Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Geçmişin izinden gitmek

Gazetemizde zaman zaman Bulancak’tan geçmişin izlerini taşıyan resimler ile hatıralara doğru yolculuk yapıyoruz. Bize ulaşan bu resimler ile geçmişte azda olsa ne olup bittiğini anlamaya çalışıyoruz. Bir hayli de ilgi gördü. Çok kişi bana nereden buldunuz bu resimleri diye soruyor. Bende okurlarımız elindeki bazı resimleri bana getiriyor, bende baskıya uygun ise sayfalarımıza aktarıyoruz diyorum. Güzel bir iş yapıyoruz. “Neymişsiz ne olmuşsuz” diye geriye bakma fırsatımız oluyor. Tarih olarak çok eskilere gidiyoruz ve bugünü kıyaslama şansımız oluyor. Kimler gelmiş ve geçmiş, ilçenin seneler önceki hali nedir, bu günkü hali nedir, biraz bilgi sahibi olarak bir değerlendirme yapabiliyoruz. Hatta Bulancak’taki vatandaşlarımızın albümlerinde ve ellerinde bana söylenene göre 4-5bin civarında resim olduğu da ifade ediliyor. Bunların gün yüzüne çıkıp görünmesi ve bir sergi olur bir albüm olur veya kitap olur mutlaka Bulancaklı’nın arşivinde olması lazım. Ne kadar güzel ve hoş bir iş olur bu durum. Ya da yetkili makamlar veya dernekler bu işe ön ayak olup derli toplu halde bir müze yaparak bunun gelecek nesillere de kalmasını sağlamalıdır. Bir ara bu yönde girişimler oldu ancak sonra durdu. Şimdi bu resimlerin aslını almadan bir telefon çekimi ile daha iyi arşivlemek zorda değil. Ben bile bundan 20-25 sene önce çektirdiğim resimlere bakınca yine aynı genç halim ile duruyorum. Şaka şaka saçlarımız gitmiş az bir miktar, onun dışında serde gençlik devam ediyor. Her neyse mevzu ben değilim. Bulancak tarihi mevzu olan, geçmişten kalan izlerin gün yüzüne çıkması gerekir ilçemizin akılda kalanları. İlçe olarak kurulduğu günden bugüne az bir zaman olmamış ilçemizin. Tarih, kültür, siyaset, belediye, spor, sanat, ekonomi, ticaret, doğanlar büyüyenler, vefat edenleri, meşhurları hemen hemen hepsi düşünülünce ne kadar büyük bir hatıra geride kalmış. Bunun için bir adım atmak gerekir. Okurlarımızdan destek bekliyoruz ve Bulancak için bir adım atalım diyoruz.     
Ekleme Tarihi: 04 Mart 2020 - Çarşamba
Erhan GÜNDOĞAR

Geçmişin izinden gitmek

Gazetemizde zaman zaman Bulancak’tan geçmişin izlerini taşıyan resimler ile hatıralara doğru yolculuk yapıyoruz. Bize ulaşan bu resimler ile geçmişte azda olsa ne olup bittiğini anlamaya çalışıyoruz.

Bir hayli de ilgi gördü. Çok kişi bana nereden buldunuz bu resimleri diye soruyor. Bende okurlarımız elindeki bazı resimleri bana getiriyor, bende baskıya uygun ise sayfalarımıza aktarıyoruz diyorum. Güzel bir iş yapıyoruz. “Neymişsiz ne olmuşsuz” diye geriye bakma fırsatımız oluyor. Tarih olarak çok eskilere gidiyoruz ve bugünü kıyaslama şansımız oluyor. Kimler gelmiş ve geçmiş, ilçenin seneler önceki hali nedir, bu günkü hali nedir, biraz bilgi sahibi olarak bir değerlendirme yapabiliyoruz.

Hatta Bulancak’taki vatandaşlarımızın albümlerinde ve ellerinde bana söylenene göre 4-5bin civarında resim olduğu da ifade ediliyor. Bunların gün yüzüne çıkıp görünmesi ve bir sergi olur bir albüm olur veya kitap olur mutlaka Bulancaklı’nın arşivinde olması lazım. Ne kadar güzel ve hoş bir iş olur bu durum. Ya da yetkili makamlar veya dernekler bu işe ön ayak olup derli toplu halde bir müze yaparak bunun gelecek nesillere de kalmasını sağlamalıdır. Bir ara bu yönde girişimler oldu ancak sonra durdu. Şimdi bu resimlerin aslını almadan bir telefon çekimi ile daha iyi arşivlemek zorda değil.

Ben bile bundan 20-25 sene önce çektirdiğim resimlere bakınca yine aynı genç halim ile duruyorum. Şaka şaka saçlarımız gitmiş az bir miktar, onun dışında serde gençlik devam ediyor. Her neyse mevzu ben değilim. Bulancak tarihi mevzu olan, geçmişten kalan izlerin gün yüzüne çıkması gerekir ilçemizin akılda kalanları.

İlçe olarak kurulduğu günden bugüne az bir zaman olmamış ilçemizin. Tarih, kültür, siyaset, belediye, spor, sanat, ekonomi, ticaret, doğanlar büyüyenler, vefat edenleri, meşhurları hemen hemen hepsi düşünülünce ne kadar büyük bir hatıra geride kalmış. Bunun için bir adım atmak gerekir. Okurlarımızdan destek bekliyoruz ve Bulancak için bir adım atalım diyoruz.     

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.