Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

‘LANET GİRMİŞ İÇİME’

Zamanın ruhu değişince sözlerde değişir bunu bilmek lazım. Bu değişim doğru ise mesele yok, ancak değişim başka yerlere kapı açıyorsa bir sıkıntı var demektir. Bu ülkenin insanları zamanla görünmez bir elin değişim için değdiği gibi bir neticeye doğru varmış gibi. Birkaç gün önce, akşam eve giderken, çocukluğumun da az biraz geçtiği bir ara sokaktan aheste aheste geçiyordum. Çok top oynadık bu ara sokakta, akşam ederdik oyun oynama ile. Ha buradan geçtiğim sırada, sokağın karşıya yol veren evlerin önünde iki küçük çocuk, topları patlamış birbiri ile laf ediyordu. 7-8 yaşında var ya da yoktu bilemiyorum; sormadım yanlarında durup ta yaşlarını… Herhalde topları oradaki bahçeye kaçmış ve tele takıldığı içinde patlamış sanırsam. Biri, ötekine, “topta patladı yahu, paramızda yok” dedi. Öbürü de; “he yahu ne yapacağız şimdi” diyerek karşılık verdi. Büyük olan(yaşı ve boyu da diğerinden büyük olan, nerden bildin diye sormayın) “lanet olsun ya paramızda yok, alamayacağız yenisini, bu hafta hep topumuz patladı” dedi. Küçük olan diğeri de; “hiç sorma, lanet girmiş içime 4 gündür bir sakarlık var bende de” diye lafı edince, ben birden yavaşladım ve onlara doğru baktım. Yanlarına gideyim de, bu nasıl bir laf, diye, sorayım diye düşündüm. Sonra vazgeçtim. Yoluma devam ettim. Daha ilkokula gidiyor bu çocuklar, neyi ne zaman öğrendi ki; büyüklerin bile ağzına almaktan imtina ettiği bu lafı rahatlıkla kullanıyor, manasını bile bilmeden. Kimden öğrendi, kimle müşerref oldu ki bu yaşta, okul da mı desem, hiç sanmıyorum, hocalar bunu niye öğretsin ki? Evde ana babasından mı, duydu? Belki, bir evde bunlar çokta konuşulmaz. Sokakta konuşulur mu, olabilir. Gerçi çocuklar büyüklerin olduğu yerde çok fazla zaman geçirmezler bu da uzak bir durum. Geriye tek bir şey kalıyor benim aklıma gelen. İnternet oyunları, başka bir şey olamaz. Yaş farkı gözetmeden bu oyunların ana teması, şiddet, yasa dışı işler, vurma, kırma, öldürme, ölme, yok etme ve buna benzer, beyin yıkama ile ilgili sistematik yıkımdan yola çıkan anlayış. Oynamasam da, içerik olarak ne olduğunu biliyorum. Lanet olsun, lanet girmiş içime, hey lanet olasıca, lanetlen, gibi çok sayıda konuşma ve sözü duyan çocuk ve gençler bundan elbette etkilenir. Sonra her yerde anlamını bile bilmediği bu sözleri sarf eder. Birkaç seneye kalmaz, yeni nesil ve z kuşağını hep beraber izleriz bunlara ne oldu, diye. Daha yeni başladı bu işler ve gerisi geliyor.       
Ekleme Tarihi: 31 Mayıs 2021 - Pazartesi
Erhan GÜNDOĞAR

‘LANET GİRMİŞ İÇİME’

Zamanın ruhu değişince sözlerde değişir bunu bilmek lazım. Bu değişim doğru ise mesele yok, ancak değişim başka yerlere kapı açıyorsa bir sıkıntı var demektir. Bu ülkenin insanları zamanla görünmez bir elin değişim için değdiği gibi bir neticeye doğru varmış gibi.

Birkaç gün önce, akşam eve giderken, çocukluğumun da az biraz geçtiği bir ara sokaktan aheste aheste geçiyordum. Çok top oynadık bu ara sokakta, akşam ederdik oyun oynama ile. Ha buradan geçtiğim sırada, sokağın karşıya yol veren evlerin önünde iki küçük çocuk, topları patlamış birbiri ile laf ediyordu. 7-8 yaşında var ya da yoktu bilemiyorum; sormadım yanlarında durup ta yaşlarını…

Herhalde topları oradaki bahçeye kaçmış ve tele takıldığı içinde patlamış sanırsam. Biri, ötekine, “topta patladı yahu, paramızda yok” dedi. Öbürü de; “he yahu ne yapacağız şimdi” diyerek karşılık verdi. Büyük olan(yaşı ve boyu da diğerinden büyük olan, nerden bildin diye sormayın) “lanet olsun ya paramızda yok, alamayacağız yenisini, bu hafta hep topumuz patladı” dedi. Küçük olan diğeri de; “hiç sorma, lanet girmiş içime 4 gündür bir sakarlık var bende de” diye lafı edince, ben birden yavaşladım ve onlara doğru baktım. Yanlarına gideyim de, bu nasıl bir laf, diye, sorayım diye düşündüm. Sonra vazgeçtim. Yoluma devam ettim. Daha ilkokula gidiyor bu çocuklar, neyi ne zaman öğrendi ki; büyüklerin bile ağzına almaktan imtina ettiği bu lafı rahatlıkla kullanıyor, manasını bile bilmeden. Kimden öğrendi, kimle müşerref oldu ki bu yaşta, okul da mı desem, hiç sanmıyorum, hocalar bunu niye öğretsin ki? Evde ana babasından mı, duydu? Belki, bir evde bunlar çokta konuşulmaz. Sokakta konuşulur mu, olabilir. Gerçi çocuklar büyüklerin olduğu yerde çok fazla zaman geçirmezler bu da uzak bir durum. Geriye tek bir şey kalıyor benim aklıma gelen. İnternet oyunları, başka bir şey olamaz. Yaş farkı gözetmeden bu oyunların ana teması, şiddet, yasa dışı işler, vurma, kırma, öldürme, ölme, yok etme ve buna benzer, beyin yıkama ile ilgili sistematik yıkımdan yola çıkan anlayış. Oynamasam da, içerik olarak ne olduğunu biliyorum. Lanet olsun, lanet girmiş içime, hey lanet olasıca, lanetlen, gibi çok sayıda konuşma ve sözü duyan çocuk ve gençler bundan elbette etkilenir. Sonra her yerde anlamını bile bilmediği bu sözleri sarf eder. Birkaç seneye kalmaz, yeni nesil ve z kuşağını hep beraber izleriz bunlara ne oldu, diye. Daha yeni başladı bu işler ve gerisi geliyor.       

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.