Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Çarşı pazarda değişen bir şey yok

Her zaman söyler ve yazarım. Siyasiler ve yetkililer sokağın nabzını tutmaz ise hep hatalı kararlar alır ve bunun uygulanması için mücadele eder. Son iki senedir salgın numarası ile ortalık yangın yerine dönmüş durumda. Yangın hala çarşı ve pazarda aynen devam ediyor. Ancak yangını söndürecek ve tedbir alacak olanların şimdilik bir şey yaptığı yok. Yapılan şeyler sadece birkaç günlük bir su dökme işinden başka bir şey olmadı. Su’da bir yere kadar gider. Dolar düşmüş falan, kazıkçıların hiçbir şekilde umurunda olmadı. 3- 5 göstermelik indirim, sonrası tekrar bindirim yapılarak, hükümet ile oyun oynandı gibi. Bizde hep sokak, çarşı pazarda olduğumuzdan yangının devam ettiğini ve birilerinin yangına biraz daha köz attığını gözledik. Daha öncede yazdığım her zaman gibi yemek yediğim lokantacı arkadaşla çarşı pazar sohbeti yaptığım ve çok sayıda esnaf ile konuştuğumda, değişen bir şeyin olmadığını defalarca ifade ettiler. Tüp olmuş 250 lira nerede ise. Yeme içme ürünlerinde ise indirim “suyu tirit” denilecek seviyede. Dolar düşmeden aldığınız bir şey düştükten sonra birkaç kuruş düşürüldü, fakat aradan geçen sürede bu düşüşün üstüne daha çok bindirim yapılarak aynı ürün daha fazla fiyat ile satılmaya başlanıyor. Hatta arkadaşım bir misal verdi. Marketten bir kilo patlıcan almak istemiş, patlıcanın fiyatı olduğu yerde 20 lira olmuş. Nasıl olmuş, niye olmuş kimse bilmiyor. Patlıcan ve diğer sebze meyvede dolar ve akaryakıt en önemli bir maliyet olmuş olmalı ki, fiyatlar böyle füze gibi artıyor. Biber 15-25 lira arasında satılıyormuş. Ne oldu bunlara ki sofralara böyle ağır ağbi gibi tavırlar ile geliyor. Tamam dünya ekonomisi salgın numarası ile darmadağın olmuş durumda. Bir savaş hali ile bütün ülkeler küresel çetenin elinde nefes alamaz haline getiriliyor. Ülkemizde bundan muaf değil. Ancak hükümet bir türlü sokağın, çarşının pazarın derdine deva bulabilmiş değil. Alınan tedbirler pansuman gibi oldu. Çok az bir kesim yoluna devam ediyor. Büyük bir çoğunluk ve daha zor durumda olanlar ise yangına karşı korunmaya çalışıyor. Bu yangın seçimde sandıkta alev alev gibi olur bu gidişle!          
Ekleme Tarihi: 19 Ocak 2022 - Çarşamba
Erhan GÜNDOĞAR

Çarşı pazarda değişen bir şey yok

Her zaman söyler ve yazarım. Siyasiler ve yetkililer sokağın nabzını tutmaz ise hep hatalı kararlar alır ve bunun uygulanması için mücadele eder. Son iki senedir salgın numarası ile ortalık yangın yerine dönmüş durumda. Yangın hala çarşı ve pazarda aynen devam ediyor. Ancak yangını söndürecek ve tedbir alacak olanların şimdilik bir şey yaptığı yok. Yapılan şeyler sadece birkaç günlük bir su dökme işinden başka bir şey olmadı. Su’da bir yere kadar gider.

Dolar düşmüş falan, kazıkçıların hiçbir şekilde umurunda olmadı. 3- 5 göstermelik indirim, sonrası

tekrar bindirim yapılarak, hükümet ile oyun oynandı gibi. Bizde hep sokak, çarşı pazarda olduğumuzdan yangının devam ettiğini ve birilerinin yangına biraz daha köz attığını gözledik. Daha öncede yazdığım her zaman gibi yemek yediğim lokantacı arkadaşla çarşı pazar sohbeti yaptığım ve çok sayıda esnaf ile konuştuğumda, değişen bir şeyin olmadığını defalarca ifade ettiler. Tüp olmuş 250 lira nerede ise. Yeme içme ürünlerinde ise indirim “suyu tirit” denilecek seviyede. Dolar düşmeden aldığınız bir şey düştükten sonra birkaç kuruş düşürüldü, fakat aradan geçen sürede bu düşüşün üstüne daha çok bindirim yapılarak aynı ürün daha fazla fiyat ile satılmaya başlanıyor. Hatta arkadaşım bir misal verdi. Marketten bir kilo patlıcan almak istemiş, patlıcanın fiyatı olduğu yerde 20 lira olmuş. Nasıl olmuş, niye olmuş kimse bilmiyor. Patlıcan ve diğer sebze meyvede dolar ve akaryakıt en önemli bir maliyet olmuş olmalı ki, fiyatlar böyle füze gibi artıyor. Biber 15-25 lira arasında satılıyormuş. Ne oldu bunlara ki sofralara böyle ağır ağbi gibi tavırlar ile geliyor.

Tamam dünya ekonomisi salgın numarası ile darmadağın olmuş durumda. Bir savaş hali ile bütün ülkeler küresel çetenin elinde nefes alamaz haline getiriliyor. Ülkemizde bundan muaf değil. Ancak hükümet bir türlü sokağın, çarşının pazarın derdine deva bulabilmiş değil. Alınan tedbirler pansuman gibi oldu. Çok az bir kesim yoluna devam ediyor. Büyük bir çoğunluk ve daha zor durumda olanlar ise yangına karşı korunmaya çalışıyor. Bu yangın seçimde sandıkta alev alev gibi olur bu gidişle!          

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.