Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

“Ne oldi sağa, ne oldi öyle”

Hop birden zincir marketler denen büyük para kazanan tekel mi, diyelim?,  kartel mi diyelim?, yapılar, veresiyeye düşman, elde ne var; karttı, nakitti anında kasaya atan, zulalıyan 3 harfli olanı, olmayanı sattıkları ürünlerde sabit fiyat ve indirimi 1 ay boyunca müşterinin lehine olarak yapacaklarını açıklamışlar. Ne büyük bir saadet, insanlık(acaba bunlarda böyle bir haslet var mı, merak ediyorum?)alicenaplık, aldıklarından birazda vatandaş için feragat etme hissi, garibanda faydalansın fikri ile yapılmış duran bu palavra kampanyaya kanacak elbette olacaktır. Zaten doğru dürüst(yerel marketlere gider gelirim öyle çok fazla işim olmaz yani)bu zincir market denen, niye zincir denir ki; herhalde müşteri bir esir sayıldığı içindir, eli ayağı zincir ile bağlandığından olsa gerek!, marketler fiyat artışlarında tek suçlu olmasa da, salgın ve peşinden gelen zaman da, vatandaşı çok iyi sömürmemeyi başardı gibi. Vatandaş her şeyden kısarken, bunlar kar üstüne kar elde etti ve birde utanmadan, maliyetleri karşılayamıyoruz gibi, çocuk kandırır gibi açıklamalar yaparak yalanın ortaya çıkmasını engellediler. Tamam, istihdam, iş alanı, çok sayıda ürün satıp vatandaşa kolaylık sağladığı ifade ediliyor. Bu işin esas yanı vatandaşın elindeki parayı dediğim gibi, nakit ve karttan alarak borç sarmalı altına girmesine birinci dereceden sebep olmaları. İnsanın yiyecek almasının birinci ihtiyaç olduğunu kimse inkar edemez. Öyle her gün araba, ev, tatil, telefon alacak olmadığımız içinde paranın veresiye olmadan alınmasının en kolay yolunu bulan sermaye sahipleri bu sayede çok büyük bir servet kazanıyor. Paralarında pullarında gözümüz yok. Her mahalle, sonra sokak ve son olarak ta, kendi açtıkları şubelerinin 100-150 metre uzağında yeni şubeler açarak bu tuzağı aynen devam ettiriyorlar. Yakında evlere ve site denen yapıların olduğu yerlerde de şube açarak uçan kuştan bile para almaya bakacaklar gibime geliyor. Bulancak’ta da bunların açtığı o kadar şube var ki; kendi açtıkları bir şubenin en fazla 200 metre kadar uzağında yeni bir şube açarak, balık ağından kimsenin kaçmasına imkan vermemek üzere planlı bir şekilde ilerliyorlar. Ben hep dışarıda olmama rağmen, bazen nerede, ne zaman şube açtıklarını anlayamıyorum. O kadar hızlılar yani! Bunların hizaya gelmelerini beklemek ise “sükut-u hayalden” öte değil. Yakamızı bırakmayacaklar anlayacağınız…            
Ekleme Tarihi: 11 Ocak 2023 - Çarşamba
Erhan GÜNDOĞAR

“Ne oldi sağa, ne oldi öyle”

Hop birden zincir marketler denen büyük para kazanan tekel mi, diyelim?,  kartel mi diyelim?, yapılar, veresiyeye düşman, elde ne var; karttı, nakitti anında kasaya atan, zulalıyan 3 harfli olanı, olmayanı sattıkları ürünlerde sabit fiyat ve indirimi 1 ay boyunca müşterinin lehine olarak yapacaklarını açıklamışlar. Ne büyük bir saadet, insanlık(acaba bunlarda böyle bir haslet var mı, merak ediyorum?)alicenaplık, aldıklarından birazda vatandaş için feragat etme hissi, garibanda faydalansın fikri ile yapılmış duran bu palavra kampanyaya kanacak elbette olacaktır. Zaten doğru dürüst(yerel marketlere gider gelirim öyle çok fazla işim olmaz yani)bu zincir market denen, niye zincir denir ki; herhalde müşteri bir esir sayıldığı içindir, eli ayağı zincir ile bağlandığından olsa gerek!, marketler fiyat artışlarında tek suçlu olmasa da, salgın ve peşinden gelen zaman da, vatandaşı çok iyi sömürmemeyi başardı gibi. Vatandaş her şeyden kısarken, bunlar kar üstüne kar elde etti ve birde utanmadan, maliyetleri karşılayamıyoruz gibi, çocuk kandırır gibi açıklamalar yaparak yalanın ortaya çıkmasını engellediler. Tamam, istihdam, iş alanı, çok sayıda ürün satıp vatandaşa kolaylık sağladığı ifade ediliyor. Bu işin esas yanı vatandaşın elindeki parayı dediğim gibi, nakit ve karttan alarak borç sarmalı altına girmesine birinci dereceden sebep olmaları. İnsanın yiyecek almasının birinci ihtiyaç olduğunu kimse inkar edemez. Öyle her gün araba, ev, tatil, telefon alacak olmadığımız içinde paranın veresiye olmadan alınmasının en kolay yolunu bulan sermaye sahipleri bu sayede çok büyük bir servet kazanıyor. Paralarında pullarında gözümüz yok.

Her mahalle, sonra sokak ve son olarak ta, kendi açtıkları şubelerinin 100-150 metre uzağında yeni şubeler açarak bu tuzağı aynen devam ettiriyorlar. Yakında evlere ve site denen yapıların olduğu yerlerde de şube açarak uçan kuştan bile para almaya bakacaklar gibime geliyor.

Bulancak’ta da bunların açtığı o kadar şube var ki; kendi açtıkları bir şubenin en fazla 200 metre kadar uzağında yeni bir şube açarak, balık ağından kimsenin kaçmasına imkan vermemek üzere planlı bir şekilde ilerliyorlar. Ben hep dışarıda olmama rağmen, bazen nerede, ne zaman şube açtıklarını anlayamıyorum. O kadar hızlılar yani! Bunların hizaya gelmelerini beklemek ise “sükut-u hayalden” öte değil. Yakamızı bırakmayacaklar anlayacağınız…            

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.