Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

İNSANA FAYDALI HER ŞEY NİYE ÇOK PAHALI ?

Çok değil daha 30-35 sene öncesine bir baktığımızda insanlar hep sağlıklı ve faydalı gıda denilen yiyecek ve içecekleri(içecekten kastım alkol değil, su, ayran, meyvenin tabii suyu falan gibi) yavaş yavaş fiyat artışları ile insanlara satılıyor ve bizler bunun niye olduğunu hiç merak etmezdik. Belki de o günün şartlarında gözümüze batmaz ve o anki fiyat artışlarından bunun olduğunu sanırdık. “Gel zaman, git zaman” vakit bugüne ulaştı. Çarşı apar alev almış, fiyatları tutacak bir şey yok ve insanlar sorgu sual etmeden bu yiyecek ve içeceklerin nasıl birden bu kadar pahalı hale geldiğini sorma gereği duymadan gün akşam olmuş. Sonra dikkat etmeye başlayınca; bu insanlara faydalı olan her şey alınamayacak duruma gelince, buna birde kılıf bulmuşlar. Neymiş, salgın olduğu için tedarik zincir kırılmış, iklim değişikliği olduğundan gıda kıtlığı varmış, salgın ekonomileri sarsmış gibi bahaneler ile bizlere bir avuç yalan sunarak inanmamızı istenmiş. Eskiden olsa tamam derdim; ancak uzun bir zamandır bunun fasa fiso olduğunu bildiğimden, “hadin oradan len” diyerek geçip gidiyorum. Gelelim sadeet’e; en önemli gıda ürünü bizler için ekmek değil mi? Bugün fiyatı ne Bulancak ve ülkemizde, 5 liradan aşağısı yok. Peki salgın yalanı ile uçuşa geçen buğday fiyatları şimdi ne alemde? Bugün itibariyle, 750 dolar civarında borsa işlemi görürken, salgın öncesi bu rakamlar 300 dolardan işlem görmüş, salgında 1200 dolara kadar çıkmış. Yarıya yakın düşmüş ancak bizde düşme değil, yine artış olmuş. Tereyağı, süt, zeytin, peynir, bal, yumurta, sebze meyve, patates, unlu gıdaların tamamı salgınla beraber artışa geçti ve hala da düşmek nedir bilmiyor. Niye, niçin, düşmüyor sorusunu sormak gereğini duymuyoruz ki? Peki ne ucuz derseniz; çok saymaya gerek yok. Hepimiz biliriz, en çok satılan ürünlerin başında paketli ürünler gelir. Ne salgın, ne savaş, ne de petrol, doların artışı, hatta altın fiyatları o kadar artmasına rağmen, bu paketli ürünlerin fiyatı taş çatlasa 4-5 kuruş artmış durumda. 1 liradan 1.20 kuruş olmuş yani misal olarak. Asitli içecekler, boş karın doyuran şeylerde aynen fiyat artışlarından zerre kadar etkilenmiş değil. Nasıl bir dünya görüyorsunuz, insan merak eder yahu?    
Ekleme Tarihi: 17 Ocak 2023 - Salı
Erhan GÜNDOĞAR

İNSANA FAYDALI HER ŞEY NİYE ÇOK PAHALI ?

Çok değil daha 30-35 sene öncesine bir baktığımızda insanlar hep sağlıklı ve faydalı gıda denilen yiyecek ve içecekleri(içecekten kastım alkol değil, su, ayran, meyvenin tabii suyu falan gibi) yavaş yavaş fiyat artışları ile insanlara satılıyor ve bizler bunun niye olduğunu hiç merak etmezdik. Belki de o günün şartlarında gözümüze batmaz ve o anki fiyat artışlarından bunun olduğunu sanırdık. “Gel zaman, git zaman” vakit bugüne ulaştı. Çarşı apar alev almış, fiyatları tutacak bir şey yok ve insanlar sorgu sual etmeden bu yiyecek ve içeceklerin nasıl birden bu kadar pahalı hale geldiğini sorma gereği duymadan gün akşam olmuş.

Sonra dikkat etmeye başlayınca; bu insanlara faydalı olan her şey alınamayacak duruma gelince, buna birde kılıf bulmuşlar. Neymiş, salgın olduğu için tedarik zincir kırılmış, iklim değişikliği olduğundan gıda kıtlığı varmış, salgın ekonomileri sarsmış gibi bahaneler ile bizlere bir avuç yalan sunarak inanmamızı istenmiş. Eskiden olsa tamam derdim; ancak uzun bir zamandır bunun fasa fiso olduğunu bildiğimden, “hadin oradan len” diyerek geçip gidiyorum.

Gelelim sadeet’e; en önemli gıda ürünü bizler için ekmek değil mi? Bugün fiyatı ne Bulancak ve ülkemizde, 5 liradan aşağısı yok. Peki salgın yalanı ile uçuşa geçen buğday fiyatları şimdi ne alemde?

Bugün itibariyle, 750 dolar civarında borsa işlemi görürken, salgın öncesi bu rakamlar 300 dolardan işlem görmüş, salgında 1200 dolara kadar çıkmış. Yarıya yakın düşmüş ancak bizde düşme değil, yine artış olmuş. Tereyağı, süt, zeytin, peynir, bal, yumurta, sebze meyve, patates, unlu gıdaların tamamı salgınla beraber artışa geçti ve hala da düşmek nedir bilmiyor. Niye, niçin, düşmüyor sorusunu sormak gereğini duymuyoruz ki? Peki ne ucuz derseniz; çok saymaya gerek yok. Hepimiz biliriz, en çok satılan ürünlerin başında paketli ürünler gelir. Ne salgın, ne savaş, ne de petrol, doların artışı, hatta altın fiyatları o kadar artmasına rağmen, bu paketli ürünlerin fiyatı taş çatlasa 4-5 kuruş artmış durumda. 1 liradan 1.20 kuruş olmuş yani misal olarak.

Asitli içecekler, boş karın doyuran şeylerde aynen fiyat artışlarından zerre kadar etkilenmiş değil. Nasıl bir dünya görüyorsunuz, insan merak eder yahu?    

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.