Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

İÇECEKSİN SİRKEYİ TURP GİBİ OLACAKSIN

Sporla iç içe olduğumdan sporcuların ne yediği ve ne içtiğini çokça sorar öğrenirdim. Özellikle genç sporcularda kız erkek fark etmez tatlı besinler ve asitli içecekler en çok tercih edilen şeylerdi. Hatta bir gün basketbolcularıma en çok içecek olarak ne içtiklerini sorduğumda, asitli ve şekerli içeceklerden içtiklerini söylediklerinde, ayran içen yok mu aranızda? diye tekrar sormuştum. Biri veya ikisi ayranı sevdiğini ifade etmiş, çoğu asitli ve şekerli olan ürünleri içtiklerini ve bunlardan vazgeçemediklerini söylemişlerdi. Yoğurt yemeyen, meyve sevmeyen, sebzenin yanından geçmeyen, yumurtayı görmeden bir ömür geçirdiklerini falan ileri sürende oldu. Garip ötesi bir hal bu hal! Fındık, fıstık, ceviz gibi vitamin, mineral depolarının adını bile bilmeyen sporcular tanıdım. Ha unutmadan, sabah kahvaltısında bal, peynir tereyağı gibi sağlık kaynaklarını ağzına sürmeden spor yapan ve şeker ihtiva eden paketli ürünlerin yendiğini gördüm ve başka sporculardan çokça duydum. Niçin bunları tercih ediyorsunuz, diye her sorduğumda şekerli ve tatlı olduğu ve bunlarsız bir hayat düşünmediklerini söylüyorlardı. Cezbedici olanda zaten şekerli ve tatlı olmalarıydı. Hele de daha çocukluk aşamasında aileler bunları verdiğinden sonra hedef yerine ulaşmış olur ve ister sporcu ister başka bir şey olsunlar bu insanlar, insan sağlığı için çok kıymetli ve vazgeçilmez olan bu gıdalardan uzak durarak, hep tatlı ve şekerli şeyleri tüketerek hastalıklar ile baş başa kalır. Bunu böyle bilirim ve söylerim. Sporda beslenme derslerinde ve kendiliğimizden öğrendiğimizde, sporcunun hep kalori alması belletilmiş, ancak protein alınması yönünde bilgiler gözden kaçırılarak, ülkemizdeki sporcuların büyük bir kısmı kalori manyağı yapılmıştır. Bizde bir süre bu hatalı olan (belki de böyle istendi) bilgilere göre işi öğretmeye çalıştık. Sporda ve insan hayatında kalori ihtiyacı olur, ancak bu hep şeker yüklemesi ile olacak şey değil. İhtiyaç olduğu kadar kalori alınır ve enerjiye çevrilir. Ancak protein yoksa spor yapmanın ve sağlıklı kalmanın bir şey ifade etmediğini söylemek lazım. Niye ülkemizdeki sporcuların çabuk pes ettiğinin altında bu da yatıyor olabilir. Mevsimine göre tabii gıdalar insanı ayakta tutar, az hasta olunur, öyle covid, grip, bitmeyen hastalık(ne demekse dün akşam haberlerde haber olarak vardı)vız gelir, tırıs gider. Bize gelince şeker, tatlı, kendilerine gelince, protein yedirirler. Sormak ve aramak lazım derim.         
Ekleme Tarihi: 20 Ocak 2023 - Cuma
Erhan GÜNDOĞAR

İÇECEKSİN SİRKEYİ TURP GİBİ OLACAKSIN

Sporla iç içe olduğumdan sporcuların ne yediği ve ne içtiğini çokça sorar öğrenirdim. Özellikle genç sporcularda kız erkek fark etmez tatlı besinler ve asitli içecekler en çok tercih edilen şeylerdi. Hatta bir gün basketbolcularıma en çok içecek olarak ne içtiklerini sorduğumda, asitli ve şekerli içeceklerden içtiklerini söylediklerinde, ayran içen yok mu aranızda? diye tekrar sormuştum. Biri veya ikisi ayranı sevdiğini ifade etmiş, çoğu asitli ve şekerli olan ürünleri içtiklerini ve bunlardan vazgeçemediklerini söylemişlerdi. Yoğurt yemeyen, meyve sevmeyen, sebzenin yanından geçmeyen, yumurtayı görmeden bir ömür geçirdiklerini falan ileri sürende oldu. Garip ötesi bir hal bu hal!

Fındık, fıstık, ceviz gibi vitamin, mineral depolarının adını bile bilmeyen sporcular tanıdım. Ha unutmadan, sabah kahvaltısında bal, peynir tereyağı gibi sağlık kaynaklarını ağzına sürmeden spor yapan ve şeker ihtiva eden paketli ürünlerin yendiğini gördüm ve başka sporculardan çokça duydum. Niçin bunları tercih ediyorsunuz, diye her sorduğumda şekerli ve tatlı olduğu ve bunlarsız bir hayat düşünmediklerini söylüyorlardı.

Cezbedici olanda zaten şekerli ve tatlı olmalarıydı. Hele de daha çocukluk aşamasında aileler bunları verdiğinden sonra hedef yerine ulaşmış olur ve ister sporcu ister başka bir şey olsunlar bu insanlar, insan sağlığı için çok kıymetli ve vazgeçilmez olan bu gıdalardan uzak durarak, hep tatlı ve şekerli şeyleri tüketerek hastalıklar ile baş başa kalır. Bunu böyle bilirim ve söylerim. Sporda beslenme derslerinde ve kendiliğimizden öğrendiğimizde, sporcunun hep kalori alması belletilmiş, ancak protein alınması yönünde bilgiler gözden kaçırılarak, ülkemizdeki sporcuların büyük bir kısmı kalori manyağı yapılmıştır. Bizde bir süre bu hatalı olan (belki de böyle istendi) bilgilere göre işi öğretmeye çalıştık. Sporda ve insan hayatında kalori ihtiyacı olur, ancak bu hep şeker yüklemesi ile olacak şey değil. İhtiyaç olduğu kadar kalori alınır ve enerjiye çevrilir. Ancak protein yoksa spor yapmanın ve sağlıklı kalmanın bir şey ifade etmediğini söylemek lazım. Niye ülkemizdeki sporcuların çabuk pes ettiğinin altında bu da yatıyor olabilir. Mevsimine göre tabii gıdalar insanı ayakta tutar, az hasta olunur, öyle covid, grip, bitmeyen hastalık(ne demekse dün akşam haberlerde haber olarak vardı)vız gelir, tırıs gider. Bize gelince şeker, tatlı, kendilerine gelince, protein yedirirler. Sormak ve aramak lazım derim.         

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.