Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Esnaf bize teşvik yok mu diye soruyor

15 Temmuz darbe girişiminden sonra ekonomi de ve ticaret hayatında yavaş yavaş başlayan durgunluk son birkaç ay içinde Giresun ve Bulancak ta da kendini hissettirmeye başladı. Bir gazeteci olarak hemen her gün esnaf arkadaşların nabzını tutan birisiyim. (Ha doktor ya da sağlık memuru değilim, serum da takıyon mu, iğne de yapar mısın diyeceklere burası).Sıkıntılı bir durum söz konusu esnaf için. Her ay sonunu nasıl getiririm diye kara kara düşünen onlarca esnaf arkadaşım var. Bu değirmeni nasıl çeviririz, prim borcunu nasıl öderiz, vergiyi ne yapacağız, eve ne götüreceğiz, çoluk çocuğun okuldu, harçlıktı masrafını nasıl karşılayacağız diyen esnaf sayısı hiçte az değil.İster hükümeti destekleyin, ister desteklemeyin bunu hepimiz biliyoruz. Dünya ekonomisi de birkaç yıldır sıkıntılı. Bu’da doğru. Ülkemizde ki darbe girişimi ekonomik olarak her şeyi etkileyecekti bunu bilmek gerekiyordu.Bir ay önce hükümet aldığı bir karar sonrası bir teşvik paketi ile sorunu aşmaya çalışacak. Öncelik KOBİ’lerde olmak üzere kredi teşviği verilmesi için bankalar nezdinde başvurular yapıldı. Ancak, kazın ayağı öyle olmadı. Bankalar her zaman olduğu gibi bin bir dereden su getirdiler.Bakalım hükümet bankaların bu bahanelerine bir çözüm bulacak mı? Fakat, ülke ekonomisinin en büyük can damarı olan milyonlarca küçük esnaf için bir adım atılmış değil. Zaten zar zor son birkaç ayı geçiren küçük esnaf’ın da bazı talepleri var. Bizler gazeteciler olarak bunları haber ve köşe yazılarımızda yazarız. Konunun muhatabı hükümet ve onların yereldeki teşkilatlarıdır.Küçük esnafın içinde olan siyasiler bu konuyu bakanlara iletmelidir. Bu konu öyle fazla oyalanmadan siyasilerin önüne getirilmeli ve hızla çözüm bulunmalı. Artık vergi borçları 1 yıl ertelenir mi, sigorta primlerinin ödenmesin de kolaylık mı yapılır, küçük esnafın bütçesine ve cirosuna göre kredi mi sağlanır bunu da siyasiler ve küçük esnafın yapacağı görüşmeler belirler.Yanarsak hepimiz yanarız; siyasiler bunun dışında kalmaz. İlk seçimde onlarda evine dönerler ve aramıza katılırlar. Hükümet küçük esnafın derdini dikkate almalıdır.Bizden söylemesi!..         
Ekleme Tarihi: 29 Aralık 2016 - Perşembe
Erhan GÜNDOĞAR

Esnaf bize teşvik yok mu diye soruyor

15 Temmuz darbe girişiminden sonra ekonomi de ve ticaret hayatında yavaş yavaş başlayan durgunluk son birkaç ay içinde Giresun ve Bulancak ta da kendini hissettirmeye başladı. Bir gazeteci olarak hemen her gün esnaf arkadaşların nabzını tutan birisiyim. (Ha doktor ya da sağlık memuru değilim, serum da takıyon mu, iğne de yapar mısın diyeceklere burası).
Sıkıntılı bir durum söz konusu esnaf için. Her ay sonunu nasıl getiririm diye kara kara düşünen onlarca esnaf arkadaşım var. Bu değirmeni nasıl çeviririz, prim borcunu nasıl öderiz, vergiyi ne yapacağız, eve ne götüreceğiz, çoluk çocuğun okuldu, harçlıktı masrafını nasıl karşılayacağız diyen esnaf sayısı hiçte az değil.
İster hükümeti destekleyin, ister desteklemeyin bunu hepimiz biliyoruz. Dünya ekonomisi de birkaç yıldır sıkıntılı. Bu’da doğru. Ülkemizde ki darbe girişimi ekonomik olarak her şeyi etkileyecekti bunu bilmek gerekiyordu.
Bir ay önce hükümet aldığı bir karar sonrası bir teşvik paketi ile sorunu aşmaya çalışacak. Öncelik KOBİ’lerde olmak üzere kredi teşviği verilmesi için bankalar nezdinde başvurular yapıldı. Ancak, kazın ayağı öyle olmadı. Bankalar her zaman olduğu gibi bin bir dereden su getirdiler.
Bakalım hükümet bankaların bu bahanelerine bir çözüm bulacak mı? Fakat, ülke ekonomisinin en büyük can damarı olan milyonlarca küçük esnaf için bir adım atılmış değil. Zaten zar zor son birkaç ayı geçiren küçük esnaf’ın da bazı talepleri var. Bizler gazeteciler olarak bunları haber ve köşe yazılarımızda yazarız. Konunun muhatabı hükümet ve onların yereldeki teşkilatlarıdır.
Küçük esnafın içinde olan siyasiler bu konuyu bakanlara iletmelidir. Bu konu öyle fazla oyalanmadan siyasilerin önüne getirilmeli ve hızla çözüm bulunmalı. Artık vergi borçları 1 yıl ertelenir mi, sigorta primlerinin ödenmesin de kolaylık mı yapılır, küçük esnafın bütçesine ve cirosuna göre kredi mi sağlanır bunu da siyasiler ve küçük esnafın yapacağı görüşmeler belirler.
Yanarsak hepimiz yanarız; siyasiler bunun dışında kalmaz. İlk seçimde onlarda evine dönerler ve aramıza katılırlar. Hükümet küçük esnafın derdini dikkate almalıdır.
Bizden söylemesi!..         
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.