonra gün içinde kaç kez bu şekilde insan gördüm hatırlamıyorum. Bunda bir iş var. 15 milyondan fazla insanın bu kadar kilo alması gelirin çok iyi olup olmadığı ile açıklanamaz bana göre. Artık kim bunu masaya yatırıp ameliyat edecek ve işin aslını ortaya serecek bilemem. Ben başka mevzular ile ilgilendiğim için birileri yola çıksın ve bunu irdelesin. Olmaz. Gezerken ve habere gittiğimde sağda solda çocuk arabasında gezdirilen çok sayıda bebekte aynı durumda. Maşallah koç gibiler. Kantar çekmez denilen cinsten kilolular. Bu işleri gördükçe aklıma hep, Dünya’yı yöneten güçlerin çoluk çocuğu ve kendilerinin resimleri geliyor. Bir teki bile gram kilo almamış halde. Büyük bir kısmı fit ve sağlıklı.  Herhalde evlerinde insanlara faydalı olan yiyecek ve gıdalar var. Bizdeki gibi, asitli, gazlı, şekerli, hazır yapım, paketli yiyecek ve gıdalara geçit yok. Niye ki sizce, sınanmak için biz mi seçildik acaba?               
Ekleme Tarihi: 14 Temmuz 2023 - Cuma
Erhan GÜNDOĞAR

NEYLE SINANIYORUZ BİLİYOR MUYUZ?

Bayram öncesi gazetelerin birinde bir haber okumuştum. Ülkemizdeki obezite ile ilgili bir rapor açıklanmış ve bazı uzmanlarda yorum yapmışlardı. Hemen hemen Dünya’da ve Avrupa’da (bunu niye ayrı olarak gösterirler ki, Avrupa sanki başka gezegenden geliyor gibi sunuluyor, araştırmakta fayda var gözüme yazarken çarptı, bakacağım buna da bir ara) bu obezite sıralamasında Avrupa’da birinci (hey maşallah be yakışır bize), Dünya’da ise ilk beşte yer alırmışız. Birde ülkemizde “açız” diyerek onca muhalif laf eder durur. Bunu oran olarak almışlar onu da yazalım. Ülkemizdeki nüfusun yüzde 18’i obezite batağına saplanmış. Yaklaşık 15 milyondan fazla insanımız çok kilolu olarak hayatını idame ettiriyor. Rakam çok korkunç bir gerçeği gösteriyor. Yahu 30-40 sene önce bu ülkenin böyle bir meselesi nerede ise yoktu. Tamam ekonomik ve maddi sıkıntılar milleti zor durumda bırakıyordu. Refah o kadar artmamış ve gelir durumuna göre kilolu insan sayısı azdı. Açlık var denilen bir ülkede; bu çok garip gelişme ve çok ciddi bir şekilde araştırılması gereken bir hal. İşin politik tarafı bunun dışında olarak el atılmalı ve sorgulanmalı. Gün içinde gördüğüm kilolu çocuk, genç, hatun, hanım, erkeklerin önemli bir kısmı obezitenin tuzağına düşmüş gibi duruyor. Hatta birkaç gün önce gazete de oturmuş geleni geçeni takip ederken (masamız ve sandalyemiz dışarı dönük olduğundan böyle oluyor) çok sayıda bahsettiğim tarzda insan gördüm. Bunlardan birisi bir aileydi sanırım. Konuşmalardan öyle anladım. Baba, anne, 2 kız ve bir erkek çocuktu geçenler. Hepsi de obezite dediğimiz haldeydi. Hiçte hoş değildi anlayacağınız. Sonra gün içinde kaç kez bu şekilde insan gördüm hatırlamıyorum.

Bunda bir iş var. 15 milyondan fazla insanın bu kadar kilo alması gelirin çok iyi olup olmadığı ile açıklanamaz bana göre. Artık kim bunu masaya yatırıp ameliyat edecek ve işin aslını ortaya serecek bilemem. Ben başka mevzular ile ilgilendiğim için birileri yola çıksın ve bunu irdelesin. Olmaz. Gezerken ve habere gittiğimde sağda solda çocuk arabasında gezdirilen çok sayıda bebekte aynı durumda. Maşallah koç gibiler. Kantar çekmez denilen cinsten kilolular.

Bu işleri gördükçe aklıma hep, Dünya’yı yöneten güçlerin çoluk çocuğu ve kendilerinin resimleri geliyor. Bir teki bile gram kilo almamış halde. Büyük bir kısmı fit ve sağlıklı.  Herhalde evlerinde insanlara faydalı olan yiyecek ve gıdalar var. Bizdeki gibi, asitli, gazlı, şekerli, hazır yapım, paketli yiyecek ve gıdalara geçit yok. Niye ki sizce, sınanmak için biz mi seçildik acaba?        

      

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.