Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Çöpten kurtuluş yok gibi

Bulancak’ta veya ülkenin her yanında en çok mustarip olunan iki mevzunun başında trafik ve çöp gelir. Ekonomik sıkıntılar bizim boyumuzu aştığı için çok eşelemenin bir manası yok. O işin uzmanları konuşur bizde izleriz sadece. Her neyse biz kendi işimize bakalım şimdilik. Cuma günü Piraziz’deki işimiz için dolmuşla giderken sanayi sitesini geçtikten sonra sahil kenarındaki çöpler dikkatimi çekince inene kadar bütün yol kenarını takip ettim.(Ha bu arada arabaya binen bir yolcunun şoför ile olan muhabbeti tam dolmuş hikayesiydi o da sonraya kalsın.) Yol boyunca Piraziz girişine kadar olan yaklaşık 7 km. sahil kenarında çöp atılmamış tek bir yer bile kalmamıştı. Aklınıza ne gelirse sahile atılmış ve öylece kalmış haldeydi. Öyle böyle değil, kamyon işi çöp çıkar temizlense buralardan. Yoldan geçenler, araçla gidenler, sahilde oturup manzara seyredenler, yedikleri içtikleri şeylerin çöpünü yanlarında götürmeyip buralara atarak iş yapmışlar kendilerince. Tabii temizlik işini yapanlarda sahil kenarına çokta uğramayınca çöp adaları yavaş yavaş büyümüş ve öyle kalmış. İnsan niye çöpünü böyle sağa sola bırakır anlamış değilim. Zor mu bir poşete, bir torbaya ve gazete kağıdına sarıp ilk çöp kutusuna kadar götürmek ve atmak? Yedik içtik çok güzelde, çöpünü gelişi güzel bir yere atmak hiçte hoş değil. Zaten ikamet ettiğimiz şehirleri çöp içinde bırakıyoruz, bari sahillerimizi koruyalım. Hele il dışından gelen ve bu sahilleri görmek isteyenler, bu manzaraları gördüğünde, bize “aferin mi çekecek” veya “helal olsun Bulancaklılara, Pirazizlilere” diyecek mi sanıyoruz! Seviyoruz nerde bir güzellik var; yok etmeyi, elimizden geleni ardımıza koymuyoruz, ille de yıkıp darmadağın edeceğiz var olanı!  Bulancak içinde zaten çöp atılmamış yer yok gibi. O kadar haber, o kadar şikayet olsa da, çöp ve trafikteki aymazlık sona ermiyor. Bu iki mevzu veya mesele milli sporumuz olmuş gibi. Bunları yapmaz isek, herhalde ölüp gideceğiz anlaşılan. Bir an önce kendimize çeki düzen vererek, çöptü möptü artık doğru olanı yapmalı ve el birliği ile çöp ve trafikte bu boş vermişliği sona erdirmeliyiz.             
Ekleme Tarihi: 10 Ağustos 2020 - Pazartesi
Erhan GÜNDOĞAR

Çöpten kurtuluş yok gibi

Bulancak’ta veya ülkenin her yanında en çok mustarip olunan iki mevzunun başında trafik ve çöp gelir. Ekonomik sıkıntılar bizim boyumuzu aştığı için çok eşelemenin bir manası yok. O işin uzmanları konuşur bizde izleriz sadece.

Her neyse biz kendi işimize bakalım şimdilik. Cuma günü Piraziz’deki işimiz için dolmuşla giderken sanayi sitesini geçtikten sonra sahil kenarındaki çöpler dikkatimi çekince inene kadar bütün yol kenarını takip ettim.(Ha bu arada arabaya binen bir yolcunun şoför ile olan muhabbeti tam dolmuş hikayesiydi o da sonraya kalsın.)

Yol boyunca Piraziz girişine kadar olan yaklaşık 7 km. sahil kenarında çöp atılmamış tek bir yer bile kalmamıştı. Aklınıza ne gelirse sahile atılmış ve öylece kalmış haldeydi. Öyle böyle değil, kamyon işi çöp çıkar temizlense buralardan. Yoldan geçenler, araçla gidenler, sahilde oturup manzara seyredenler, yedikleri içtikleri şeylerin çöpünü yanlarında götürmeyip buralara atarak iş yapmışlar kendilerince.

Tabii temizlik işini yapanlarda sahil kenarına çokta uğramayınca çöp adaları yavaş yavaş büyümüş ve öyle kalmış. İnsan niye çöpünü böyle sağa sola bırakır anlamış değilim. Zor mu bir poşete, bir torbaya ve gazete kağıdına sarıp ilk çöp kutusuna kadar götürmek ve atmak?

Yedik içtik çok güzelde, çöpünü gelişi güzel bir yere atmak hiçte hoş değil. Zaten ikamet ettiğimiz şehirleri çöp içinde bırakıyoruz, bari sahillerimizi koruyalım. Hele il dışından gelen ve bu sahilleri görmek isteyenler, bu manzaraları gördüğünde, bize “aferin mi çekecek” veya “helal olsun Bulancaklılara, Pirazizlilere” diyecek mi sanıyoruz!

Seviyoruz nerde bir güzellik var; yok etmeyi, elimizden geleni ardımıza koymuyoruz, ille de yıkıp darmadağın edeceğiz var olanı! 

Bulancak içinde zaten çöp atılmamış yer yok gibi. O kadar haber, o kadar şikayet olsa da, çöp ve trafikteki aymazlık sona ermiyor. Bu iki mevzu veya mesele milli sporumuz olmuş gibi. Bunları yapmaz isek, herhalde ölüp gideceğiz anlaşılan.

Bir an önce kendimize çeki düzen vererek, çöptü möptü artık doğru olanı yapmalı ve el birliği ile çöp ve trafikte bu boş vermişliği sona erdirmeliyiz.           

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.