Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Fiyat iyi sayılır

Fındık üreticisi bu sezonki fiyattan çok memnun olmasa da, 54 lirayı yeterli saymak zorunda kaldı. Geçen seneye göre fiyat fena sayılmaz, ancak aradan geçen süre zarfında her şeyin artması ile beklenen 80-85 liralık bir fiyat da söz konusu olmadı. Bende fındık fiyatında çok artış beklemiyordum. Kaç senedir verilen fındık fiyat artışlarını dikkate almış ve 35 lira civarında bir fiyat olur demiştim. Bu artış hükümet içinde yüksek oldu diyebilirim. Şimdi bahçede fındık toplama zamanı. Fiyat belli oldu ve üretici fındığı toplayıp TMO veya tüccara en yüksek fiyattan satarak borç harç için ödeme yapacak. Birkaç gün sonra fiyat biraz daha artma eğilimi de gösterebilir. Tabii bu arada yevmiyeler 350 lira olmuş. Bahçe tırpan işi de epeyce bir artmış ve patoz da bin lira civarında bir ücrete çıkmış. Bunlar elbette olacaktı. Üretici geçen senenin fiyatları ile ne amele bulabilir, ne patoz tutar, ne de bahçe tırpanı yapacak birisini bulabilir. Bu işler böyle olur, üretici sadece kendi menfaatini hesap ederek fındık fiyatının çok para etmesini istediğinden, bu giderlerin hiç artmasını istemezdi. Çalışan emeğinin karşılığını öyle ya da böyle ister, bundan kaçış yok. Fiyat arttı mı, giderlerde artacak. Olay aslında şu, biz kendi işimizde her şeyin en yüksek fiyattan satılmasını isteriz, ancak iş aldığımız şeylere gelince fiyatın en düşük rakamdan olmasını talep eder, ona göre para ödemeyi severiz. Hiçbir işte kimse zarar etmek için çalışmaz ve ona göre bir ücret talep eder. Birkaç gündür sağda solda fındık fiyatı üzerine sohbet ettiğim kişiler, şimdi amele yevmiyesi, patoz ve tırpan ücretlerinin artmasından yakınıyor ve geçen senenin ücretinden ödeme yapmak için çareler arıyor. Hani fındık fiyatı artı, diye sevinen üreticimiz, giderlerin artmasından fena halde rahatsız olmuş gibi görünüyor. Hayat hep tek taraflı olarak cereyan etmez, hep karşılıklı bir dengede gider gelir misali, üretici ve çalışan arasında bir mutabakat olursa işler daha güzel olur. Yani keserin hep bir yanı ile yontma işi doğru değildir ve bir yere varılamaz. Bakalım bahçeden çıkan fındık kaç kilo gelecek ve ilk fiyatlar beklendiği gibi 54 lira ve üzerinde mi olacak görelim, derim.           
Ekleme Tarihi: 05 Ağustos 2022 - Cuma
Erhan GÜNDOĞAR

Fiyat iyi sayılır

Fındık üreticisi bu sezonki fiyattan çok memnun olmasa da, 54 lirayı yeterli saymak zorunda kaldı. Geçen seneye göre fiyat fena sayılmaz, ancak aradan geçen süre zarfında her şeyin artması ile beklenen 80-85 liralık bir fiyat da söz konusu olmadı.

Bende fındık fiyatında çok artış beklemiyordum. Kaç senedir verilen fındık fiyat artışlarını dikkate almış ve 35 lira civarında bir fiyat olur demiştim. Bu artış hükümet içinde yüksek oldu diyebilirim. Şimdi bahçede fındık toplama zamanı. Fiyat belli oldu ve üretici fındığı toplayıp TMO veya tüccara en yüksek fiyattan satarak borç harç için ödeme yapacak. Birkaç gün sonra fiyat biraz daha artma eğilimi de gösterebilir.

Tabii bu arada yevmiyeler 350 lira olmuş. Bahçe tırpan işi de epeyce bir artmış ve patoz da bin lira civarında bir ücrete çıkmış. Bunlar elbette olacaktı. Üretici geçen senenin fiyatları ile ne amele bulabilir, ne patoz tutar, ne de bahçe tırpanı yapacak birisini bulabilir. Bu işler böyle olur, üretici sadece kendi menfaatini hesap ederek fındık fiyatının çok para etmesini istediğinden, bu giderlerin hiç artmasını istemezdi. Çalışan emeğinin karşılığını öyle ya da böyle ister, bundan kaçış yok. Fiyat arttı mı, giderlerde artacak. Olay aslında şu, biz kendi işimizde her şeyin en yüksek fiyattan satılmasını isteriz, ancak iş aldığımız şeylere gelince fiyatın en düşük rakamdan olmasını talep eder, ona göre para ödemeyi severiz. Hiçbir işte kimse zarar etmek için çalışmaz ve ona göre bir ücret talep eder. Birkaç gündür sağda solda fındık fiyatı üzerine sohbet ettiğim kişiler, şimdi amele yevmiyesi, patoz ve tırpan ücretlerinin artmasından yakınıyor ve geçen senenin ücretinden ödeme yapmak için çareler arıyor. Hani fındık fiyatı artı, diye sevinen üreticimiz, giderlerin artmasından fena halde rahatsız olmuş gibi görünüyor.

Hayat hep tek taraflı olarak cereyan etmez, hep karşılıklı bir dengede gider gelir misali, üretici ve çalışan arasında bir mutabakat olursa işler daha güzel olur. Yani keserin hep bir yanı ile yontma işi doğru değildir ve bir yere varılamaz. Bakalım bahçeden çıkan fındık kaç kilo gelecek ve ilk fiyatlar beklendiği gibi 54 lira ve üzerinde mi olacak görelim, derim.           

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.