Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Bu iş uzaktan eğim ile olmuyor gibi

Salgının başımıza bela ettiği uzaktan eğitim ve öğretimim çözüm olmadığı yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Bu iş hani; dağın bir yanından, bir yanına bağırıp seslenmeye benzedi. Olmuyor ve olacak gibi de değil. Okulu bir insan sevmek zorunda değil. Bu da insanın yemek istemediği yemeği yeri geldi mi, yemesine benzer olsa da, okul işi uzaktan falan olacak gibi değil. Yok şu ebaymış, mebaymış, bu işin oluru yok. Ta baştan beri bu iş su koy veriyordu ancak, bakanlık ve bazı çokbilmişler olsun, diye bastırınca uygulansın dendi. Bu konu hakkında fazla bir şey yazmamıştım. Çoluk çocuk olmayınca, işin bir yanı beni çok ilgilendirmemişti. Ama öğretmenler, öğrenciler ve velilerden, hep aynı yakınmayı duyunca, “aklın yolu birdir,” diyerek okulların açılmasının doğru olduğunu kabul etmek daha gerçekçi olur diyenlerdenim. Efendim, bu konuda daha fazla gecikmeden bütün sınıfların hatta üniversitelerin açılması elzemdir.  Dün gazetede haberleri yazarken yazı işleri müdürümüz Sinan Yıldız’ın kızı Berilsu’da ebadan dersini yapmak için çalışma yerinde yanımda ders takip etti. Takip etti ama ben bunun ders olduğunu pek anlamadım. Hem haberi yazdım, hem de Berilsu’nun dersinin sesini duydum. Valla bu iş uzaktan olacak gibi değil; bu zamana kadarda nasıl olmuş anlamış değilim.  Aynen şu misal “körler sağırlar, birbirini ağırlar” gibi uzaktan eğitim olmaz. Yarım saat süren bu dersten öğrencilerin ve öğretmenin verimli olduğunu hiç sanmıyorum. Bir gürültü, bir karşılıklı, hocam, susun, beni dinleyin, derken ders doldu. Tek bir soru ancak soruldu. Kiminin kamerası kapandı, kimi soruyu anlamadı, kimi anlayana kadar ders bitti. İnanın bu eğitim işi böyle giderse, herkes sıkıntı duyar. Okulların çocuklara hiçbir şey vermediğini ileri sürenlerin bu uzaktan eğitimi gördükten sonra, okula kurban olurum, diyesi gelir. Tamam salgın falan dedik, uzaktan eğitim olsun dedik, ancak olmuyor ve çok hızlı bir şekilde bugünden yarına, hafta sonu da dahil olmak üzere okulların tam olarak açılması büyük faydadır. Yoksa avil avil bilgisayara bakan çok çocuk görürüz bundan sonra. Topal ördek olmanın bir anlamı yok. Okul sevilsin veya sevilmesin, bundan çok çok daha iyidir.                 
Ekleme Tarihi: 22 Ekim 2020 - Perşembe
Erhan GÜNDOĞAR

Bu iş uzaktan eğim ile olmuyor gibi

Salgının başımıza bela ettiği uzaktan eğitim ve öğretimim çözüm olmadığı yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Bu iş hani; dağın bir yanından, bir yanına bağırıp seslenmeye benzedi. Olmuyor ve olacak gibi de değil. Okulu bir insan sevmek zorunda değil. Bu da insanın yemek istemediği yemeği yeri geldi mi, yemesine benzer olsa da, okul işi uzaktan falan olacak gibi değil. Yok şu ebaymış, mebaymış, bu işin oluru yok. Ta baştan beri bu iş su koy veriyordu ancak, bakanlık ve bazı çokbilmişler olsun, diye bastırınca uygulansın dendi.

Bu konu hakkında fazla bir şey yazmamıştım. Çoluk çocuk olmayınca, işin bir yanı beni çok ilgilendirmemişti. Ama öğretmenler, öğrenciler ve velilerden, hep aynı yakınmayı duyunca, “aklın yolu birdir,” diyerek okulların açılmasının doğru olduğunu kabul etmek daha gerçekçi olur diyenlerdenim. Efendim, bu konuda daha fazla gecikmeden bütün sınıfların hatta üniversitelerin açılması elzemdir.  Dün gazetede haberleri yazarken yazı işleri müdürümüz Sinan Yıldız’ın kızı Berilsu’da ebadan dersini yapmak için çalışma yerinde yanımda ders takip etti.

Takip etti ama ben bunun ders olduğunu pek anlamadım. Hem haberi yazdım, hem de Berilsu’nun dersinin sesini duydum. Valla bu iş uzaktan olacak gibi değil; bu zamana kadarda nasıl olmuş anlamış değilim.  Aynen şu misal “körler sağırlar, birbirini ağırlar” gibi uzaktan eğitim olmaz. Yarım saat süren bu dersten öğrencilerin ve öğretmenin verimli olduğunu hiç sanmıyorum. Bir gürültü, bir karşılıklı, hocam, susun, beni dinleyin, derken ders doldu. Tek bir soru ancak soruldu. Kiminin kamerası kapandı, kimi soruyu anlamadı, kimi anlayana kadar ders bitti. İnanın bu eğitim işi böyle giderse, herkes sıkıntı duyar. Okulların çocuklara hiçbir şey vermediğini ileri sürenlerin bu uzaktan eğitimi gördükten sonra, okula kurban olurum, diyesi gelir.

Tamam salgın falan dedik, uzaktan eğitim olsun dedik, ancak olmuyor ve çok hızlı bir şekilde bugünden yarına, hafta sonu da dahil olmak üzere okulların tam olarak açılması büyük faydadır. Yoksa avil avil bilgisayara bakan çok çocuk görürüz bundan sonra.

Topal ördek olmanın bir anlamı yok. Okul sevilsin veya sevilmesin, bundan çok çok daha iyidir.                 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.