Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Çok iş yapmışlar gibi

Fındığı bilmesek bizi rahatça kafaya alacaklar. Burada doğup büyüyen birisi olarak fındığı az çok biliriz. Benim gibi Giresunlu ve Ordulu insanların tamamı fındığı bilir. Nasıl toplanır, nasıl satılır, nasıl yenir epeyce bir bilgi sahibiyizdir. Yani biri fındık hakkında birkaç kelam ettiğinde; atıp atmadığını kolayca anlarız. Geçenlerde hani şu fındık ihracatçısı olan bir birlik var ya; bir açıklama yapmış basın yayın organlarına. Demiş ki, biz son 10 yılda 20 milyar dolarlık ihracat yaptık, diye. Hem de çok sevinmiş gariban. Ne büyük bir iş yapmışlar yani, son 10 yılda 20 milyar dolar kazandırmışlar ülkeye. Bir hava bir cıva, dersin bu ülkenin bütün ihracatını bunlar yapmış. Herhalde kendileri çalıp kendileri oynuyor bunlar. Bu konuları yakından takip etmesek bize de “loloo” yapacaklar. Bu parayı bugünkü kurdan liraya çevirsek bile, edeceği para aşağı yukarı ne yapar? 150 milyar Türk lirası değil mi? Öyle görünüyor. Benim gibilere ise inanılmaz bir rakam bu rakam. Peki; hakikatte ise durum nedir, diye soralım bu rüzgar güllerine! Hani şu Dünya’nın en büyük fındık alıcı şirket diyelim, ülkeden bile büyük olan bu şirket aldığı fındıktan kaç lirayı kasasına atıyor dersiniz? 10 yılda tam tamına 100 milyar dolar ciro yapmış. Bizim sattığımız kabuklu veya iç fındık ile çuvalla pardon tırla para kazanmış. Kazanmaya da devam ediyor. Yıllık sadece 10 milyar dolar kazanıyor. Yani yıllık 75 milyar Türk lirası civarında. Senin 10 yılda yaptığını iki yılda kasasına koyuyor. Sende bakıyorsun. Adamlar 10 yılda Türk lirası olarak 750 milyarı para, diye tokatlıyor, sen ise 150 milyar lira aldım diye göbek atacak hale eliyorsun. Birde tutup, çok iş yapmışlar gibi basına açıklama yapıyorsun. Fındıkçılarda bunların yaptığını bir şey sandığı için tek kelime bile sorgulama gereği duymuyor. Nasılsa ballı koltuklarda ballı maaşlar ile oturmak hoşlarına gidiyor. Bir kez bile akıllarından herhalde şu geçmiyor; “yahu yıllarca burada ballı maaşlar ile oturuyoruz ama bir şirketin yaptığı işi yapmadık istifa edelimde daha iyi yapacak olana yol verelim.” Büyük bir ihtimalle geçmiyordur. Yoksa bu ülke fındıktan 10 yılda en az 200 milyar dolar para kazanırdı. Fakat bunlar bu köşe başında oturdukları sürece bu olmaz.        
Ekleme Tarihi: 24 Eylül 2020 - Perşembe
Erhan GÜNDOĞAR

Çok iş yapmışlar gibi

Fındığı bilmesek bizi rahatça kafaya alacaklar. Burada doğup büyüyen birisi olarak fındığı az çok biliriz. Benim gibi Giresunlu ve Ordulu insanların tamamı fındığı bilir. Nasıl toplanır, nasıl satılır, nasıl yenir epeyce bir bilgi sahibiyizdir. Yani biri fındık hakkında birkaç kelam ettiğinde; atıp atmadığını kolayca anlarız. Geçenlerde hani şu fındık ihracatçısı olan bir birlik var ya; bir açıklama yapmış basın yayın organlarına. Demiş ki, biz son 10 yılda 20 milyar dolarlık ihracat yaptık, diye. Hem de çok sevinmiş gariban. Ne büyük bir iş yapmışlar yani, son 10 yılda 20 milyar dolar kazandırmışlar ülkeye. Bir hava bir cıva, dersin bu ülkenin bütün ihracatını bunlar yapmış.

Herhalde kendileri çalıp kendileri oynuyor bunlar. Bu konuları yakından takip etmesek bize de “loloo” yapacaklar. Bu parayı bugünkü kurdan liraya çevirsek bile, edeceği para aşağı yukarı ne yapar?

150 milyar Türk lirası değil mi? Öyle görünüyor. Benim gibilere ise inanılmaz bir rakam bu rakam. Peki; hakikatte ise durum nedir, diye soralım bu rüzgar güllerine!

Hani şu Dünya’nın en büyük fındık alıcı şirket diyelim, ülkeden bile büyük olan bu şirket aldığı fındıktan kaç lirayı kasasına atıyor dersiniz? 10 yılda tam tamına 100 milyar dolar ciro yapmış. Bizim sattığımız kabuklu veya iç fındık ile çuvalla pardon tırla para kazanmış. Kazanmaya da devam ediyor. Yıllık sadece 10 milyar dolar kazanıyor. Yani yıllık 75 milyar Türk lirası civarında. Senin 10 yılda yaptığını iki yılda kasasına koyuyor. Sende bakıyorsun. Adamlar 10 yılda Türk lirası olarak 750 milyarı para, diye tokatlıyor, sen ise 150 milyar lira aldım diye göbek atacak hale eliyorsun.

Birde tutup, çok iş yapmışlar gibi basına açıklama yapıyorsun. Fındıkçılarda bunların yaptığını bir şey sandığı için tek kelime bile sorgulama gereği duymuyor. Nasılsa ballı koltuklarda ballı maaşlar ile oturmak hoşlarına gidiyor.

Bir kez bile akıllarından herhalde şu geçmiyor; “yahu yıllarca burada ballı maaşlar ile oturuyoruz ama bir şirketin yaptığı işi yapmadık istifa edelimde daha iyi yapacak olana yol verelim.” Büyük bir ihtimalle geçmiyordur. Yoksa bu ülke fındıktan 10 yılda en az 200 milyar dolar para kazanırdı. Fakat bunlar bu köşe başında oturdukları sürece bu olmaz.        

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.