Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

MALİYETLER ARTMIŞ, ONDAN FİYATLAR UÇUYORMUŞ

Ülkemizin her hali bir başka gariplik ihtiva ediyor. Esen bir rüzgar vızıltısı, açan güneş ışığı, yağan hafif bir yağmur damlası, afet veya felaket, artık aklınıza o anda ne gelirse, ürettiğiniz her ürüne rahatlıkla maliyet arttı diyerek sunturlu bir fiyat artışı yapmanızı engelleyecek bir yapı yok. Deprem oldu ve birden ülkemizde bir maliyet artışı olduğunu ileri sürerek, temel ihtiyaç maddelerine ve özellikle et ürünlerine kallavi zam yapılarak insanın boğazından geçmesine izin verilmiyor. Depremin olduğu günün birkaç saat sonrası(sonra şöyle bir geriye doğru gidip, daha önce olan afet ve felaketlerde de aynı oyunun oynandığı aklıma geldi)bazı sektörlerde yüzde yüze yakın artışlar yapılarak sinirlerimiz yerinden zıplatılıyor. Mesela soğan geçen hafta içinde birden maliyet artışı oldu diyerek 20 lira ve üzerine çıkmış. Bu nedir, ne oluyor diye bakınırken, et fiyatları yüzde ellinin üzerinde bir fiyat ile arzı endam etmiş. Birkaç açıklamayı okudum bununla ilgili. Tamamı maliyet artışı diye atmış tutmuş ve millete kazık nasıl çakılır onu izah etmiş. Deprem oldu, kiralar patladı, su, gıda, temel insani ürünler, birileri tarafından anında uçak moduna geçip uçuruldu. Özellikle kırmız et ve ona bağlı ürünlerin tamamı, her türlü fırsatı değerlendirip, maliyetler arttı masalı ile fiyat üstüne fiyatla satılamaz hale getiriliyor. Şimdi soralım; neyin maliyeti arttı ki? Bakalım buna bir? Akaryakıt, nerede ise 80 dolar civarında debelenip duruyor. Dolar derseniz, aylardır yerinden kalkamıyor ve sırt üstü yatıp duruyor. Başka; dünya buğday fiyatları sürekli düşüyor, gıda tedariğinde bir sıkıntı yok, salgın numarası sona erdi, inşaat ürünleri aşağı doğru iniyor, başka aklımıza gelen maliyet artışı olarak yazacağım önemli bir şey de yok gibi. Ancak ülkemizde birileri ha bire maliyetler artı diye bir masal anlatıp, zam üstüne zam yaptığı ürünlerinin bahanesini üretiyor. Evet var mı bir maliyet artışı bizde yazdık. Akaryakıt, dolar, diyenler maliyet için bir kılıf bulamayınca, depremi öne sürüyor. Rakamlar belli, maliyetler belli, her şey çok güzel olmasa da sıkıntılar varsa da öldük bittik maliyetler arttı diye numara yapmanın bir manası yok. Bu günlerde geçer, bunları birileri hatırlatır.       
Ekleme Tarihi: 07 Mart 2023 - Salı
Erhan GÜNDOĞAR

MALİYETLER ARTMIŞ, ONDAN FİYATLAR UÇUYORMUŞ

Ülkemizin her hali bir başka gariplik ihtiva ediyor. Esen bir rüzgar vızıltısı, açan güneş ışığı, yağan hafif bir yağmur damlası, afet veya felaket, artık aklınıza o anda ne gelirse, ürettiğiniz her ürüne rahatlıkla maliyet arttı diyerek sunturlu bir fiyat artışı yapmanızı engelleyecek bir yapı yok. Deprem oldu ve birden ülkemizde bir maliyet artışı olduğunu ileri sürerek, temel ihtiyaç maddelerine ve özellikle et ürünlerine kallavi zam yapılarak insanın boğazından geçmesine izin verilmiyor. Depremin olduğu günün birkaç saat sonrası(sonra şöyle bir geriye doğru gidip, daha önce olan afet ve felaketlerde de aynı oyunun oynandığı aklıma geldi)bazı sektörlerde yüzde yüze yakın artışlar yapılarak sinirlerimiz yerinden zıplatılıyor. Mesela soğan geçen hafta içinde birden maliyet artışı oldu diyerek 20 lira ve üzerine çıkmış. Bu nedir, ne oluyor diye bakınırken, et fiyatları yüzde ellinin üzerinde bir fiyat ile arzı endam etmiş.

Birkaç açıklamayı okudum bununla ilgili. Tamamı maliyet artışı diye atmış tutmuş ve millete kazık nasıl çakılır onu izah etmiş. Deprem oldu, kiralar patladı, su, gıda, temel insani ürünler, birileri tarafından anında uçak moduna geçip uçuruldu. Özellikle kırmız et ve ona bağlı ürünlerin tamamı, her türlü fırsatı değerlendirip, maliyetler arttı masalı ile fiyat üstüne fiyatla satılamaz hale getiriliyor. Şimdi soralım; neyin maliyeti arttı ki? Bakalım buna bir?

Akaryakıt, nerede ise 80 dolar civarında debelenip duruyor. Dolar derseniz, aylardır yerinden kalkamıyor ve sırt üstü yatıp duruyor. Başka; dünya buğday fiyatları sürekli düşüyor, gıda tedariğinde bir sıkıntı yok, salgın numarası sona erdi, inşaat ürünleri aşağı doğru iniyor, başka aklımıza gelen maliyet artışı olarak yazacağım önemli bir şey de yok gibi. Ancak ülkemizde birileri ha bire maliyetler artı diye bir masal anlatıp, zam üstüne zam yaptığı ürünlerinin bahanesini üretiyor. Evet var mı bir maliyet artışı bizde yazdık. Akaryakıt, dolar, diyenler maliyet için bir kılıf bulamayınca, depremi öne sürüyor. Rakamlar belli, maliyetler belli, her şey çok güzel olmasa da sıkıntılar varsa da öldük bittik maliyetler arttı diye numara yapmanın bir manası yok. Bu günlerde geçer, bunları birileri hatırlatır.       

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
limitless
(08.03.2023 16:05 - #72285)
kaleminize sağlık Erhan hocam güzel bir konuya değinmişsiniz.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.