Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Hep masa mı kazanır?

Şans oyunları ile ilgili olarak söylenen bir söz vardır: Her zaman masa kazanır. Gerçekten de öyle mi, diye sormaya gerek yoktur. Masayı kim kurdu ise onun kazanmasından tabii bir şey yoktur. Birkaç gün önce 2019 yılı fındık ihraç rakamları ve bunun karşılığında ülkemize giren para miktarını açıklayan çok sayıda haber basın yayın kuruluşlarında yer aldı. Fındık ihracatından yaklaşık 2.5milyar bir gelir elde etmiş ülkemiz. Benden falan bahsetmiyorlar elbette. Benim bir gram bile fındığım yok. Başkasına fındık amelisi olarak ta gitmişliğimden başka fındıkla fazla işimde olmadığından bu gelirin bana fazla bir faydası olmazda. Her neyse, açıklanan rakam bu. Yani daha 3 Milyar bile değil. 324bin tondu yanlış yazılmadı ise ihraç edilen fındık. Çok mu büyük bir rakam derseniz hemen bir kıyas yapacağım. Hani bu işin en büyük markası olan firmanın 2019 yılındaki geliri öyle böyle değil ha, 12milyarlira, yanisi eski para ile 12katrilyon lira anlayacağınız. Nasıl para amma! Hem de bizden aldığı 100bin ton fındıkla yapıyor bu parayı. Envai çeşit ürün yapıyor bizden aldığı bu fındık ile ve 12milyarı kasasına koyuyor. Peki bu bizden aldığı fındığı ne kadara paraya alıyor(vadesi, iskontosu, indirimi falanı içine katmıyorum)taş çatlasa kilosuna 15lira verdi bu sezon. Bir hesap yaparsak(100kilo üzerinden alım yapıyorlar onlar)250milyon liranın üzerinde bir rakam ortaya çıkıyor. Bu firma kendisinin ürettiği fındıklı mamulleri bize satarak zaten bu paranın 3-5 katı daha fazla kazanıyor. Hem ucuza alıyor hem de biz enayilere aynı fındığı 100liraya yakın fiyata geri satıyor. Sadece bizden aldığı bu para ile fındığı her yıl bedavaya getiriyor nerede ise. Bizde fındık ihraç ettik, 3 milyara yakın para kazandık diye göbek atıp oynayacağız. Eloğlu katma değer üreten ürünler ile bizim belki de 100 yılda ancak elde ettiğimiz geliri birkaç yılda zaten kazanıyor. Fındıktan gelir ancak daha fazla fiyatla değil, ürün çeşidinin artmasıyla olur. Öyle şu kadar fındık ihraç ettik, şu kadar para kazandık masalını sadece bu rakamları açıklayanlar dinlerler. Yani masayı elin oğlu kurmuş, onlar kazanacak. Bizde masanın kenarında oyunu izleyeceğiz daha uzun süre.  
Ekleme Tarihi: 13 Ocak 2020 - Pazartesi
Erhan GÜNDOĞAR

Hep masa mı kazanır?

Şans oyunları ile ilgili olarak söylenen bir söz vardır: Her zaman masa kazanır. Gerçekten de öyle mi, diye sormaya gerek yoktur. Masayı kim kurdu ise onun kazanmasından tabii bir şey yoktur. Birkaç gün önce 2019 yılı fındık ihraç rakamları ve bunun karşılığında ülkemize giren para miktarını açıklayan çok sayıda haber basın yayın kuruluşlarında yer aldı. Fındık ihracatından yaklaşık 2.5milyar bir gelir elde etmiş ülkemiz. Benden falan bahsetmiyorlar elbette. Benim bir gram bile fındığım yok. Başkasına fındık amelisi olarak ta gitmişliğimden başka fındıkla fazla işimde olmadığından bu gelirin bana fazla bir faydası olmazda. Her neyse, açıklanan rakam bu. Yani daha 3 Milyar bile değil. 324bin tondu yanlış yazılmadı ise ihraç edilen fındık. Çok mu büyük bir rakam derseniz hemen bir kıyas yapacağım. Hani bu işin en büyük markası olan firmanın 2019 yılındaki geliri öyle böyle değil ha, 12milyarlira, yanisi eski para ile 12katrilyon lira anlayacağınız. Nasıl para amma!

Hem de bizden aldığı 100bin ton fındıkla yapıyor bu parayı. Envai çeşit ürün yapıyor bizden aldığı bu fındık ile ve 12milyarı kasasına koyuyor. Peki bu bizden aldığı fındığı ne kadara paraya alıyor(vadesi, iskontosu, indirimi falanı içine katmıyorum)taş çatlasa kilosuna 15lira verdi bu sezon. Bir hesap yaparsak(100kilo üzerinden alım yapıyorlar onlar)250milyon liranın üzerinde bir rakam ortaya çıkıyor. Bu firma kendisinin ürettiği fındıklı mamulleri bize satarak zaten bu paranın 3-5 katı daha fazla kazanıyor. Hem ucuza alıyor hem de biz enayilere aynı fındığı 100liraya yakın fiyata geri satıyor. Sadece bizden aldığı bu para ile fındığı her yıl bedavaya getiriyor nerede ise. Bizde fındık ihraç ettik, 3 milyara yakın para kazandık diye göbek atıp oynayacağız. Eloğlu katma değer üreten ürünler ile bizim belki de 100 yılda ancak elde ettiğimiz geliri birkaç yılda zaten kazanıyor. Fındıktan gelir ancak daha fazla fiyatla değil, ürün çeşidinin artmasıyla olur. Öyle şu kadar fındık ihraç ettik, şu kadar para kazandık masalını sadece bu rakamları açıklayanlar dinlerler. Yani masayı elin oğlu kurmuş, onlar kazanacak. Bizde masanın kenarında oyunu izleyeceğiz daha uzun süre.  

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.