Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

HELAL OLSUN ADAMLARA!

“Kelimeler kifayetsiz kalır” diye meşhur bir şiirin dizeleri; lakin vatandaşın dilinde her zaman yer alır. Bir işin tanımlanamaz hali içinde sıkça kullanılır. Hafta içinde ülkemizin en bilinen telefon firmalarından birinin 2023 yılındaki yılsonu kar’ı hakkında yapılan haberler basın yayında gözlere sokulur şekilde yer alıyordu. Kimsenin malında pulunda gözümüz olmadığı için de bu haberleri okuyup geçsek te arada sırada birkaç kelam etmeninde bir sakıncası yok. Haber ekonomi sayfalarında büyük büyük yer almış ve firmanın adı akıllara kazınmış. Parayı saymayı bırakın yazması bile öyle kolay değil. Bu büyük firmanın kar’ı 2023 sonu itibariyle 16 milyar liraymış. Yani 16 katrilyon. Öncesi yılda bir o kadardı hatırladığım kadarıyla. Elin parası ancak bizim çenemizi yorar diyelim. Ülkemiz son iki üç sene içinde ekonomik olarak epeyce bir darbe yedi. Bankaların bu süre içinde kar’ları arşı alaya çıktı. İlk beş yüz firmanın işlem hacmi ve kar’ları da tavan üstüne tavan yaptı. Bankaların (55 banka hesap edildiğinde) 2022-23 yılında yaptığı kar’lar okyanusları aşar ve gezegenlere kadar yol olur. Artık nasıl bir para ise! Yanlış hatırlamıyorsam bu bankların toplam kar’ı 600 milyar lira olmuş. Yanisi; 600 katrilyon yapar eski para hesabı ile. İnsanın aklı tutulduğu gibi, nefesi de duruyor. Bulancak Giresun ölçeğinde bu rakamların adı bile anılmaz. Sual şu aslında? Bu ülkede ortalık fiyat artışları ve faiz ile nefes alamayacak hale gelmiş, milletin büyük bir kesimi(yüzde altmış, yetmişi) para kazansa da sıkıntı içindeyken, bu firmalar ve bankalar hep külli miktarda kar edip durmuş. Vatandaşın parası yoksa, bu kar’lar nasıl olmuş, nasıl bir üretim yapmışlar ve satmışlar? Bir misal vereyim kendimden: Benim kullandığım telefon firması iki sene öncesi aylık süre yükler ve ona göre para alırdı. Sonra bunlara bir şey oldu. Hem zam yaptılar, hem de konuşma süresini önce 31 günden, 30’a, 6 ay sonra 30 günden 29’a, biraz daha geçti 28 güne, en sonda ise 27 gün üzerinden konuşma ücreti almaya başladılar. Hem de sürekli zam yaparak. Bu firmanın da kar’ları aynı. Artık anlamışsınızdır bu firmanın hangi firma olduğunu?        
Ekleme Tarihi: 26 Nisan 2024 - Cuma
Erhan GÜNDOĞAR

HELAL OLSUN ADAMLARA!

“Kelimeler kifayetsiz kalır” diye meşhur bir şiirin dizeleri; lakin vatandaşın dilinde her zaman yer alır. Bir işin tanımlanamaz hali içinde sıkça kullanılır. Hafta içinde ülkemizin en bilinen telefon firmalarından birinin 2023 yılındaki yılsonu kar’ı hakkında yapılan haberler basın yayında gözlere sokulur şekilde yer alıyordu. Kimsenin malında pulunda gözümüz olmadığı için de bu haberleri okuyup geçsek te arada sırada birkaç kelam etmeninde bir sakıncası yok. Haber ekonomi sayfalarında büyük büyük yer almış ve firmanın adı akıllara kazınmış. Parayı saymayı bırakın yazması bile öyle kolay değil. Bu büyük firmanın kar’ı 2023 sonu itibariyle 16 milyar liraymış. Yani 16 katrilyon. Öncesi yılda bir o kadardı hatırladığım kadarıyla. Elin parası ancak bizim çenemizi yorar diyelim. Ülkemiz son iki üç sene içinde ekonomik olarak epeyce bir darbe yedi. Bankaların bu süre içinde kar’ları arşı alaya çıktı. İlk beş yüz firmanın işlem hacmi ve kar’ları da tavan üstüne tavan yaptı. Bankaların (55 banka hesap edildiğinde) 2022-23 yılında yaptığı kar’lar okyanusları aşar ve gezegenlere kadar yol olur. Artık nasıl bir para ise! Yanlış hatırlamıyorsam bu bankların toplam kar’ı 600 milyar lira olmuş. Yanisi; 600 katrilyon yapar eski para hesabı ile. İnsanın aklı tutulduğu gibi, nefesi de duruyor. Bulancak Giresun ölçeğinde bu rakamların adı bile anılmaz. Sual şu aslında?

Bu ülkede ortalık fiyat artışları ve faiz ile nefes alamayacak hale gelmiş, milletin büyük bir kesimi(yüzde altmış, yetmişi) para kazansa da sıkıntı içindeyken, bu firmalar ve bankalar hep külli miktarda kar edip durmuş. Vatandaşın parası yoksa, bu kar’lar nasıl olmuş, nasıl bir üretim yapmışlar ve satmışlar? Bir misal vereyim kendimden: Benim kullandığım telefon firması iki sene öncesi aylık süre yükler ve ona göre para alırdı. Sonra bunlara bir şey oldu. Hem zam yaptılar, hem de konuşma süresini önce 31 günden, 30’a, 6 ay sonra 30 günden 29’a, biraz daha geçti 28 güne, en sonda ise 27 gün üzerinden konuşma ücreti almaya başladılar. Hem de sürekli zam yaparak. Bu firmanın da kar’ları aynı. Artık anlamışsınızdır bu firmanın hangi firma olduğunu?        

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.