Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Bu iş çok uzadı çok!

Bir kaç gün önce spor ayakkabımı tamir için tanıdık olan ayakkabı tamircisi arkadaşa götürdüm. “Yenisini al sende para çok” diyecekler olacaktır. Denizde kum bende para balya ile desem de, sadece latifedir. Öyle çok para pul ile haşır neşir olan biri değilim. Çokta kafam basmaz para işlerine. Kolay kolay yeni bir şey almayı sevmem. Olanla idare etmeyi bilirim. Ha; ayakkabı tamir edilirken, bende tamirci arkadaşla sohbet etmeye başladım. Burası öyle büyük bir yer değil. Bulancak’ta nerede ise kırk senedir bu işleri yapan bir arkadaşımız. 4-5 metrekare bir yer dükkanı. Hep aynı yerde ekmek parası için çalışır ve bu küçük dükkanda ustalığını sergiler. İki tamir makinesi, bir küçük masa, çokça tamir edilmiş ve edilmeyi bekleyen ayakkabılar ve şemsiyeler. Necati usta ile sohbet ederken, işlerin bu aralar nasıl olduğu sordum. O da, “epeyce bir zamandır iş falan yaptığımız yok, nerede ise durdu” dedi. Zaten hep onun dükkanının olduğu aradan çokça geçtiğimden halini ve o mevkii deki esnafın durumunu az çok biliyorum. Bir çay söyledi, karşılıklı içerken sohbette devam etti. On onbeş dakika içinde ayakkabıyı tamir etti. Sokağa çıkma kısıtlamaları sebebiyle kimse dışarı çıkıp gezmeyince, ayakkabı falanda eskimez, giydiğimiz şeylerde eskimez olunca, küçük esnaf ve orta ölçekli çok sayıda esnafımız iş yapamaz oldu. Bunu herkes görüyor. Öyle yarı zamanlı, şu saat açılsın, şu saat kapatılsın, diyerek bu işler düzelmez ve salgın sona ermez. Vakalar düştü, vefatlar azaldı, aşı geldi, ancak sağlık bakanlığı ve bilim kurulu hala, vatandaş evden çıkmasın, okullar açılmasın, dükkanların çoğu kapalı kalsın veya yarı zamanlı çalışsın, çocuklar sokağa çıkmasın, gençler adım atmasın, yaşlılar zinhar gezmesin, aşı olsanız da sakın bir yer gitmeyin, her şeyi evinizden halledin, internet üzerinden alışveriş yapın, Mart, Nisan, Mayıs ayını unutun, yazı görmenize gerek yok, 2022 sonuna kadar böyle gider, gibisinden milleti eve hapsetmeyi planlıyor gibi. Binmişler küreselcilerin kayığına, onlar ne dese anında yapıyorlar. Bu iş çok uzadı çok. Millet soluğu burnundan alıyor. 2023’de bu hükümet sandıkta tezkereyi alır bu gidişle.                
Ekleme Tarihi: 15 Şubat 2021 - Pazartesi
Erhan GÜNDOĞAR

Bu iş çok uzadı çok!

Bir kaç gün önce spor ayakkabımı tamir için tanıdık olan ayakkabı tamircisi arkadaşa götürdüm. “Yenisini al sende para çok” diyecekler olacaktır. Denizde kum bende para balya ile desem de, sadece latifedir. Öyle çok para pul ile haşır neşir olan biri değilim. Çokta kafam basmaz para işlerine. Kolay kolay yeni bir şey almayı sevmem. Olanla idare etmeyi bilirim. Ha; ayakkabı tamir edilirken, bende tamirci arkadaşla sohbet etmeye başladım. Burası öyle büyük bir yer değil. Bulancak’ta nerede ise kırk senedir bu işleri yapan bir arkadaşımız. 4-5 metrekare bir yer dükkanı. Hep aynı yerde ekmek parası için çalışır ve bu küçük dükkanda ustalığını sergiler. İki tamir makinesi, bir küçük masa, çokça tamir edilmiş ve edilmeyi bekleyen ayakkabılar ve şemsiyeler. Necati usta ile sohbet ederken, işlerin bu aralar nasıl olduğu sordum. O da, “epeyce bir zamandır iş falan yaptığımız yok, nerede ise durdu” dedi. Zaten hep onun dükkanının olduğu aradan çokça geçtiğimden halini ve o mevkii deki esnafın durumunu az çok biliyorum. Bir çay söyledi, karşılıklı içerken sohbette devam etti. On onbeş dakika içinde ayakkabıyı tamir etti. Sokağa çıkma kısıtlamaları sebebiyle kimse dışarı çıkıp gezmeyince, ayakkabı falanda eskimez, giydiğimiz şeylerde eskimez olunca, küçük esnaf ve orta ölçekli çok sayıda esnafımız iş yapamaz oldu. Bunu herkes görüyor. Öyle yarı zamanlı, şu saat açılsın, şu saat kapatılsın, diyerek bu işler düzelmez ve salgın sona ermez.

Vakalar düştü, vefatlar azaldı, aşı geldi, ancak sağlık bakanlığı ve bilim kurulu hala, vatandaş evden çıkmasın, okullar açılmasın, dükkanların çoğu kapalı kalsın veya yarı zamanlı çalışsın, çocuklar sokağa çıkmasın, gençler adım atmasın, yaşlılar zinhar gezmesin, aşı olsanız da sakın bir yer gitmeyin, her şeyi evinizden halledin, internet üzerinden alışveriş yapın, Mart, Nisan, Mayıs ayını unutun, yazı görmenize gerek yok, 2022 sonuna kadar böyle gider, gibisinden milleti eve hapsetmeyi planlıyor gibi. Binmişler küreselcilerin kayığına, onlar ne dese anında yapıyorlar.

Bu iş çok uzadı çok. Millet soluğu burnundan alıyor. 2023’de bu hükümet sandıkta tezkereyi alır bu gidişle.                

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.