Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Hükümet ıskat dağıtıyor

İşin gelip dayanacağı yer burasıydı. Salgınla Dünya ekonomisini felç eden küresel güçler, devletlerin tamamında hükümetleri esir almış bir şekilde yoluna devam ediyor. Ülkemizde salgının faturası elbette ki vatandaşa çıkacak ve çıkıyor da. Hükümet, gerçi büyüme rakamlarını açıklıyor ama biz bu büyüme rakamlarının tesirini bir türlü hissedemiyoruz. Hemen hemen her gün çok sayıda esnaf arkadaşla sohbet ettiğimiz için bu belirtilen büyüme rakamları hiçbirimizin üzerine oturmuyor. Misal olarak şunu söyleyebiliriz; bir kişi aylık 3 bin lira para kazanıyor, bir yıl önce büyüme rakamları sıfırın altında eksiyi gösteriyordu. Bu kişinin aylığı 3 bin liraydı. Büyüme rakamları bir yıl içerisinde yaklaşık %7-8 oranında büyümeyi gösteriyor. Büyümeyi gösteriyor ama 3 bin lirayı kazanan şahsın maaşı hala aynı ve az buçukta azalmaya doğru gidiyor. Var mı bir büyüme? Var. Rakamlar bunu gösteriyor. Fakat vatandaşın cebine giren bir büyüme hissedilemiyor. Bu işin eğrisi doğrusu, hükümet epeyce zor bir durumda ve hep vatandaşın cebinden aldığı için 2023 seçimleri hiçte öyle göründüğü gibi çantada keklik veya bıldırcın göstermiyor. Hafta içinde yine çok sayıda esnaf arkadaşla sohbet ediyoruz. İşlerini soruyoruz. Durum nedir diye merak ediyoruz. Onlar da işlerin nasıl olduğunu anlatıyor. Hatta dün bir esnaf arkadaşla ayak üstü sohbet ederken kendisinin Ölü Deniz’de gezmeye gittiğinde esnafın kan ağladığını iş yer kiralarının ödenemez olduğunu ve bir yıldır doğru dürüst iş yapmadan eve gittiklerini ifade etti. Ölü Deniz turizmin merkezi… Hükümet salgın sebebiyle iki yazdır ekonomik gelir sağlayamadığı bu bölgelerde salgının bütün tedbirlerini sıfırlamış. Öyle maskeydi, mesafeydi, temizlikti, kapalı yerdi gibi gereksiz tedbirlerin tamamı bu yıl 40 milyar dolar(350 milyar lira civarında bir rakam) almak için tedbir medbir bırakmamış. Yasaklar nerede var? Zar zor geçinen, salgında iyice perişan olmuş esnafın, köylünün, dar gelirlinin, işçinin, emeklinin olduğu yerlerde yasaklar gevşetilse de devam ediyor. Hükümet, bu işlerin sıkıntılı olduğunu zaten biliyor. Yapılanlar bir yana, salgın ekonomiyi ciddi anlamda sarsmış ve büyük kesimler mağduriyet içinde nefes almaya çalışıyor. Perşembe günü akşamı çok sayıda hizmete ve ürüne yapılan zam, hükümetin faturayı vatandaşa çıkarttığını gösteriyor. Hükümete bakarsanız, işler tıkırında. Vatandaşın keyfi yerinde, bir eli yağda, bir eli balda… Onun için zam yapmakta bir sıkıntı duymuyorlar. Anlayacağınız, hükümet ölmüş de, geride kalan vatandaşa ıskat dağıtır olmuş.
Ekleme Tarihi: 03 Temmuz 2021 - Cumartesi
Erhan GÜNDOĞAR

Hükümet ıskat dağıtıyor

İşin gelip dayanacağı yer burasıydı. Salgınla Dünya ekonomisini felç eden küresel güçler, devletlerin tamamında hükümetleri esir almış bir şekilde yoluna devam ediyor. Ülkemizde salgının faturası elbette ki vatandaşa çıkacak ve çıkıyor da. Hükümet, gerçi büyüme rakamlarını açıklıyor ama biz bu büyüme rakamlarının tesirini bir türlü hissedemiyoruz. Hemen hemen her gün çok sayıda esnaf arkadaşla sohbet ettiğimiz için bu belirtilen büyüme rakamları hiçbirimizin üzerine oturmuyor. Misal olarak şunu söyleyebiliriz; bir kişi aylık 3 bin lira para kazanıyor, bir yıl önce büyüme rakamları sıfırın altında eksiyi gösteriyordu. Bu kişinin aylığı 3 bin liraydı. Büyüme rakamları bir yıl içerisinde yaklaşık %7-8 oranında büyümeyi gösteriyor. Büyümeyi gösteriyor ama 3 bin lirayı kazanan şahsın maaşı hala aynı ve az buçukta azalmaya doğru gidiyor. Var mı bir büyüme? Var. Rakamlar bunu gösteriyor. Fakat vatandaşın cebine giren bir büyüme hissedilemiyor. Bu işin eğrisi doğrusu, hükümet epeyce zor bir durumda ve hep vatandaşın cebinden aldığı için 2023 seçimleri hiçte öyle göründüğü gibi çantada keklik veya bıldırcın göstermiyor.

Hafta içinde yine çok sayıda esnaf arkadaşla sohbet ediyoruz. İşlerini soruyoruz. Durum nedir diye merak ediyoruz. Onlar da işlerin nasıl olduğunu anlatıyor. Hatta dün bir esnaf arkadaşla ayak üstü sohbet ederken kendisinin Ölü Deniz’de gezmeye gittiğinde esnafın kan ağladığını iş yer kiralarının ödenemez olduğunu ve bir yıldır doğru dürüst iş yapmadan eve gittiklerini ifade etti. Ölü Deniz turizmin merkezi… Hükümet salgın sebebiyle iki yazdır ekonomik gelir sağlayamadığı bu bölgelerde salgının bütün tedbirlerini sıfırlamış. Öyle maskeydi, mesafeydi, temizlikti, kapalı yerdi gibi gereksiz tedbirlerin tamamı bu yıl 40 milyar dolar(350 milyar lira civarında bir rakam) almak için tedbir medbir bırakmamış. Yasaklar nerede var? Zar zor geçinen, salgında iyice perişan olmuş esnafın, köylünün, dar gelirlinin, işçinin, emeklinin olduğu yerlerde yasaklar gevşetilse de devam ediyor. Hükümet, bu işlerin sıkıntılı olduğunu zaten biliyor. Yapılanlar bir yana, salgın ekonomiyi ciddi anlamda sarsmış ve büyük kesimler mağduriyet içinde nefes almaya çalışıyor. Perşembe günü akşamı çok sayıda hizmete ve ürüne yapılan zam, hükümetin faturayı vatandaşa çıkarttığını gösteriyor. Hükümete bakarsanız, işler tıkırında. Vatandaşın keyfi yerinde, bir eli yağda, bir eli balda… Onun için zam yapmakta bir sıkıntı duymuyorlar. Anlayacağınız, hükümet ölmüş de, geride kalan vatandaşa ıskat dağıtır olmuş.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.