Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

HAFIZA KAYBINA UĞRAMAK

Geçen hafta içinde akşam evde gazeteleri okurken bir gazetede okuduğum haber beni epeyce bir düşünceye sevk etti. Haberde, tarih içinde yapılan savaşlarda artan fiyatlar ile ilgili bir değerlendirmenin mevzuyu yer alıyordu. Niçin bir savaş çıktığında fiyat artışı oluyor gibi bir araştırmanın sonuçları hakkında bilgi veren bir haber yorumdu bu okuduğum haber. Haberi okudum ve hafızamda geriye doğru bir yolculuk yaptım. Yolculuk yaptım ve daha önce okuduğum, bildiğim bazı mevzuların nasıl gözden kaçırıldığını anlamaya çalıştım. Ülkemizde ve çok sayıda ülke de, tarih batılı gözle ve talimatla yazdırıldığı için bizde çoğu zaman bu bakış ile tarihi öğrenmiş ve bu tarihin doğru olduğunu sanmışız. Zaman akıp giderken bu bize anlatılan ve yutturulan tarihin hiçte o kadar doğru olmadığını idrak ettim ve gözümüzü boyamak için aktarılan bu tarih bilgilerinin tamamına yakınının yalan, dolan ve batının kaynak olduğunu ileri sürdüğü kaynaklardan bize okutulduğunu yeni yeni anlar olduk. Bunlardan en göz boyayan bir savaşın çıkması ile fiyat artışlarının ortaya çıkması. Taam savaş çıkmıştır, başlamıştır, devam eder ve yeri geldi mi bütün ülkeleri sarsar. Bunda bir sıkıntı yok. Ancak bu haberi okuduktan sonra, hafızam birden beni uyandırdı ve “yahu bir şey gözden kaçmıyor mu” diyerek bana bir soru sordu. Biraz düşündüm ve bir mevzu da bugüne kadar kulağımın üstüne yattığım aklıma geldi. Bu savaşlar tarihi ile ilgili anlatılan bütün hikayelerin yeniden ele alınıp, işin aslı ortaya çıkarılmalı, diye kendime biraz akıl verdim. Daha önceleri de yazdım ve bazı yerlerde  sohbet ettiğimde önce dünya tarihi, emperyalizm, sömürgecilik, sömürge sistemleri, batının hakiki tarihi, bizim olduğu ifade edilen  tarih, savaşların aslı astarı ile ilgili yeni bir bakış açısı şart gibi görünüyor. Bu mevzularda epeyce bir okudum ve araştırabildiğim kadarıyla bu işin hakiki yapısı için kollar sıvanmalı ve her şey gün yüzüne çıkarılmalıdır. Misal, ülkemizin başından geçen savaşlar, yakın çevremizde çıkan savaşlar, Ortadoğu da ki savaşlar bu işin ne olduğunu doğru dürüst bize anlamış değil. Bosna Hersek savaşı, İsrail’in Filistin’deki züllümü, Kıbrıs’ta olanlar, İran, Irak savaşı ve aklınıza ilk anda gelen savaşlar ve yıkımlarda batı dünyasında tek bir ekonomik sıkıntı olmaz iken, batının içinde çıkan bir kıvılcımda Rusya’nın, Ukrayna’ya işgal girişimi ile petrol, gıda ve diğer insani şeylerde fiyatlarda artış üstüne artış oluyor. Bunun nasıl olduğunu bir türlü anlamıyorduk. Mevzuya devam edeceğiz.            
Ekleme Tarihi: 15 Mart 2022 - Salı
Erhan GÜNDOĞAR

HAFIZA KAYBINA UĞRAMAK

Geçen hafta içinde akşam evde gazeteleri okurken bir gazetede okuduğum haber beni epeyce bir düşünceye sevk etti. Haberde, tarih içinde yapılan savaşlarda artan fiyatlar ile ilgili bir değerlendirmenin mevzuyu yer alıyordu. Niçin bir savaş çıktığında fiyat artışı oluyor gibi bir araştırmanın sonuçları hakkında bilgi veren bir haber yorumdu bu okuduğum haber. Haberi okudum ve hafızamda geriye doğru bir yolculuk yaptım.

Yolculuk yaptım ve daha önce okuduğum, bildiğim bazı mevzuların nasıl gözden kaçırıldığını anlamaya çalıştım. Ülkemizde ve çok sayıda ülke de, tarih batılı gözle ve talimatla yazdırıldığı için bizde çoğu zaman bu bakış ile tarihi öğrenmiş ve bu tarihin doğru olduğunu sanmışız. Zaman akıp giderken bu bize anlatılan ve yutturulan tarihin hiçte o kadar doğru olmadığını idrak ettim ve gözümüzü boyamak için aktarılan bu tarih bilgilerinin tamamına yakınının yalan, dolan ve batının kaynak olduğunu ileri sürdüğü kaynaklardan bize okutulduğunu yeni yeni anlar olduk.

Bunlardan en göz boyayan bir savaşın çıkması ile fiyat artışlarının ortaya çıkması. Taam savaş çıkmıştır, başlamıştır, devam eder ve yeri geldi mi bütün ülkeleri sarsar. Bunda bir sıkıntı yok. Ancak bu haberi okuduktan sonra, hafızam birden beni uyandırdı ve “yahu bir şey gözden kaçmıyor mu” diyerek bana bir soru sordu. Biraz düşündüm ve bir mevzu da bugüne kadar kulağımın üstüne yattığım aklıma geldi. Bu savaşlar tarihi ile ilgili anlatılan bütün hikayelerin yeniden ele alınıp, işin aslı ortaya çıkarılmalı, diye kendime biraz akıl verdim.

Daha önceleri de yazdım ve bazı yerlerde  sohbet ettiğimde önce dünya tarihi, emperyalizm, sömürgecilik, sömürge sistemleri, batının hakiki tarihi, bizim olduğu ifade edilen  tarih, savaşların aslı astarı ile ilgili yeni bir bakış açısı şart gibi görünüyor. Bu mevzularda epeyce bir okudum ve araştırabildiğim kadarıyla bu işin hakiki yapısı için kollar sıvanmalı ve her şey gün yüzüne çıkarılmalıdır. Misal, ülkemizin başından geçen savaşlar, yakın çevremizde çıkan savaşlar, Ortadoğu da ki savaşlar bu işin ne olduğunu doğru dürüst bize anlamış değil. Bosna Hersek savaşı, İsrail’in Filistin’deki züllümü, Kıbrıs’ta olanlar, İran, Irak savaşı ve aklınıza ilk anda gelen savaşlar ve yıkımlarda batı dünyasında tek bir ekonomik sıkıntı olmaz iken, batının içinde çıkan bir kıvılcımda Rusya’nın, Ukrayna’ya işgal girişimi ile petrol, gıda ve diğer insani şeylerde fiyatlarda artış üstüne artış oluyor. Bunun nasıl olduğunu bir türlü anlamıyorduk. Mevzuya devam edeceğiz.            

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.