Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Fındıkta kim kazanır?

Fındık deyince Giresunlu’nun canı gider. Hayat demek burada ‘fındık.’  Ağustos gelince her şey durur, büyüklerimizin dediği gibi de mezardaki ölüler bile dirilir fındık için.  O kadar hayatımıza işlemiştir ki, gurbette olan bile 1 kilo da olsa toplamak üzere memlekete gelir. Hemen hemen her gün yerel gazetelerde fındık ile ilgili haberler çıkar ve herke okur bu haberleri. En çok beklen ve merak edilende fındık fiyatı kaç lira olduğudur. Her yıl fiyat için farklı rakamlar söylense de fındık toplanır ve pazarda o günkü fiyattan satılır. Fındık üretici her zaman en yüksek fiyattan fındığını satmak ister de, o bir türlü olmaz. Ne devlet, ne de tüccar fındık üreticisininistediği fiyatı hiçbir zaman vermez ev bu tartışma devam eder gider. Bu işin piyasası olmadığı içinde üç-beş büyük alımcı fiyatı istediği gibi ayarlar. Nasıl aklına gelirse öyle fiyat verir. Ta evvelisinden beri fındık fiyatı konusunda bir sistem oturmadığı içinde bu tartışma devam edecek ve öylece kalacaktır. Birkaç gün önce bir haberde 2016 yılı fındık satışından üretici, tüccar ve aracıların toplamında 2 milyar Euro bir para kazandığı, ama yurt dışındaki bir fındık alıcısının (şu ünlü ve büyük firma) ise 2016 yılında satışlarının cirosu ise 11milyar Euro olduğu yazıyordu.  Diğer Avrupalı fındık alıcısı şirketlerin cirosunun da buna eklendiğini hesaplarsak varın rakamın nereye varacağını düşünün. Sen ancak toplamda 2milyar euro veya biraz daha fazlasını kazan; hadi diyelim 3 milyar olsun bu rakam da, adamların yanında dişimizin kovuğuna bile gitmez. Bu büyük şirketin aldığı fındık miktarı bilindiği kadarıyla 140bin ton. Sadece Almanya da ki şirketlerin aldığı miktarda 250bin ton civarında. Bir 140bin tondan yılda 11milyar ciro yapıyor ise Almanyadaki 250bin ton alan şirketlerde acaba ne kadar ciro yapar? Sizi bunu iyece bir hesaplayın da her fındık öncesi fiyat şu olsun diye akşam kadar havanda su döven fındık üreticilerinin yerinde olun.  Bizimkiler sadece kiloda ne kadar yüksek fiyat alırım derdin de! 20-30 lira alsa ne olacak ki; bu yabancı şirketler her nasılsa bize çikolata, gofret, bisküvi, ezmesi olarak tekrar aldığının 3-4 misli fiyattan satmasını bildikten sonra, sen burada 25-30 liraya fındığı sattım diye çok sevinir ve bayram yaparsın. Hakikatten de fındıkta sizce her zaman kim kazanıyor dersiniz. Bilene fındık unundan yapılmış helva ödül olarak verilecektir.  
Ekleme Tarihi: 15 Ağustos 2017 - Salı
Erhan GÜNDOĞAR

Fındıkta kim kazanır?

Fındık deyince Giresunlu’nun canı gider. Hayat demek burada ‘fındık.’  Ağustos gelince her şey durur, büyüklerimizin dediği gibi de mezardaki ölüler bile dirilir fındık için.  O kadar hayatımıza işlemiştir ki, gurbette olan bile 1 kilo da olsa toplamak üzere memlekete gelir. Hemen hemen her gün yerel gazetelerde fındık ile ilgili haberler çıkar ve herke okur bu haberleri. En çok beklen ve merak edilende fındık fiyatı kaç lira olduğudur. Her yıl fiyat için farklı rakamlar söylense de fındık toplanır ve pazarda o günkü fiyattan satılır.
Fındık üretici her zaman en yüksek fiyattan fındığını satmak ister de, o bir türlü olmaz. Ne devlet, ne de tüccar fındık üreticisininistediği fiyatı hiçbir zaman vermez ev bu tartışma devam eder gider. Bu işin piyasası olmadığı içinde üç-beş büyük alımcı fiyatı istediği gibi ayarlar. Nasıl aklına gelirse öyle fiyat verir.
Ta evvelisinden beri fındık fiyatı konusunda bir sistem oturmadığı içinde bu tartışma devam edecek ve öylece kalacaktır.
Birkaç gün önce bir haberde 2016 yılı fındık satışından üretici, tüccar ve aracıların toplamında 2 milyar Euro bir para kazandığı, ama yurt dışındaki bir fındık alıcısının (şu ünlü ve büyük firma) ise 2016 yılında satışlarının cirosu ise 11milyar Euro olduğu yazıyordu.  Diğer Avrupalı fındık alıcısı şirketlerin cirosunun da buna eklendiğini hesaplarsak varın rakamın nereye varacağını düşünün.
Sen ancak toplamda 2milyar euro veya biraz daha fazlasını kazan; hadi diyelim 3 milyar olsun bu rakam da, adamların yanında dişimizin kovuğuna bile gitmez.
Bu büyük şirketin aldığı fındık miktarı bilindiği kadarıyla 140bin ton. Sadece Almanya da ki şirketlerin aldığı miktarda 250bin ton civarında. Bir 140bin tondan yılda 11milyar ciro yapıyor ise Almanyadaki 250bin ton alan şirketlerde acaba ne kadar ciro yapar? Sizi bunu iyece bir hesaplayın da her fındık öncesi fiyat şu olsun diye akşam kadar havanda su döven fındık üreticilerinin yerinde olun.  Bizimkiler sadece kiloda ne kadar yüksek fiyat alırım derdin de! 20-30 lira alsa ne olacak ki; bu yabancı şirketler her nasılsa bize çikolata, gofret, bisküvi, ezmesi olarak tekrar aldığının 3-4 misli fiyattan satmasını bildikten sonra, sen burada 25-30 liraya fındığı sattım diye çok sevinir ve bayram yaparsın. Hakikatten de fındıkta sizce her zaman kim kazanıyor dersiniz. Bilene fındık unundan yapılmış helva ödül olarak verilecektir.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.