Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Ne biçim para kazanmışlar

İnsan fazla para ile haşır neşir olmayınca, çok büyük paraların manasını pekte bilmiyor. Bu paralar öyle böyle yazmayla ya da söylemeyle bile telaffuz edilecek cinsten değil. Farzı misal, biz sıradan insanlar için en büyük para ne olabilir ki? Taş çatlasa 5 milyon ve daha üzeri bir para herkesin ha deyince göreceği bir para değildir. Bulancak içinde bu geçerlidir. Çok az kişi de vardır bu paralar, tabii bizim bildiğimiz kadarıyla. Bu paranın üzerindeki rakamlar da, bizi yorar gibi duruyor. Atla deve değil anlayacağınız. Birkaç gün önce bu ülkede bulunan bankaların 2020 yılı karlarını açıklayan bir haber okuyunca; dilim tutuldu, ağzım bir karış değil, beş altı karış açık kaldı. Birkaç saat içinde düzeldim. Kendime gelmek için uzun bir süre hiçbir şeyle ilgilenmedim. Bizim belki de ömrü hayatımızda görmeyeceğimiz bir paradan bahsediyordu, bu haber. Habere göre tam tamına 60milyar lira kar etmiş bu bankalar. En küçüğünden en büyüğüne 55 banka var ülkede. Yani banka başına nerede ise 1.5milyar lira düşüyor. Her yılda bu rakam artıyor. Çok güzel bir para Allah için. Gözümüz yok. Birde faizler daha yüksek olsa idi, acep ne olurdu? Adamlar bu işi biliyor ve her türlü parayı kazanıyorlar. Peki, bankalar ne iş yapar diye sorsak, cevap ne olacak ki! Para alır ve para satarlar. Salgın dönemi içinde de hiç sıkıntı çekmemişler ki bu karları yapmışlar. Helali hoş olsun diyemiyorum. Sıkıntılı dönemlerde onlardan iyi niyet beklemenin de bir anlamı yok. Daha alacakları kredilerin toplamı da var. O da 1 trilyon liranın biraz üzerinde. Rakamla 1.000.000.000.000 bu şekilde yanlış değilse, yazmak bile zor. Epeyce bir yer kaplıyor. İnsanın bu kadar parası olsa, elle saymaya kalksa nasıl sayar veya ne zamanda biter belli değil. Bir gün, iki gün daha çok gün olabilir. Sayarken yorulur insan. Para sayma makinesi ile de (tek makine olsa) 24 saati bulur mu bilmiyoruz. Birkaç makine ile de birkaç saati bulur sayması. Kolay değil tabii bunca parayı bir yere koymak ve kontrol etmek. Zor işler bunlar. Bende yılda bir kere olsa da bunlardan bahsediyorum.  Olur a bu kadar param olsa ne yaparım, diye kara kara düşünmektense, fikir jimnastiği yapmak her zaman iyi olur diyorum.
Ekleme Tarihi: 18 Şubat 2021 - Perşembe
Erhan GÜNDOĞAR

Ne biçim para kazanmışlar

İnsan fazla para ile haşır neşir olmayınca, çok büyük paraların manasını pekte bilmiyor. Bu paralar öyle böyle yazmayla ya da söylemeyle bile telaffuz edilecek cinsten değil. Farzı misal, biz sıradan insanlar için en büyük para ne olabilir ki? Taş çatlasa 5 milyon ve daha üzeri bir para herkesin ha deyince göreceği bir para değildir. Bulancak içinde bu geçerlidir. Çok az kişi de vardır bu paralar, tabii bizim bildiğimiz kadarıyla. Bu paranın üzerindeki rakamlar da, bizi yorar gibi duruyor. Atla deve değil anlayacağınız.

Birkaç gün önce bu ülkede bulunan bankaların 2020 yılı karlarını açıklayan bir haber okuyunca; dilim tutuldu, ağzım bir karış değil, beş altı karış açık kaldı. Birkaç saat içinde düzeldim. Kendime gelmek için uzun bir süre hiçbir şeyle ilgilenmedim. Bizim belki de ömrü hayatımızda görmeyeceğimiz bir paradan bahsediyordu, bu haber. Habere göre tam tamına 60milyar lira kar etmiş bu bankalar. En küçüğünden en büyüğüne 55 banka var ülkede. Yani banka başına nerede ise 1.5milyar lira düşüyor. Her yılda bu rakam artıyor. Çok güzel bir para Allah için. Gözümüz yok. Birde faizler daha yüksek olsa idi, acep ne olurdu?

Adamlar bu işi biliyor ve her türlü parayı kazanıyorlar. Peki, bankalar ne iş yapar diye sorsak, cevap ne olacak ki! Para alır ve para satarlar. Salgın dönemi içinde de hiç sıkıntı çekmemişler ki bu karları yapmışlar. Helali hoş olsun diyemiyorum. Sıkıntılı dönemlerde onlardan iyi niyet beklemenin de bir anlamı yok. Daha alacakları kredilerin toplamı da var. O da 1 trilyon liranın biraz üzerinde. Rakamla 1.000.000.000.000 bu şekilde yanlış değilse, yazmak bile zor. Epeyce bir yer kaplıyor. İnsanın bu kadar parası olsa, elle saymaya kalksa nasıl sayar veya ne zamanda biter belli değil. Bir gün, iki gün daha çok gün olabilir. Sayarken yorulur insan. Para sayma makinesi ile de (tek makine olsa) 24 saati bulur mu bilmiyoruz. Birkaç makine ile de birkaç saati bulur sayması. Kolay değil tabii bunca parayı bir yere koymak ve kontrol etmek. Zor işler bunlar. Bende yılda bir kere olsa da bunlardan bahsediyorum.  Olur a bu kadar param olsa ne yaparım, diye kara kara düşünmektense, fikir jimnastiği yapmak her zaman iyi olur diyorum.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.