Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

DEVRİMİN KAPİTALİZM İLE İMTİHANI

Hemen öyle devrim deyince aklınız yerinden çıkmasın. Siyasi hayatın ve tarihin bir yanı da bu kelime ile kendine yer bulmuştur. Siyasi görüşü ve düşüncesi buna göre şekillenmiş ve hayatını buna göre tanzim eden çok insan var dünya üzerinde. Öyle ya da böyle tarihin bir yerinde bulunmuş ve kendince önemli işler yapmışlardır. Benim öyle para pul işim çok olmadığından bazen paraya hayatının en önemli yanı gibi bakanları gördüğümden; devrim düşüncesine sahip olan bazılarının kapitalizm ile yol arkadaşlığını görünce finans kapital denen yapının esir almadığı yer kalmamış diye bir düşünce hasıl olur bende. Geçen günlerden birinde, (ülkemiz gündemi çok hızlı bir şekilde değişim gösterdiğinden bunu ancak şimdi kaleme alıyorum) akşamüstüne doğru meydandan gazeteye doğru geliyordum. Bir bankanın önünden geçerken tanıdığım ve arada sırada selamlaştığım, zamanında siyasi hayatın içinde epeyce bir ön safta yer almış bir kişiyi gördüm. Bu kişiyi elinde gördüğüm banka kartını özenle giydiği montunun iç cebine yerleştirirken gördüm. Birden durdum ve onun yoluna gidişini takip ederek devam ettim. Kafamda bir küçük soru işareti oluştu. Gazeteye gelene kadar bu soru ile haşir neşir oldum. Bulancak ilçesinin siyasi yapısı içinde adı ile yer etmiş ve kapitalizm ve emperyalizm karşıtı duruşu ile kendini önemli bir yere getirmiş bu kişinin bir finans kapital aracı olan bankaların eline bakması aslında devrim ile kapitalizm arasındaki bu geçişi sorgulamanın bir ayağını meydana getiriyor. Bana göre devrim dediğimiz şey ile finans kapital bir arada olamaz gibime geliyor. Gerçi bu yapıya karşı koymak o kadar da kolay değil. Nasıl başa çıkılacağını da kimsenin tam olarak bildiğini zannetmiyorum. Tamam; siyasi düşünce de bir değişim olur. Herkeste olduğu gibi. Hatta banka zaruridir gibi bir şey olabilir. Lakin; insanların faiz ve banka sistemi ile sömürülmemesi için üretilecek düşüncenin ve yapının da paraya dayalı olduğu bir hakikat. İnsanların aralarındaki alışveriş ve diğer ticari ve ekonomik işlemler için de banka gibi kurumlar olmasında bir yere kadar haklılık olabilir. Gençlikten itibaren bir düşünceye inanmış ve buna karşı siyasi bir duruş sergilemiş siyasi çizgisi devrim düşüncesinin içinde olan insanların bunu aynen devam ettirmesi bana göre daha doğrudur.            
Ekleme Tarihi: 31 Ocak 2025 - Cuma
Erhan GÜNDOĞAR

DEVRİMİN KAPİTALİZM İLE İMTİHANI

Hemen öyle devrim deyince aklınız yerinden çıkmasın. Siyasi hayatın ve tarihin bir yanı da bu kelime ile kendine yer bulmuştur. Siyasi görüşü ve düşüncesi buna göre şekillenmiş ve hayatını buna göre tanzim eden çok insan var dünya üzerinde. Öyle ya da böyle tarihin bir yerinde bulunmuş ve kendince önemli işler yapmışlardır. Benim öyle para pul işim çok olmadığından bazen paraya hayatının en önemli yanı gibi bakanları gördüğümden; devrim düşüncesine sahip olan bazılarının kapitalizm ile yol arkadaşlığını görünce finans kapital denen yapının esir almadığı yer kalmamış diye bir düşünce hasıl olur bende. Geçen günlerden birinde, (ülkemiz gündemi çok hızlı bir şekilde değişim gösterdiğinden bunu ancak şimdi kaleme alıyorum) akşamüstüne doğru meydandan gazeteye doğru geliyordum. Bir bankanın önünden geçerken tanıdığım ve arada sırada selamlaştığım, zamanında siyasi hayatın içinde epeyce bir ön safta yer almış bir kişiyi gördüm. Bu kişiyi elinde gördüğüm banka kartını özenle giydiği montunun iç cebine yerleştirirken gördüm. Birden durdum ve onun yoluna gidişini takip ederek devam ettim. Kafamda bir küçük soru işareti oluştu. Gazeteye gelene kadar bu soru ile haşir neşir oldum. Bulancak ilçesinin siyasi yapısı içinde adı ile yer etmiş ve kapitalizm ve emperyalizm karşıtı duruşu ile kendini önemli bir yere getirmiş bu kişinin bir finans kapital aracı olan bankaların eline bakması aslında devrim ile kapitalizm arasındaki bu geçişi sorgulamanın bir ayağını meydana getiriyor.

Bana göre devrim dediğimiz şey ile finans kapital bir arada olamaz gibime geliyor. Gerçi bu yapıya karşı koymak o kadar da kolay değil. Nasıl başa çıkılacağını da kimsenin tam olarak bildiğini zannetmiyorum. Tamam; siyasi düşünce de bir değişim olur. Herkeste olduğu gibi. Hatta banka zaruridir gibi bir şey olabilir. Lakin; insanların faiz ve banka sistemi ile sömürülmemesi için üretilecek düşüncenin ve yapının da paraya dayalı olduğu bir hakikat. İnsanların aralarındaki alışveriş ve diğer ticari ve ekonomik işlemler için de banka gibi kurumlar olmasında bir yere kadar haklılık olabilir. Gençlikten itibaren bir düşünceye inanmış ve buna karşı siyasi bir duruş sergilemiş siyasi çizgisi devrim düşüncesinin içinde olan insanların bunu aynen devam ettirmesi bana göre daha doğrudur.            

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.