Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Bu destekler yetmez

Salgın salgın diyerek küresel çete Dünya ekonomisini alt üst ederek bütün ülkeleri borç batağına sürükledi. Ülkemiz de bundan nasibini aldı. Her ne kadar hükümet salgın döneminde sürekli büyüdüğümüzü söylese de büyük bir kesim bundan bir haber bir şekilde yaşıyor. Salgını önlemek amacıyla alınan ve 15 aydır uygulanan yasaklar sonrası sağlam kalan iş yeri ve dükkan varsa bunlar da yakın zamanda büyük ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalacak. Salgın başladığında ekonomik bir paketle sıkıntı çekenlere destek olacağı ileri sürülen bu paket ancak daha çok borçlanmaya yol açarak küçük esnaf, kendi adına çalışan esnaf, işçi, köylü, gündelik çalışan, seyyar satıcılar gibi akla gelecek dar gelirli ve alt gelir grubunda olan yaklaşık 15 milyona yakın insanı etkilerken, bu destekler sayesinde ayakta kalacak gibi gözükmüyor. Zaten yapılan bu desteklerin çok az kısmı sosyal yardım dediğimiz destek grubuna giriyor. Destek olarak söylenen kredilerin ertelenmesi bazı borçların ötelenmesi bunu gösteriyor. Yani öyle söylendiği gibi destek vatandaşa sadece köstek olmuş. Bu paketlerin açıklanmasından sonra Bulancak’ta çok sayıda esnafla hasbihal ettim. Bu destek paketinden yararlanacak olan esnaf arkadaşlarım büyük bir kısmı yine aynı şekilde desteği alsa da borç batağının içinde olacak. 17 günlük tam kapanma ve daha önce uygulanan kısmi kapanmalarda borçlarını ödeyemez hale gelen bu esnaf arkadaşlar 5 bin ve 3 bin lira olacak olan desteklerin hiçbir faydası olmadığını ve borçların aynen devam edeceğini söylediler. Şimdi, 17 gün iş yerini kapatan bir lokantacı esnafımızı düşünelim. Günlük cirosu bin lira olsun. 17 günde öyle böyle 15 bin lira para kazanması gerekirken kapalı olduğu için evine eli boş dönmüştür. Zaten kiralar Bulancak’ta iş yerleri için en düşük 3 bin lira civarında. Hadi diyelim 5 bin lira verdin. Esnaf kirasını ödedi. Ee, gelecek ay, ondan önceki aylar onlar ne olacak? Onları kim ödeyecek? Sanki bu esnafların tek maliyeti kiraymış gibi destek yapılıyor. Hele 3 bin lira destek alan esnafın hali nice olur. Neyi karşılar bu 3 bin lira? Yahu 2020 Mart’tan beri 15 ay geçmiş. Vur bakalım bu 15 ayın kirasını, en düşük kirasının 3 bin lirayla hesaplayalım. Ne yapar? 45 bin lira. İş yerinin elektriği, suyu, vergisi, alınan malzemesinin parası, işçi varsa işçi ödeneği, kendinin ve işçinin sigortasını hesapladınız mı; aylık ne yapar? Öyle ya da böyle 15 bin liraya yakın bir maliyet çıkıyor. Sizin verdiğiniz 5 bin lirayla, 3 bin lirayla bu iş çözülemez. Ha birde şartlara uygun esnafa 2 yıl ödemesiz belli miktarlarda kredi verdiniz. Ha bu olabilir. Esnaf, işi düzelirse bunu iki yıl sonra öyle ya da böyle öder. Gerisi fasa fiso, bu destekler bu kabı doldurmaz.
Ekleme Tarihi: 21 Mayıs 2021 - Cuma
Erhan GÜNDOĞAR

Bu destekler yetmez

Salgın salgın diyerek küresel çete Dünya ekonomisini alt üst ederek bütün ülkeleri borç batağına sürükledi. Ülkemiz de bundan nasibini aldı. Her ne kadar hükümet salgın döneminde sürekli büyüdüğümüzü söylese de büyük bir kesim bundan bir haber bir şekilde yaşıyor. Salgını önlemek amacıyla alınan ve 15 aydır uygulanan yasaklar sonrası sağlam kalan iş yeri ve dükkan varsa bunlar da yakın zamanda büyük ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalacak. Salgın başladığında ekonomik bir paketle sıkıntı çekenlere destek olacağı ileri sürülen bu paket ancak daha çok borçlanmaya yol açarak küçük esnaf, kendi adına çalışan esnaf, işçi, köylü, gündelik çalışan, seyyar satıcılar gibi akla gelecek dar gelirli ve alt gelir grubunda olan yaklaşık 15 milyona yakın insanı etkilerken, bu destekler sayesinde ayakta kalacak gibi gözükmüyor. Zaten yapılan bu desteklerin çok az kısmı sosyal yardım dediğimiz destek grubuna giriyor. Destek olarak söylenen kredilerin ertelenmesi bazı borçların ötelenmesi bunu gösteriyor. Yani öyle söylendiği gibi destek vatandaşa sadece köstek olmuş.

Bu paketlerin açıklanmasından sonra Bulancak’ta çok sayıda esnafla hasbihal ettim. Bu destek paketinden yararlanacak olan esnaf arkadaşlarım büyük bir kısmı yine aynı şekilde desteği alsa da borç batağının içinde olacak. 17 günlük tam kapanma ve daha önce uygulanan kısmi kapanmalarda borçlarını ödeyemez hale gelen bu esnaf arkadaşlar 5 bin ve 3 bin lira olacak olan desteklerin hiçbir faydası olmadığını ve borçların aynen devam edeceğini söylediler. Şimdi, 17 gün iş yerini kapatan bir lokantacı esnafımızı düşünelim. Günlük cirosu bin lira olsun. 17 günde öyle böyle 15 bin lira para kazanması gerekirken kapalı olduğu için evine eli boş dönmüştür. Zaten kiralar Bulancak’ta iş yerleri için en düşük 3 bin lira civarında. Hadi diyelim 5 bin lira verdin. Esnaf kirasını ödedi. Ee, gelecek ay, ondan önceki aylar onlar ne olacak? Onları kim ödeyecek? Sanki bu esnafların tek maliyeti kiraymış gibi destek yapılıyor. Hele 3 bin lira destek alan esnafın hali nice olur. Neyi karşılar bu 3 bin lira?

Yahu 2020 Mart’tan beri 15 ay geçmiş. Vur bakalım bu 15 ayın kirasını, en düşük kirasının 3 bin lirayla hesaplayalım. Ne yapar? 45 bin lira. İş yerinin elektriği, suyu, vergisi, alınan malzemesinin parası, işçi varsa işçi ödeneği, kendinin ve işçinin sigortasını hesapladınız mı; aylık ne yapar? Öyle ya da böyle 15 bin liraya yakın bir maliyet çıkıyor. Sizin verdiğiniz 5 bin lirayla, 3 bin lirayla bu iş çözülemez. Ha birde şartlara uygun esnafa 2 yıl ödemesiz belli miktarlarda kredi verdiniz. Ha bu olabilir. Esnaf, işi düzelirse bunu iki yıl sonra öyle ya da böyle öder. Gerisi fasa fiso, bu destekler bu kabı doldurmaz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.