Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Bu sıcaklar hayra alamet değil

Valla Ekim ayı geldi havanın sıcaklığı yazın olduğu gibi devam ediyor. Sıcaklık 23-24 derece civarında. Çok iyi hatırlıyorum yazın bile Bulancak’ta veya bu bölgede sıcaklık 25 derece falan oldu mu, insanlar mayışırdı. Elimiz kolumuz kalkmaz ve serinlemek için yer arardık. Bu dediğim taş çatlasa 10-13 sene önceki sıcaklıklar. 2000 seneler gelmeden bu bölgede sıcak öyle 25-26 dereciyi buldu mu, ortalık kavrulur ve millet ne yapacağını bilemezdi. Son 15-20 sene içinde sadece bölgemizde değil, ülkemiz genelinde, hava sıcaklığı 30 dereceden aşağı düşmüyor. Bilim adamlarına sorarsan; iklim değişikliği, küresel ısınma, insan nüfusunun artışı gibi çok sayıda faktör sıcaklığın artışına sebep oluyormuş. Tamam, sıcaklık artarda bu kadar fark olur mu o da şüpheli yani? Bir ay önce de Eylül ayında son 50 senenin en sıcak Eylül ayı olmuş. Kendi dönemi içinde 50 sene sonra Eylül’de sıcaklar 30 derece ve üstünde olmuş. Bana sorarsanız, geçen Eylül, daha önceki Eylül ayı da sıcak geçmişti. Yahu Ekim ayı başladı mı insan tişört ile gezemez ve daha kalın olan gömlek veya mont giyer üşümezdik. Ekim’in nerede ise sonu geldi, herkes yazlık kıyafet ile rahatlıkla geziyor. Birde hep son senelerde Karadeniz bölgesi, Akdeniz gibi çok sıcak falan olacak, diye epeyce bir şey duyar olmuştuk. Yoksa; o günler yavaş yavaş geliyor mu? Kimse ne olduğunu tam olarak anlamış değil bana göre. Bir şey geliyor ama bilmiyoruz şimdilik. Peki böyle ne olacak bu sıcaklar derseniz, bu gidişle sıcak ve soğuk şartlara uyumlu bedenimizde önemli değişikler olabilir gibi. Hastalık veya daha zayıf bir yapıya sahip olabilir ve bu da sıkıntılı bir hale yol açar. Birde bunun kıtlık ve kuralığa sebep olacağını görmek için kahin olmaya gerek yok. Tarım, gıda ve yiyecek içecekte, birkaç seneye kalmaz, büyük oranda azalmalar olacak ve bu da yeni bir savaş yol açacak. Görünen bu. Aslında küresel güçler, başımıza bir çorap örecek ama; bakalım nasıl örecekler. Önce salgın, sonra yapay zeka ve robotlar, 2100’e insan ırkının sonunu getirecek bir iş çeviriyorlar. Uyanık olmakta fayda var. Pabucu bunlara kaptırmayalım derim!..                     
Ekleme Tarihi: 14 Ekim 2020 - Çarşamba
Erhan GÜNDOĞAR

Bu sıcaklar hayra alamet değil

Valla Ekim ayı geldi havanın sıcaklığı yazın olduğu gibi devam ediyor. Sıcaklık 23-24 derece civarında. Çok iyi hatırlıyorum yazın bile Bulancak’ta veya bu bölgede sıcaklık 25 derece falan oldu mu, insanlar mayışırdı. Elimiz kolumuz kalkmaz ve serinlemek için yer arardık. Bu dediğim taş çatlasa 10-13 sene önceki sıcaklıklar. 2000 seneler gelmeden bu bölgede sıcak öyle 25-26 dereciyi buldu mu, ortalık kavrulur ve millet ne yapacağını bilemezdi. Son 15-20 sene içinde sadece bölgemizde değil, ülkemiz genelinde, hava sıcaklığı 30 dereceden aşağı düşmüyor. Bilim adamlarına sorarsan; iklim değişikliği, küresel ısınma, insan nüfusunun artışı gibi çok sayıda faktör sıcaklığın artışına sebep oluyormuş. Tamam, sıcaklık artarda bu kadar fark olur mu o da şüpheli yani?

Bir ay önce de Eylül ayında son 50 senenin en sıcak Eylül ayı olmuş. Kendi dönemi içinde 50 sene sonra Eylül’de sıcaklar 30 derece ve üstünde olmuş. Bana sorarsanız, geçen Eylül, daha önceki Eylül ayı da sıcak geçmişti. Yahu Ekim ayı başladı mı insan tişört ile gezemez ve daha kalın olan gömlek veya mont giyer üşümezdik. Ekim’in nerede ise sonu geldi, herkes yazlık kıyafet ile rahatlıkla geziyor.

Birde hep son senelerde Karadeniz bölgesi, Akdeniz gibi çok sıcak falan olacak, diye epeyce bir şey duyar olmuştuk. Yoksa; o günler yavaş yavaş geliyor mu?

Kimse ne olduğunu tam olarak anlamış değil bana göre. Bir şey geliyor ama bilmiyoruz şimdilik.

Peki böyle ne olacak bu sıcaklar derseniz, bu gidişle sıcak ve soğuk şartlara uyumlu bedenimizde önemli değişikler olabilir gibi. Hastalık veya daha zayıf bir yapıya sahip olabilir ve bu da sıkıntılı bir hale yol açar.

Birde bunun kıtlık ve kuralığa sebep olacağını görmek için kahin olmaya gerek yok. Tarım, gıda ve yiyecek içecekte, birkaç seneye kalmaz, büyük oranda azalmalar olacak ve bu da yeni bir savaş yol açacak. Görünen bu.

Aslında küresel güçler, başımıza bir çorap örecek ama; bakalım nasıl örecekler. Önce salgın, sonra yapay zeka ve robotlar, 2100’e insan ırkının sonunu getirecek bir iş çeviriyorlar. Uyanık olmakta fayda var. Pabucu bunlara kaptırmayalım derim!..                     

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.