Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

DEĞİŞİM HER YERDE

Dün sabah hükümet konağının oradan Ballıca istikametine doğru gidiyordum. Zaten yavaş gittiğim içinde sağda solda ne var diye etrafa bakar ve haberlik bir şey yakalamaya çalışırım. Yol boyu giderken, bir sokağın sapağında karşılaştığım bir araç içindeki kişi beni biraz şaşırttı. Arabada iki hanım vardı. Yaşlı olan arabayı sürüyordu ve sahil yoluna sapmak için aracı yavaşça döndürerek yola çıktı. Benin dikkatimi arabayı süren kişi çekti. Bu hanım başı bağlıydı ve dediğim gibi de 60’lı yaşlarda var gibime geldi. Gördüğüm kadarıyla telefonla konuşuyordu.  Konuşmasında bir şey yok. Başörtüsünün kulağını kapayan yerine telefonu koymuş ve öylece laf ediyor ve arabayı idare ediyordu. Her şeye bir kolaylık bulan bu ülkenin vatandaşına gıpta etmemek elde değil. Bundan takribi 30-40 sene önce bu tarz bir durumla karşılaşmak çok zordu. Bırakın araba sürmeyi, evden çıkmayan hanımlar artık hayatın her yerinde seyri sefer ediyor. Değişim çok hızlı bir şekilde bütün hayatı önüne katmış, eski, yeni, mazi, hatıra, arşiv demeden kendi istediği gibi tarumar ediyor. Garip olduğu kadar, niye böyle olduğunu da kimse anlayamıyor. Sonra hastane tarafına geçtim ve geri dönerken yine yolda buna benzer bir şey ile karşılaştım. Bir bisikletli genç, bir elinde telefon, diğeri direksiyonda gözünü telefondan ayırmadan benin olduğum yere doğru geliyordu. Beni görme bile görmedi, telefonla herhalde mesaj yazıyordu. Umurunda değildi hiçbir şey o anda. Önemli olan telefon mesajının yazılmasıydı. Bana veya bir yere çarpsa veya kaza yapsa, var olan tek şey onun yazdığı mesajdı. Her iki olayda kişinin ortak noktası anlayabildiğim kadarıyla, kendileri için kuralların çokta geçerli olmadığı gibi bir hal ile bu işleri yapıyorlardı. Tamam, zaman durmaz akar gider. Hayat buna göre şekil alır ve insanlar kendilerine göre bir yön bulur. Ancak bizdeki ve birkaç ülkede olduğu gibi, bu değişim anlık olarak olmaz. Zamanın ruhuna göre değişim, olgunluk ve bir yere kadar da, evdi, arabaydı, teknolojiydi kabul edilebilir değişiklik alanında bizi etkiler. Fazlası insanlar için çokta faydalı değil gibi görünüyor. Balı çok yerseniz, sizi tutar ve doğru hastaneye koşarsınız. Değişimde bu çizgiler içinde olursa bir mana kazanır. Dün ahşap ve tek katlı evlerde ikamet ederken, bugün apartmanda ikamet etmenin bir açıklaması olmalıdır. Nereden nereye geldik, diye kendimize sormalıyız, derim.      
Ekleme Tarihi: 14 Ekim 2021 - Perşembe
Erhan GÜNDOĞAR

DEĞİŞİM HER YERDE

Dün sabah hükümet konağının oradan Ballıca istikametine doğru gidiyordum. Zaten yavaş gittiğim içinde sağda solda ne var diye etrafa bakar ve haberlik bir şey yakalamaya çalışırım. Yol boyu giderken, bir sokağın sapağında karşılaştığım bir araç içindeki kişi beni biraz şaşırttı. Arabada iki hanım vardı. Yaşlı olan arabayı sürüyordu ve sahil yoluna sapmak için aracı yavaşça döndürerek yola çıktı. Benin dikkatimi arabayı süren kişi çekti. Bu hanım başı bağlıydı ve dediğim gibi de 60’lı yaşlarda var gibime geldi. Gördüğüm kadarıyla telefonla konuşuyordu.  Konuşmasında bir şey yok. Başörtüsünün kulağını kapayan yerine telefonu koymuş ve öylece laf ediyor ve arabayı idare ediyordu. Her şeye bir kolaylık bulan bu ülkenin vatandaşına gıpta etmemek elde değil. Bundan takribi 30-40 sene önce bu tarz bir durumla karşılaşmak çok zordu. Bırakın araba sürmeyi, evden çıkmayan hanımlar artık hayatın her yerinde seyri sefer ediyor. Değişim çok hızlı bir şekilde bütün hayatı önüne katmış, eski, yeni, mazi, hatıra, arşiv demeden kendi istediği gibi tarumar ediyor. Garip olduğu kadar, niye böyle olduğunu da kimse anlayamıyor. Sonra hastane tarafına geçtim ve geri dönerken yine yolda buna benzer bir şey ile karşılaştım. Bir bisikletli genç, bir elinde telefon, diğeri direksiyonda gözünü telefondan ayırmadan benin olduğum yere doğru geliyordu. Beni görme bile görmedi, telefonla herhalde mesaj yazıyordu. Umurunda değildi hiçbir şey o anda. Önemli olan telefon mesajının yazılmasıydı. Bana veya bir yere çarpsa veya kaza yapsa, var olan tek şey onun yazdığı mesajdı. Her iki olayda kişinin ortak noktası anlayabildiğim kadarıyla, kendileri için kuralların çokta geçerli olmadığı gibi bir hal ile bu işleri yapıyorlardı.

Tamam, zaman durmaz akar gider. Hayat buna göre şekil alır ve insanlar kendilerine göre bir yön bulur. Ancak bizdeki ve birkaç ülkede olduğu gibi, bu değişim anlık olarak olmaz. Zamanın ruhuna göre değişim, olgunluk ve bir yere kadar da, evdi, arabaydı, teknolojiydi kabul edilebilir değişiklik alanında bizi etkiler. Fazlası insanlar için çokta faydalı değil gibi görünüyor. Balı çok yerseniz, sizi tutar ve doğru hastaneye koşarsınız. Değişimde bu çizgiler içinde olursa bir mana kazanır. Dün ahşap ve tek katlı evlerde ikamet ederken, bugün apartmanda ikamet etmenin bir açıklaması olmalıdır. Nereden nereye geldik, diye kendimize sormalıyız, derim.      

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.