Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Fındıkta fiyat ne olur acaba?

Fındık toplama geldi çattı ve fiyat konusu üretici için en önemli şey. Son birkaç gündür fındık fiyatı “sence ne olur”diyen çok sayıda kişi ile sohbet ettim. Sanki ben fındık üreticisiyim de, soran sorana oldu bir aralar. Bugüne kadar tek bir gram kendi fındığımız olmadı. Öyle yer yurtta olmayınca hep yarıcılık ve amele olarak fındık topladım ve verilen yevmiye ile idare ettim. Babam hayatı boyunca hep yarıcı olarak fındıkla haşır neşir oldu. Bu sebeple her fındık ta sabah kalkıp fındık toplamaya gittim. Zor olsa da emek parası için fındık dalı altında epeyce bir mesai harcadım. Yani, öyle fındık fiyatı hakkında çokta konuşacak bir değilim. Bağı bahçesi olanlar ancak bu konuda bir şey derse, daha mantıklı olur. Ben ancak bu iş yapan fındık tüccarlarından aldığım bilgilere göre bir şey söylerim. Aradan çok zaman geçti ve uzun bir süredir fındık bahçesine girmişliğimde yok. Tabii yakından takip ediyoruz ve öğrendiğim bilgilere göre kendimce bir fiyat ancak ifade edebiliyorum. Benim bu bilgiler ışında olacak fiyatın 35 lira civarında açıklanacağı yönündedir. Geçen sene de üretici ve bazı uzmanlar öyle yüksek bir fiyat beklentisi içine girdi ki, fiyat açıklandığında bir hayli üzülmüşlerdi. Bu sene de aynı olacak gibi duruyor hava. Zaten Ordu’ya geldiğinde hükümetin başı bunu açıklayacak. Bir şey kalmadı. Bazı yerlerde üreticiler fındık toplamaya başlamış duyduğuma göre. Valla evden gelirken civarda olan fındık bahçelerinde dallarda görünen fındık biraz daha sıcak ister gibi görünüyor. Yukarı kesimlerde ise fındık nedir şu ana kadar bir şeyde öğrenmiş değiliz. Bir senedir hemen hemen her şeye gelen fiyat artışları işi yokuşa sürmüş, üreticide buna göre bir beklenti içinde. Diğer tarım ürünlerine ciddi fiyat artışları veren hükümetin, fındık için aynı yolu izleyeceğini pek sanmıyorum. Bu güne kadar yüksek fiyatlı olan tarım ürünlerinin artışı çok fazla olmamış ve hep yüzde 20 civarında bir artış ile fiyat açıklamış. Mesela çay, kilosu fındığın yanında(üç hasat yapılmasını işe katmıyorum bu arada)çok düşük olduğu ve her sene buna göre fiyat verildiğini biliyoruz. Bu da hükümetlerin bir denge politikası izlediği gibi bir durumu ortaya koyuyor. Bu işlerde fazla bir beklentinin bir anlamı olmamalıdır diyorum.  
Ekleme Tarihi: 29 Temmuz 2022 - Cuma
Erhan GÜNDOĞAR

Fındıkta fiyat ne olur acaba?

Fındık toplama geldi çattı ve fiyat konusu üretici için en önemli şey. Son birkaç gündür fındık fiyatı “sence ne olur”diyen çok sayıda kişi ile sohbet ettim. Sanki ben fındık üreticisiyim de, soran sorana oldu bir aralar. Bugüne kadar tek bir gram kendi fındığımız olmadı. Öyle yer yurtta olmayınca hep yarıcılık ve amele olarak fındık topladım ve verilen yevmiye ile idare ettim. Babam hayatı boyunca hep yarıcı olarak fındıkla haşır neşir oldu. Bu sebeple her fındık ta sabah kalkıp fındık toplamaya gittim. Zor olsa da emek parası için fındık dalı altında epeyce bir mesai harcadım. Yani, öyle fındık fiyatı hakkında çokta konuşacak bir değilim. Bağı bahçesi olanlar ancak bu konuda bir şey derse, daha mantıklı olur. Ben ancak bu iş yapan fındık tüccarlarından aldığım bilgilere göre bir şey söylerim.

Aradan çok zaman geçti ve uzun bir süredir fındık bahçesine girmişliğimde yok. Tabii yakından takip ediyoruz ve öğrendiğim bilgilere göre kendimce bir fiyat ancak ifade edebiliyorum. Benim bu bilgiler ışında olacak fiyatın 35 lira civarında açıklanacağı yönündedir. Geçen sene de üretici ve bazı uzmanlar öyle yüksek bir fiyat beklentisi içine girdi ki, fiyat açıklandığında bir hayli üzülmüşlerdi. Bu sene de aynı olacak gibi duruyor hava. Zaten Ordu’ya geldiğinde hükümetin başı bunu açıklayacak. Bir şey kalmadı. Bazı yerlerde üreticiler fındık toplamaya başlamış duyduğuma göre. Valla evden gelirken civarda olan fındık bahçelerinde dallarda görünen fındık biraz daha sıcak ister gibi görünüyor. Yukarı kesimlerde ise fındık nedir şu ana kadar bir şeyde öğrenmiş değiliz.

Bir senedir hemen hemen her şeye gelen fiyat artışları işi yokuşa sürmüş, üreticide buna göre bir beklenti içinde. Diğer tarım ürünlerine ciddi fiyat artışları veren hükümetin, fındık için aynı yolu izleyeceğini pek sanmıyorum. Bu güne kadar yüksek fiyatlı olan tarım ürünlerinin artışı çok fazla olmamış ve hep yüzde 20 civarında bir artış ile fiyat açıklamış. Mesela çay, kilosu fındığın yanında(üç hasat yapılmasını işe katmıyorum bu arada)çok düşük olduğu ve her sene buna göre fiyat verildiğini biliyoruz. Bu da hükümetlerin bir denge politikası izlediği gibi bir durumu ortaya koyuyor. Bu işlerde fazla bir beklentinin bir anlamı olmamalıdır diyorum.  

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.