Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Kayıt yaparken iyi, silmek isterken zor

Bu ülkedeki bazı işlere akıl erdirmek o kadar zor ki; işin içinden çıkmak kolay olmuyor. Bir iki gün önce bir arkadaşın yanına uğradım sohbet etmek için. Selam sabah faslından sonra bana Konya’da tanıdığım birisinin olup olmadığını sordu. Bende; var birkaç kişi, dedim. Bir işimiz var, lazım, dedi. Ne işiniz var ki? diye sordum. Kızı bir yıl önce mi ne Selçuk üniversitesinin bir bölümünü kazanmış ve kayıt olmuş. Bu sene de Ordu üniversitesini kazanmış ve kayıt yaptırması içinde Konya’daki bölümden kayıt silmesi gerekiyormuş. Nasıl olacak bu iş, diyerek detay istedim. O da Konya’daki kişiye vekalet gönderilecek ve o da bölüm kaydını sildirecek. Başka yolu yok mu bunun, dedim. Yokmuş. Peki kayıt internet üzerinden yapılmadı, diye sorunca, “evet öyle yaptık, ancak internet üzerinden kayıt silme olmazmış. Ne demek olmazmış, kayıt yaparken oluyor da, kayıt silmek istendiğinde nasıl olmuyormuş ki?, diyerek merak ettim doğrusu. Neymiş kabul etmezmiş üniversite bunu! Niye ki; internet üzerinden yapılan bir işlem silerken niçin kabul edilmez ki? Nasıl bir anlayış bu? Madem kayıt yaparken vatandaşa güveniyorsun da, kaydı mı almak isterken, niye bana zorluk çıkartıyorsun veya vekalet ile çözmeye çalışıyorsun! Böyle bir şey olur mu yahu? Bu gibi çok sayıda olay duydum ve rast geldim. Bana internetten kayıt olursun, diyorsun, abone ol, diyorsun, ürün al, diyorsun, ama kayıt silmemi kabul etmiyorsun, abonelik işlemimi iptal edecek olsam veya devam etmekten vazgeçsem, olmaz, diyorsun, aldığım ürünü iade etsem, internet üzerinden olmaz, diye bin bir türlü işi yokuşa sürme yolunu tercih ediyorsun. Beni internetten kabul ettiğin gibi, silmesini internetten yapacaksın. Olay bu kadar basit, insanlara masraf çıkartma hakkınız yok. Arkadaş önce notere gitti, sonrada posta ile belgeyi Konya’ya arkadaşımıza gönderdi. Yani para harcadı. İnternet üzerinden silme işlemi olsaydı bu kadar masraf olmayacaktı. Alırken iyi, verirken olmaz, ondan sonra biz internet üzerinden, Dünya ile yarışıyoruz, diye kasım kasım kasılırız. Hiçte öyle değil durum. Hemen hemen her yerde internet işi bu şekilde. Mesela, bankaya internet üzerinden para yatırdınız, diyelim, sonra bir aksilik oldu parayı almak istediniz. Sizi doğru bankaya memur karşısına derdinizi anlatmaya gönderirler. Yani yaparken iyi, alırken kötü olursunuz internette. Çakallık diz boyu. Bizde sistem ne olursa olsun alırken çok iyidir, verirken ise kargadır.           
Ekleme Tarihi: 12 Eylül 2020 - Cumartesi
Erhan GÜNDOĞAR

Kayıt yaparken iyi, silmek isterken zor

Bu ülkedeki bazı işlere akıl erdirmek o kadar zor ki; işin içinden çıkmak kolay olmuyor. Bir iki gün önce bir arkadaşın yanına uğradım sohbet etmek için. Selam sabah faslından sonra bana Konya’da tanıdığım birisinin olup olmadığını sordu. Bende; var birkaç kişi, dedim. Bir işimiz var, lazım, dedi. Ne işiniz var ki? diye sordum. Kızı bir yıl önce mi ne Selçuk üniversitesinin bir bölümünü kazanmış ve kayıt olmuş. Bu sene de Ordu üniversitesini kazanmış ve kayıt yaptırması içinde Konya’daki bölümden kayıt silmesi gerekiyormuş.

Nasıl olacak bu iş, diyerek detay istedim. O da Konya’daki kişiye vekalet gönderilecek ve o da bölüm kaydını sildirecek. Başka yolu yok mu bunun, dedim. Yokmuş. Peki kayıt internet üzerinden yapılmadı, diye sorunca, “evet öyle yaptık, ancak internet üzerinden kayıt silme olmazmış.

Ne demek olmazmış, kayıt yaparken oluyor da, kayıt silmek istendiğinde nasıl olmuyormuş ki?, diyerek merak ettim doğrusu. Neymiş kabul etmezmiş üniversite bunu!

Niye ki; internet üzerinden yapılan bir işlem silerken niçin kabul edilmez ki? Nasıl bir anlayış bu?

Madem kayıt yaparken vatandaşa güveniyorsun da, kaydı mı almak isterken, niye bana zorluk çıkartıyorsun veya vekalet ile çözmeye çalışıyorsun!

Böyle bir şey olur mu yahu?

Bu gibi çok sayıda olay duydum ve rast geldim. Bana internetten kayıt olursun, diyorsun, abone ol,

diyorsun, ürün al, diyorsun, ama kayıt silmemi kabul etmiyorsun, abonelik işlemimi iptal edecek olsam veya devam etmekten vazgeçsem, olmaz, diyorsun, aldığım ürünü iade etsem, internet üzerinden olmaz, diye bin bir türlü işi yokuşa sürme yolunu tercih ediyorsun.

Beni internetten kabul ettiğin gibi, silmesini internetten yapacaksın. Olay bu kadar basit, insanlara masraf çıkartma hakkınız yok. Arkadaş önce notere gitti, sonrada posta ile belgeyi Konya’ya arkadaşımıza gönderdi. Yani para harcadı. İnternet üzerinden silme işlemi olsaydı bu kadar masraf olmayacaktı. Alırken iyi, verirken olmaz, ondan sonra biz internet üzerinden, Dünya ile yarışıyoruz, diye kasım kasım kasılırız. Hiçte öyle değil durum. Hemen hemen her yerde internet işi bu şekilde. Mesela, bankaya internet üzerinden para yatırdınız, diyelim, sonra bir aksilik oldu parayı almak istediniz. Sizi doğru bankaya memur karşısına derdinizi anlatmaya gönderirler.

Yani yaparken iyi, alırken kötü olursunuz internette. Çakallık diz boyu. Bizde sistem ne olursa olsun alırken çok iyidir, verirken ise kargadır.           

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.