Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Daha kaç kez söyleyelim!

Birkaç gün önce sahil tarafından bir yere doğru gidiyordum. Kaldırımda kenarda iki kişi sohbet ederken, biri diğerini, “Adamın 10 tane kardeşi varmış” dediğini duydum. Neydi anlattığı bilmiyorum. Sadece bu sözleri duydum. Birden tepem attı. Bisikletten ineyim şuna iki tokat aksedeyim, diye içimden geçirdim. Yahu bir insan, canlıların tane ile sayılmayacağını bilemez mi? Bunun için okula falan gitmeye de gerek yok. Son 10-15 senedir bir moda oldu bu tane işi insan saymak ve söylemek. Ben ilkokula gittiğimde Türkçe dersinde öğrendim, canlıların tane ile sayılmayacağını. Bir imla kuralıdır, konuşurken, yazarken, anlatırken, tarif ederken tane ile canlılar tanımlanmaz. Yani insanlar için olacak şey değildir. Bir insan, bin insan, bir milyon kişi, 1 köpek, 1 kedi, 3 kardeşi var, 4 çocuğu var, denir. İki tane kardeşi var, beş tane çocuğu var, iki tane köpek var diye bir şey olmaz. Televizyonda, haberlerde, programlarda, gazetelerde, dizilerde, filmlerde, eskisi yenisi fark etmez, bu yanlış kullanım devam ediyor. Hele de bazı tarihi dizi ve filmlerde bile denk geldim bu saçmalığa. Birde yetkili kişiler ve siyasilerde bu hataları konuşmalarında ve açıklamalarında yapıyorlar. Şimdi birde internet ve akıllı telefonların olduğu bu anlar hesap edildiğinde, işin ucu iyice kaçmış durumda. Cansız olan için tane veya adet sıfatı olur. Buna dikkat etmek lazım. Hatta bir arada TDK’nu aradım ve konu hakkında bilgi vererek, buna bir çare bulunmasını ve kurum olarak yapılabilecekleri çok şey olduğunu ifade ettim. Bana geri döneceklerdi, hala dönecekler aylar geçti aradan. Evde olduğumda tv’de bu tarz bir şey duyduğumda afakanlar basıyor beni. Elimde taş falan olsa o asabiyet ile “hop” tv’ye atıp camını çerçevesini indirmek istiyorum. Hem de anlı şanlı, haber sunucularının bu hatayı yapmaları ise işe tüy dikiyor. Dönelim bu saçmalıktan en kısa zamanda diyorum.         
Ekleme Tarihi: 20 Mayıs 2020 - Çarşamba
Erhan GÜNDOĞAR

Daha kaç kez söyleyelim!

Birkaç gün önce sahil tarafından bir yere doğru gidiyordum. Kaldırımda kenarda iki kişi sohbet ederken, biri diğerini, “Adamın 10 tane kardeşi varmış” dediğini duydum. Neydi anlattığı bilmiyorum. Sadece bu sözleri duydum. Birden tepem attı. Bisikletten ineyim şuna iki tokat aksedeyim, diye içimden geçirdim.

Yahu bir insan, canlıların tane ile sayılmayacağını bilemez mi? Bunun için okula falan gitmeye de gerek yok. Son 10-15 senedir bir moda oldu bu tane işi insan saymak ve söylemek. Ben ilkokula gittiğimde Türkçe dersinde öğrendim, canlıların tane ile sayılmayacağını. Bir imla kuralıdır, konuşurken, yazarken, anlatırken, tarif ederken tane ile canlılar tanımlanmaz. Yani insanlar için olacak şey değildir. Bir insan, bin insan, bir milyon kişi, 1 köpek, 1 kedi, 3 kardeşi var, 4 çocuğu var, denir. İki tane kardeşi var, beş tane çocuğu var, iki tane köpek var diye bir şey olmaz. Televizyonda, haberlerde, programlarda, gazetelerde, dizilerde, filmlerde, eskisi yenisi fark etmez, bu yanlış kullanım devam ediyor.

Hele de bazı tarihi dizi ve filmlerde bile denk geldim bu saçmalığa. Birde yetkili kişiler ve siyasilerde bu hataları konuşmalarında ve açıklamalarında yapıyorlar. Şimdi birde internet ve akıllı telefonların olduğu bu anlar hesap edildiğinde, işin ucu iyice kaçmış durumda.

Cansız olan için tane veya adet sıfatı olur. Buna dikkat etmek lazım.

Hatta bir arada TDK’nu aradım ve konu hakkında bilgi vererek, buna bir çare bulunmasını ve kurum olarak yapılabilecekleri çok şey olduğunu ifade ettim. Bana geri döneceklerdi, hala dönecekler aylar geçti aradan. Evde olduğumda tv’de bu tarz bir şey duyduğumda afakanlar basıyor beni. Elimde taş falan olsa o asabiyet ile “hop” tv’ye atıp camını çerçevesini indirmek istiyorum. Hem de anlı şanlı, haber sunucularının bu hatayı yapmaları ise işe tüy dikiyor.

Dönelim bu saçmalıktan en kısa zamanda diyorum.         

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.