Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Mars’a dolmuş kalkıyor

Tavla oynayanlar bilir, oyunun bitişi için iki mars bir oyun diyerek oyun biter. Ben iki kez oynadım pek bir şey anlamadım ve bir daha da elime tavla zarı bile almadım. Adamlar tutturmuşlar birkaç yıldır Mars’ta Mars diyorlar.  Geçen akşam TRT Belgesel’de Uzayın Bilinmeyenleri diye bir belgeseli izledim. Konuyu anlatan kişi profesör doktor bir kişiydi. İşte Mars’a şu kadar zamanda şu şekilde gidilecek diye bilimsel şeyler söyledi. Ben de bildim bileli bu işlerle bir okur olarak ilkokuldan beri ilgileniyorum. Zamanla uzayla ilgili bilgiler gelişti, arttı sıradan insanın hayatının içine girecek kadar detaylandırıldı. Tabii öyle hop demeye Mars’a gidilecek gibi değil. Bizim işimiz de değil. Ne ömrümüz yeter ne de paramız. İkisi de zaten az. Parası olan biriktirsin belki bir gün Mars’a kalkan ilk dolmuşla yolculuk yapar. Gerçi yakın bir zamanda böyle bir dolmuşun kalkacağı da akla hayale epey uzak. Belgeselde hocamız anlattı ama Mars’ta ya da Kars’ta hayatın olup olmayacağını afaki laflarla bilmek söz konusu değil. Bir misal verelim Ay Dünya’ya 150 bin kilometre uzaklıkta. Işık hızında hiçbir şey değil. Buna rağmen Ay’da insanoğlu herhangi bir yerleşim kurabilmiş değil. Kurabilir mi? En yakın 5 bin-10 bin yıl içinde ancak küçük bir şehir kurabilir. İnsanoğlu için en önemli şey oksijendir. Ay’da, Mars’ta ve diğerlerinde şimdilik böyle bir ihtimal söz konusu değil. Ha belgeselde işte Mars’ta insanoğlu koloni kurup burada ki atmosfere oksijen salarak insanoğlunun yaşaması için uygun hale getirileceği falan söyleniyor. Bu işin altındaki kişiler Dünya dışı bir yaşam olduğunu ileri sürerek deve yükü değil gezegen yükü paraları götürüyorlar. Madem çok biliyorlar önce kendileri gitsin. Elon Musk ve diğerlerinin köpeğin önüne atılacak o kadar çok paraları var ki, köpek bile yemediği için ne yapacağını bilemez haldedir. Onun ve onlar gibilerinin parası da, ömürleri de bu işe yetmez. Tutturmuşlar bir oyun, Mars’a da gidelim Mars’a diye saftiriklerin çok güzel paralarını götürüyorlar. Mars’a bir uydu tam 7 ayda gidiyor. Buraya yolculuk nasıl yapılacak, araç nasıl olacak, kaç kişi gidecek kimse bilmiyor. Mars’a gidecek aracın ebatları bile bugünkü sınırlar içinde devasa olmak zorunda. Bir dolmuş olsa misal olarak; bu dolmuş alacağı kişi sayısına göre en az 1 kilometre uzunlukta 200 metre de genişlikte olması lazım. Var mı böyle bir şey? Yok. Peki, bu gürültü patırtının sebebi ney? Yola çıksak araç yolda arıza yapsa ne olur? Bunlar hesap edilmeden ne Mars’a gidilir ne de Kars’a gidilir.
Ekleme Tarihi: 27 Mayıs 2021 - Perşembe
Erhan GÜNDOĞAR

Mars’a dolmuş kalkıyor

Tavla oynayanlar bilir, oyunun bitişi için iki mars bir oyun diyerek oyun biter. Ben iki kez oynadım pek bir şey anlamadım ve bir daha da elime tavla zarı bile almadım. Adamlar tutturmuşlar birkaç yıldır Mars’ta Mars diyorlar.  Geçen akşam TRT Belgesel’de Uzayın Bilinmeyenleri diye bir belgeseli izledim. Konuyu anlatan kişi profesör doktor bir kişiydi. İşte Mars’a şu kadar zamanda şu şekilde gidilecek diye bilimsel şeyler söyledi. Ben de bildim bileli bu işlerle bir okur olarak ilkokuldan beri ilgileniyorum. Zamanla uzayla ilgili bilgiler gelişti, arttı sıradan insanın hayatının içine girecek kadar detaylandırıldı. Tabii öyle hop demeye Mars’a gidilecek gibi değil. Bizim işimiz de değil. Ne ömrümüz yeter ne de paramız. İkisi de zaten az. Parası olan biriktirsin belki bir gün Mars’a kalkan ilk dolmuşla yolculuk yapar.

Gerçi yakın bir zamanda böyle bir dolmuşun kalkacağı da akla hayale epey uzak. Belgeselde hocamız anlattı ama Mars’ta ya da Kars’ta hayatın olup olmayacağını afaki laflarla bilmek söz konusu değil. Bir misal verelim Ay Dünya’ya 150 bin kilometre uzaklıkta. Işık hızında hiçbir şey değil. Buna rağmen Ay’da insanoğlu herhangi bir yerleşim kurabilmiş değil. Kurabilir mi? En yakın 5 bin-10 bin yıl içinde ancak küçük bir şehir kurabilir. İnsanoğlu için en önemli şey oksijendir. Ay’da, Mars’ta ve diğerlerinde şimdilik böyle bir ihtimal söz konusu değil. Ha belgeselde işte Mars’ta insanoğlu koloni kurup burada ki atmosfere oksijen salarak insanoğlunun yaşaması için uygun hale getirileceği falan söyleniyor. Bu işin altındaki kişiler Dünya dışı bir yaşam olduğunu ileri sürerek deve yükü değil gezegen yükü paraları götürüyorlar. Madem çok biliyorlar önce kendileri gitsin. Elon Musk ve diğerlerinin köpeğin önüne atılacak o kadar çok paraları var ki, köpek bile yemediği için ne yapacağını bilemez haldedir. Onun ve onlar gibilerinin parası da, ömürleri de bu işe yetmez. Tutturmuşlar bir oyun, Mars’a da gidelim Mars’a diye saftiriklerin çok güzel paralarını götürüyorlar. Mars’a bir uydu tam 7 ayda gidiyor. Buraya yolculuk nasıl yapılacak, araç nasıl olacak, kaç kişi gidecek kimse bilmiyor. Mars’a gidecek aracın ebatları bile bugünkü sınırlar içinde devasa olmak zorunda. Bir dolmuş olsa misal olarak; bu dolmuş alacağı kişi sayısına göre en az 1 kilometre uzunlukta 200 metre de genişlikte olması lazım. Var mı böyle bir şey? Yok. Peki, bu gürültü patırtının sebebi ney? Yola çıksak araç yolda arıza yapsa ne olur? Bunlar hesap edilmeden ne Mars’a gidilir ne de Kars’a gidilir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.