Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

KANKA NEDİR YA?

Önce bir sayalım bakalım; arkadaş, dost, yoldaş, kardeş, kardaş, gardaş, yaren, yol arkadaşı, tertip, hemşehrim, bacım, ahretlik, ahbap, refik, hemdem ve daha dar anlamlı kullanılan yerel kelimeler ile aklınıza gelecek çok sayıda yakın arkadaşlık ifade eden kelime ile karşılaşıyorduk. Sonra bir şey oldu. Her şey birden ters yüz hale geldi ve kelimelerin bir manası pek kalmadı. Bir gün önce Murat ustanın lokantasında yemeği yemek için masaya kurulmuş(yoksa sofraya mı deseydim)bekliyordum. Ben beklerken içeri iki hatun kişi girdi. Ekmek arası bir şeyler sipariş ettiler. Onlar kendi aralarında konuşurken, hatunun birisi, diğerine “kanka” ne yesek diye sual eyledi. Bunu gidene kadar birkaç defa daha tekrarladı ve yemeğini alıp gittiler.  Kanka, moda falan mı acaba bu kelime? Son 10-15 senedir çocuklar, gençler(özellikle onlar)orta yaşlılar(hepsi değil tabii), biraz da kendini modern olarak gören yaşlılar bu içi boş, hiçbir şey ifade etmeyen, uyduruk kaydırık, kültürel yapı ile ara bozucu, hayattan kopuk, yeni nesil(yoksa jenerasyon mu, çok sever batıcılar bunu)için bir şifre mi bir düşünmek lazım!? Ben zerre kullanmam. Bu güne kadar hayatın içinde bana ne öğrettilerse onları tercih ederim. Bunu yazdıklarımda, bir yerde sohbette ve zamanında tv ve radyolarda yaptığım programlarda gösterdim. Aslında bu “kanka” kelimesi bu ülkenin yeni nesli için üretilmiş ve servise sokulmuş bir kelime gibi duruyor. Batılı egemenler; bizim gibi ülkeler için bir şey ifade etmeyen kelimeler ile istediği yeni hayatı kurgulamakta mahirdir. Kendilerini efendi olarak gören bu yapının, köleleri için her zaman kullanışlı kelimeleri var. İnsan bunları ilk defa duyunca, bir şey anlaması biraz zor oluyor. Zaman geçince bunun nasıl bir iş olduğu ortaya çıkınca, iş işten geçmiş oluyor.    İnternet üzerinden, akıllı olduğu söylenen telefonlar, berbat dizi ve filmler ile yeni bir hayat kurgulanırken, kanka çokta önemli değil gibi geliyor. Her dönem için bir planı ve numarası olan bu egemenler, istediğini özellikle gençler ile yapıyor. Tabii her genç değil. Buna hazır olan, kültürel yapının dışına çıkmak isteyen, asi, isyankar, gelenek, görenek, bu topraklarda var olmuş insani, ahlaki, dini, adil, hak, hukuk, yardımlaşma, paylaşım, dayanışma, merhamet, doğruluk, dürüstlük, kardeşlik gibi daha sayamayacağımız kadar hasletleri kabul etmeyen epeyce bir genç ve orta yaşta bulunanlar için bu uydurulmuş kelimeler sayesinde istenen rahatlıkla uygulanıyor.  “Bindik bir alamete, gidiyoruz kıyamete” diyerek devam edeceğiz diyorum.   
Ekleme Tarihi: 17 Haziran 2022 - Cuma
Erhan GÜNDOĞAR

KANKA NEDİR YA?

Önce bir sayalım bakalım; arkadaş, dost, yoldaş, kardeş, kardaş, gardaş, yaren, yol arkadaşı, tertip, hemşehrim, bacım, ahretlik, ahbap, refik, hemdem ve daha dar anlamlı kullanılan yerel kelimeler ile aklınıza gelecek çok sayıda yakın arkadaşlık ifade eden kelime ile karşılaşıyorduk. Sonra bir şey oldu. Her şey birden ters yüz hale geldi ve kelimelerin bir manası pek kalmadı.

Bir gün önce Murat ustanın lokantasında yemeği yemek için masaya kurulmuş(yoksa sofraya mı deseydim)bekliyordum. Ben beklerken içeri iki hatun kişi girdi. Ekmek arası bir şeyler sipariş ettiler. Onlar kendi aralarında konuşurken, hatunun birisi, diğerine “kanka” ne yesek diye sual eyledi. Bunu gidene kadar birkaç defa daha tekrarladı ve yemeğini alıp gittiler.  Kanka, moda falan mı acaba bu kelime? Son 10-15 senedir çocuklar, gençler(özellikle onlar)orta yaşlılar(hepsi değil tabii), biraz da kendini modern olarak gören yaşlılar bu içi boş, hiçbir şey ifade etmeyen, uyduruk kaydırık, kültürel yapı ile ara bozucu, hayattan kopuk, yeni nesil(yoksa jenerasyon mu, çok sever batıcılar bunu)için bir şifre mi bir düşünmek lazım!? Ben zerre kullanmam. Bu güne kadar hayatın içinde bana ne öğrettilerse onları tercih ederim. Bunu yazdıklarımda, bir yerde sohbette ve zamanında tv ve radyolarda yaptığım programlarda gösterdim. Aslında bu “kanka” kelimesi bu ülkenin yeni nesli için üretilmiş ve servise sokulmuş bir kelime gibi duruyor. Batılı egemenler; bizim gibi ülkeler için bir şey ifade etmeyen kelimeler ile istediği yeni hayatı kurgulamakta mahirdir. Kendilerini efendi olarak gören bu yapının, köleleri için her zaman kullanışlı kelimeleri var. İnsan bunları ilk defa duyunca, bir şey anlaması biraz zor oluyor. Zaman geçince bunun nasıl bir iş olduğu ortaya çıkınca, iş işten geçmiş oluyor.   

İnternet üzerinden, akıllı olduğu söylenen telefonlar, berbat dizi ve filmler ile yeni bir hayat kurgulanırken, kanka çokta önemli değil gibi geliyor. Her dönem için bir planı ve numarası olan bu egemenler, istediğini özellikle gençler ile yapıyor. Tabii her genç değil. Buna hazır olan, kültürel yapının dışına çıkmak isteyen, asi, isyankar, gelenek, görenek, bu topraklarda var olmuş insani, ahlaki, dini, adil, hak, hukuk, yardımlaşma, paylaşım, dayanışma, merhamet, doğruluk, dürüstlük, kardeşlik gibi daha sayamayacağımız kadar hasletleri kabul etmeyen epeyce bir genç ve orta yaşta bulunanlar için bu uydurulmuş kelimeler sayesinde istenen rahatlıkla uygulanıyor.  “Bindik bir alamete, gidiyoruz kıyamete” diyerek devam edeceğiz diyorum.   

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.